Робота українського художника в колекції паризького Центру Помпіду

У колекцію Центру Помпіду в Парижі потрапила робота українського художника Нікіти Кадана "Постамент. Практика витіснення (2009-2011)", пише Суспільне.

Художник зробив макет постаменту – місця для пам’ятника, на якому немає пам'ятника. Макет ледь не впирається в стелю, тож місця для пам’ятника, що мав би стояти на ньому, вже не лишається.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Навколо постаменту – вузький коридор для глядачів, зал пофарбовано у блідо-сірий колір.

На стіні нанесений білим кольором текст – хроніку "війни пам’ятників" у пострадянській Україні: пошкодження та знищення монументів як радянських, так і нових націонал-патріотичних.

Робота українського художника в колекції паризького Центру Помпіду
Фото: Нікіта Кадан

Робота також увійде до виставки українського сучасного мистецтва "Україна в Помпіду", яка пройде у Франції у 2022 році.

Нікіта Кадан – учасник художньої групи Р.Е.П., кураторської групи Худрада та голова відділу сучасного мистецтва Кмитівського музею. У 2011 році Нікіта отримав Першу премію PinchukArtCentre Prize, а у 2014 році – Спеціальну премію Future Generation Art Prize. У 2015 році представив Україну на Венеційській бієнале.

Центр Жоржа Помпіду – культурний центр, який включає Музей сучасного мистецтва, велику бібліотеку, концертні та виставкові зали, Інститут дослідження та координації акустики й музики. У даний час Центр Помпіду приймав від 3,5 до 3,8 мільйона відвідувачів на рік.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин