Вразила Париж, але не рідне село. Хто така Катерина Білокур – героїня Google-дудла

7 грудня 120 років тому народилася українська художниця-самоучка Катерина Білокур. Про це нагадує компанія Google, присвятивши їй святковий дудл.

Білокур стала відомою на весь світ завдяки своїм деталізованим і яскравим картинам, особливо з зображеннями квітів.

Саме у такому стилі виконана листівка: на ній художниця стоїть за мольбертом на фоні різномаїття різних квітів.

Вразила Париж, але не рідне село. Хто така Катерина Білокур – героїня Google-дудла
Дудл, присвячений Катерині Білокур. Джерело – Google

Катерина Білокур народилася 1900 року в селі Богданівка Полтавської губернії (сьогодні –  Київська область). 

Малювати вона почала з ранніх років: Катерина проводила дні, працюючи на фермі, але це не завадило їй займатися улюбленою справою. Дівчина робила пензлі з підручних матеріалів, фарби з таких продуктів, як буряк і бузина, щоб у вільний час займатися творчістю, а сама природа стала її музою. Також юна художниця збирала з печі вуглинки й розмальовувала стіни, потайки забирала олівці брата і прикрашала квітами зошити.

Спочатку батьки просто сварились, потім відверто непокоїлись. Замість того, щоб шукати чоловіка, готувати їсти, вишивати рушники, тікала в поля і малювала. Часто на звичайному полотні, яке прала, аби малювати знову. 

Вразила Париж, але не рідне село. Хто така Катерина Білокур – героїня Google-дудла
Автор – Катерина Білокур

Коли їй було майже 40 років, в її житті трапився випадковий поворот: натхненна піснею по радіо, Білокур написала лист подяки українській співачці Оксані Петрусенко і разом з листом вклала свою роботу – малюнок калини на шматочку полотна. Петрусенко була так вражена, що допомогла підготувати підґрунтя для перших виставок робіт Білокур. 

Спочатку виставки проходили в області, далі Київ, Москва, і нарешті Париж. Там їх побачив Пікассо. Художник ніяк не міг повірити, що їх створила проста селянка.

"Якби у Франції була така жінка, ми б змусили весь світ говорити про неї", — захоплено сказав художник, пише artslooker.

Вразила Париж, але не рідне село. Хто така Катерина Білокур – героїня Google-дудла
Картина Катерини Білокур

В селі такого захоплення не розділяли. Після її смерті в хату поселились чужі люди, картини закинули на горище. Односельчани знаходили своє застосування картинам десь ними загороджували прохід для свиней, десь ставили на них відро з помиями. За своє життя художниця створила лише близько сотні творів.

Сьогодні найбільш повне зібрання робіт Катерини Білокур представлено в картинній галереї Яготинського державного історичного музею. Це понад 70 робіт – живопис, акварель, графіка, ескізи, нариси, етюди, ранні та незакінчені роботи. Крім того, понад 500 експонатів, пов'язаних з творчістю видатної художниці, зберігаються в Музеї-садибі Катерини Білокур в селі Богданівка Яготинського району Київської області, де художниця прожила все своє життя.