Перший верстат під заставу. Що відомо про Йоганна Гутенберга, героя нового Google-дудла

Пошуковик Google новим дудлом 14 квітня ушанував пам’ять Йоганна Гутенберга – німецького першодрукаря, ключової особи винаходу книгодрукарства.

21 рік тому цього дня Музей Гутенберга відкрив виставку на честь винахідника першого механічного рухомого друкарського верстата.

Що ж відомо про цього підприємливого винахідника?

Точний рік народження Гутенберга невідомий, але вчені домовилися вважати 1400-й, пише DW. 

Про його дитинство відомо вкрай мало. Дослідники припускають, що навчався він у церковній школі, судячи з того, що володів латинською мовою, що також посприяло його друкарській діяльності.

Гутенберг походив із давнього дворянського роду. Важливу роль зіграло також те, що його сім’я проживала в місті Майнц, яке було одним із найбільших і найбагатших того часу. Майнц був ключовим містом, як у торговельному плані, так і в політичному і духовному, бо в ньому проживав архієпископ, який був примасом Німеччини – церковний предстоятель.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Значну частину дорослого життя Гутенберг проживав у Страсбурзі. Вже в той час це місто відкривало заповзятливим людям широкі можливості заробити. 1437 року Гутенберг, наприклад, з 1437 року навчав заможних городян шліфувати та полірувати дорогоцінні камені.

Велику ставку Гутенберг зробив на паломників, точніше на виготовлені спеціальних дзеркал, які слугували паломникам у їхніх обрядах. Утім, прогадав із роками і вкладений капітал довгий час залишався без руху.

Через це, аби підзаробити, він вигравірував штемпель, яким друкувалися індульгенції -  відпущення тимчасових покарань Церквою за гріхи.

Після Страсбурга Гутенберг знову оселився в рідному Майнці. І саме там взявся за розробку книгодрукарства рухливими літерами. Майстерню він облаштував за рахунок позики в 150 гульденів (що приблизно відповідало заробітку середнього селянина за п'ять років). 

Згодом він знайшов інвестора Іоганна Фуста, який позичив йому двічі по 800 гульденів. Перший раз – під заставу створюваного на ці гроші верстата.

Гутенберг тоді працював паралельно над підготовкою трудомісткого видання Біблії і продовжував друкувати багатотисячний тираж індульгенцій. 

Коли Біблія була вже готова, між Гутенбергом у Фустом почалися суперечки і останній затребував повернути борг із відсотками, сумою 2 000 гульденів. Справа дійшла до суду, який Гутенберг програв. І змушений був віддати Фусту свою майстерню разом з винаходом, робітників і половиною віддрукованих примірників Біблії. 

Фуст успішно продовжив справу Гутенберга, а йому залишилася менша майстерня зі слабшими потужностями. Тоді Гутенберг видавав різні календарі, призови до хрестових походів, списки єпископів і подібні документи. 

Також Гутенберг почав брати участь в різних видавничих проектах. В кінці 50-х років XV століття він допомагав у виданні Біблії в Бамберзі, зокрема, надавши запас своїх літер.

Майстерня ж, яка дісталася Фусту продовжувала роботу. Навіть друкувала політичні листівки, коли в місті почався заколот довкола посади архієпископа.

Гутенберг же опинився у вигнанні. Його матеріальний стан був складним. 

Але дослідники припускають, що у вигнанні він долучився до відкриття типографії Ельтвілі братами Бехтермюнце.