Різдвяний чоловічок. Як імбирний пряник став символом свята – історія та рецепт
Фото: depositphotos.com
Зміст:
  1. Їстівна карикатура
  2. Імператорські пряники
  3. Десерт з казки
  4. Національні особливості
  5. Рецепт імбирних пряників

Цього тижня, 19 грудня, малеча чекатиме подарунки від Святого Миколая. З цього моменту розпочнеться сезон різдвяних свят з прикрашанням ялинки, родинними застіллями та традиційними смаколиками. Один з них – імбирні пряники у вигляді чоловічків, сніжинок, ялинок та інших символів свят.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

LIGA.Life поцікавилась, звідки походить рецепт смаколика та як його приготувати вдома.

Їстівна карикатура

За однієї з версій, 992 року вірменський ченець Григорій Нікопольський переїхав з Нікополіса (сучасна Греція) у Бондаруа, поблизу міста Пітів'є (Франція). Саме він навчив французьких християн випікати пряники. 

Проте існує інша версія. У XI столітті хрестоносці повернулись з країн Середземномор’я. З собою у Західну Європу вони привезли торти з імбиром, патокою або медом.

Так у середньовічній Франції та Англії лицарі отримували ласощі зі смаком імбиру у формі фігурки людини на вдачу в турнірах.

За легендою, королева Єлизавета І доручила своїм кухарям робити тісто у формі її улюблених придворних. Вона дарувала такі їстівні карикатури своїм гостям.

Приблизно в той самий час існувало повір’я, що жінка, яка з'їсть "пряничного чоловічка", вийде заміж. Також існувала теорія, що імбирна фігурка – уособлення немовля Ісуса Христа, а залучені у приготуванні спеції – екзотичні дари волхвів.

Імператорські пряники

У Німеччині також виготовляли імбирні ласощі. Щоправда, не у формі чоловічків, а квадратні, круглі та у формі сердечок. Деякі прикрашали шоколадною глазур'ю.

Так під час різдвяного тижня у 1487 році імператор Фрідріх III роздавав дітям маленькі пряники зі своїм портретом. Їх виготовили спеціально для імператора в німецькому місті Нюрнберг.

У XVII столітті місто стало "пряниковою столицею". Існували цілі гільдії з суворими правилами випікання та продажу. Наприклад, продавати пряники мали право лише ті, хто мав власну піч.

Найстаріший записаний рецепт пряників датований XVI століттям. Він зберігається в Німецькому національному музеї в Нюрнберзі.

Десерт з казки

За однією з версій, перші пряничні будинки з'явились у ХVII столітті. Натхненням стала казка Братів Грімм "Гензель і Гретель" та солодкий будинок відьми. Після виходу книги німецькі пекарі почали випікати оздоблені казкові будиночки з місцевих імбирних пряників.

Німецькі іммігранти привезли імбирні солодощі в Америку. Особливої популярності пряничні будинки здобули в окрузі Ланкастер, штат Пенсильванія. Їх використовували як різдвяні прикраси.

Національні особливості

Сьогодні імбирні пряники розповсюджені в усьому світі. Для одних – символ свята, для інших – історична пам'ять. Єдиного рецепта також не існує. Адже в кожній країні смаколик виготовляють з різних інгредієнтів та різноманітних форм. Наприклад:

  • У скандинавських країнах імбирні вироби називають: pepperkaker (норвезька), pepparkakor (шведська), brunkager (данська), piparkökur (ісландська), piparkokur (фінська), а в країнах Балтії: piparkūkas (латвійська) або piparkoogid (естонська). Зазвичай це тонке крихке печиво, яке подають на Різдво. У Норвегії та Швеції ними прикрашають вікна. Проте тісто дещо товстіше.

  • У Швейцарії пряник biber має форму пирога з марципановою начинкою. Поверхня пряника прикрашена символами міст. 

  • У Нідерландах та Бельгії м'які розсипчасті кекси peperkoek, kruidkoek або ontbijtkoek подають на сніданок або протягом дня. Їх нарізають товстими шматочками та намащують вершковим маслом.

  • У Польщі збереглась традиція торунських пряників, які з'явились ще в середньовічному місті Торунь. 

  • У Румунії пряники називають turtă dulce і зазвичай покривають цукровою глазур’ю.

Рецепт імбирних пряників

Солодкі чоловічки, імбирні сніжинки з білою глазур'ю та інші види пряників можна приготувати у себе на кухні. Це прекрасний подарунок для дітей у День Святого Миколая, а також для рідних та друзів на новорічні свята.

Для приготування вам знадобиться:

  • 3/4 cклянки розм'якшеного вершкового масла;
  • 3/4 cклянки коричневого цукру;
  • 2/3 cклянки меду;
  • 1 яйце;
  • 1 ч. ложки екстракту ванілі;
  • 3 1/4 cклянки борошна;
  • 1 ст. ложки меленого імбиру;
  • 1 ч. ложки соди;
  • 1 ч. ложки меленої кориці;
  • 1/2 ч. ложки меленої гвоздики;
  • 1/4 ч. ложки меленого мускатного горіха;
  • 1/2 ч. ложки солі;
  • 2 шматочки тертого свіжого імбиру;
  • цедра 1 апельсина;
  • 1/2 ч. ложки меленого чорного перцю;
  • глазур для прикраси.

Техніка приготування:

  1. У великій мисці за допомогою ручного міксера збийте масло, коричневий цукор і мед. Додайте яйце й екстракт ванілі, збийте до однорідності.
  2. У середній мисці збийте борошно, спеції, харчову соду і сіль до поєднання.
  3. Увімкніть міксер, поступово додайте сухі інгредієнти до вологих, а також свіжий імбир, апельсинову цедру та чорний перець. Поки тісто не поєднається.
  4. Розділіть тісто навпіл і зробіть два диски. Загорніть кожен в поліетиленову плівку й охолодіть до затвердіння протягом 2-3 годин. 
  5. Розігрійте духовку до 180°С і застеліть два великі дека пергаментним папером.
  6. Помістіть один диск тіста на злегка посипану борошном поверхню і розкачайте. 
  7. Виріжте пряники та перекладіть на деко.
  8. Випікайте, поки злегка не набухнуть і не затвердіють протягом 9-10 хвилин.
  9. Дайте охолонути протягом 5 хвилин.
  10. Повторіть те саме з другим диском.
  11. Прикрасьте глазур'ю.

Смачного!

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин