Поліцейський, який врятував чоловіка в метро, розповів як він діяв

Рятівником, який врятував чоловіка в метро Києва 22 березня, виявився 25-річний рядовий поліції Олександр Рашевський.

Про те, як це було, він розповів виданню Reporters.

За словами Олександра, коли почув через гучномовець, що людині стало зле на ескалаторі, подумав, що хтось із пасажирів перебрав спиртного.

"Коли ж побачив натовп, зрозумів, що помилявся. Як для "просто комусь зле від алкоголю", людей було забагато. Всі метушилися над чималим за тілобудовою чоловіком у камуфляжній куртці й одночасно викликали "швидку", – пригадує Рашевський.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Відомо, що 56-річний пасажир втратив на ескалаторі свідомість та пережив серцевий напад

Олександр скористався алгоритмом "бачу, чую, відчуваю", якому навчили на курсах домедичної допомоги. Візуально визначив, що чоловік непритомний, на голос не реагує і дихання відсутнє.

Тоді Рашевський почав робити непрямий масаж серця.

"Перед тим підключив дефібрилятор і надалі, власне, діяв за його інструкціями. Чоловічий голос із дефібрилятора підказував мені: "продовжуйте реанімацію", "увага, відійдіть, зараз буде розряд". Дефібрилятор пікав у ритм серцебиття, я "качав", було загалом два розряди, а потім чоловік розплющив очі й почав кліпати. Мені здавалося, все тривало вічність, а по факту – хвилин, може, 20", – пригадує Олександр.

Видання зазначає, що за збігом обставин, 22 березня у рядового Рашевського був останній день служби в поліції метрополітену, бо тепер він працюватиме в Головному управлінні карного розшуку. 

Як нагадали в КП "Київський метрополітен" автоматичний дефібрилятор можна знайти у касових залах і на платформах станцій: Лісова, Дарниця, Арсенальна, Хрещатик, Театральна, Вокзальна, Політехнічний інститут, Шулявська, Святошин, Академмістечко, Почайна, Контрактова площа, Майдан Незалежності, Площа Льва Толстого, Олімпійська, Лук’янівська, Золоті ворота, Палац спорту, Осокорки.

Про те, як користуватися автоматичним дефібрилятором, ми писали раніше у тексті "Дихає? Не дихає". Перед вами падає без свідомості людина – ваші дії. Які правила допомоги

Автоматичні дефібрилятори повинні бути доступні в усіх громадських місцях, включно з торговельно-розважальними центрами.

Знайти їх можна за такою позначкою (або подібною). 

Поліцейський, який врятував чоловіка в метро, розповів як він діяв
Символ Автоматичного зовнішнього дефібрилятора (AED). Ілюстрація – depositphotos