Протестні двері з ОП хочуть купити, як витвір мистецтва. У Зеленського відповіли
Фото: Facebook/Oleg Kirikov

Розмальовані двері з Офісу президента, які стали популярними після акції на підтримку Сергія Стерненка, пропонують купити як витвір мистецтва.

Відповідний документ-звернення показала адвокатка сімей героїв Небесної Сотні Євгеній Закревська на своїй фейсбук-сторінці.

Дверима зацікавилися в громадській організації "Речовий доказ". За двері вони готові заплатити на 10% більше вартості нових дверей.

"Тут деякі думають, що це жарт. Але ні. Все серйозно. Галерея при цьому розраховує їх вигідно продати на аукціоні. Всі ризики, пов'язані з аукціоном, несе галерея. Для ОП це просто варіант продати ці двері дорожче за нові – чудова економія бюджетних грошей. ОП вважає, що це шваль. Художня галерея – що це артоб'єкт, і готові за нього заплатити. Який з цих варіантів вигідніший для бюджету? Хто має ефективно управляти публічними фінансами", – написала вона.

Протестні двері з ОП хочуть купити, як витвір мистецтва. У Зеленського відповіли
Фото: Facebook Євгенія Закревська

Інформацію підтвердили і в групі Senka.market – онлайн-платформі фестивалю Senka, де продають і купують витвори мистецтва та предмети колекціонування.

"Отримали дивовижну пропозицію: на нашій платформі, ймовірно, буде представлений унікальний витвір стрит-арту та акціонізму: двері Офісу президента! Оскільки "Речовий доказ" та Senka направили відповідне звернення до Офісу президента України. Оскільки суспільний інтерес до цього об'єкту не вщухає: двері експонуються в телеефірах, їх зображення розтиражовано в ЗМІ, вони набули статусу історичного та художнього артефакту: ми впевнені, що відкритий аукціон дозволить реалізувати твір значно вище його номінальної вартості", – йдеться в повідомленні.

Доповнення:

Прессекретарка Володимира Зеленського Юлія Мендель повідомила, що ОП відмовився від пропозиції художньої галереї продати їй свої двері.

"Пошкоджені двері Офісу президента сьогодні відправляють на реставрацію з метою економії коштів. Реставрувати двері значно дешевше, ніж купити нові. Офіс президента не буде віддавати жодні пошкоджені частини будівлі на будь-які виставки, оскільки не вважає ці речі об’єктами мистецтва, а ставиться до всіх пошкоджень як до доказів вандалізму", – сказала вона в коментарі Українській правді.

  • 20 березня під Офісом президента пройшов мітинг за звільнення Стерненка. Протестувальники розмалювали стіни будівлі, розбили двері і вікна, і підпалили табличку "президент України".
  • В ОП завдані збитки оцінили в 2 млн грн, а поліція тим часом почала затримувати учасників акції.