Італійській прапор на тісті. Історія піци "Маргарити": як в Неаполі пригощали королеву
Фото: depositphotos.com

Цього року 9 лютого увесь світ святкував Міжнародний день піци. У цей день Google присвятив страві тематичний дудл. 

LIGA.Life зібрала історії про походження однієї з найпопулярніших видів піци – "Маргарити".

Їжа для бідних

Вважається, що аналог піци існував ще за часів стародавнього Єгипту, Риму та Греції. Проте Батьківщиною сучасною піци вважають південну частину Італії, а саме місто Неаполь. Місцеві мешканці жили бідно, тому шукали доступну їжу. Однією з фірмових страв став коржик з начинкою – пращур сучасної піци. 

Серед популярних начинок були помідори, сир, олія, анчоуси та часник. 

У 1861 році незалежні італійські держави об'єднались в єдине Королівство Італії. 1889 року в Неаполь завітало королівське подружжя – Умберто І та Маргарита. 

Королева Маргарита викликала до себе найвідомішого виробника піци в Неаполі – Рафаеля Еспозіто. Він працював у закладі "Pizzeria Brandi", який заснували ще в 1760 році. 

Вона доручила йому приготувати три різні піци. За легендою, Еспозіто приготував піцу Марінару з часником, піцу Наполі з анчоусами та ще одну в кольорах італійського прапора: червоні помідори, білий сир моцарела та зелений базилік. 

Остання піца сподобалась королеві. Еспозіто відразу ж назвав її на честь королеви – "Маргарита" і попросив у королеви відповідну печатку. 

Сьогодні "Pizzeria Brandi" відкрита для туристів. Там досі висить записка з королівською печаткою, яку отримав Еспозіто. Щоправда, історики сперечаються, чи це справжній документ. Серед сумнівів: відмінність від інших королівських штампів того часу та невідповідність почерку камергера Камілла Галлі.

Попри це, популярність піци "Маргарита" беззаперечна. Її рецепт відомий далеко за межами Італії та перевірений часом.

Мандри світом

У ХІХ столітті в період імміграції італійців в США рецепт піци почав свою мандрівку світом. Спочатку це була вулична їжа, яку продавали шматочками. Згодом почали відкриватися кафе та бакалійні магазини, де продавали піцу. Головними споживачами все ще залишались італійські іммігранти.

У 1940-х роках ветерани, які повернулися з італійської кампанії під час Другої світової війни, спробували піцу в Італії. Страва їм дуже сподобалась. Відтоді споживання піци в Сполучених Штатах різко зросло, як і кількість піцерій.

На цьому мандрівки страви не закінчились. У 1950-60-х роках італійські іммігранти привезли свої традиції у далеку Австралію.

В Україні піца набула своєї популярності лише після здобуття незалежності у 1990-х роках. Поступово почали відкриватися піцерії. Так у Чернігові перша піцерія "Базис" відкрилась ще в 1987 році, а мережа закладів "Челентано" відкрила свій перший заклад у 1998 році у Львові. 

Зараз піцу готують не тільки в кафе, але й вдома, створюючи свої поєднання інгредієнтів для начинки.

Класичний рецепт

За даними Italy Magazine, тісто для піци "Маргарити" виготовляють з води, солі та дріжджів. Його слід залишити на дві години на дерев'яній поверхні, накривши вологою ганчіркою. Воно має піднятися. Згодом ще раз слід залишити на 4-6 годин за кімнатної температури.

Наступний етап – формування основи для тіста. Воно має бути товщиною 3 мм. Висота скоринки – 1-2 см. Піцейолам забороняється використовувати будь-які інструменти, окрім рук, качалки та механічного преса. Піцу готують у печі за температури 485°C протягом 90 секунд.

Щоб приготувати піцу "Маргарита" вдома, скористайтесь рецептом від Vincenzo's plate.

Інгредієнти:

  • 1 кг борошна;
  • 600 мл води кімнатної температури;
  • 2 г свіжих дріжджів;
  • 30 г морської солі;
  • 400 г помідорів;
  • свіжий базилік;
  • 100 г моцарели;
  • сіль;
  • оливкова олія першого віджиму.

Техніка приготування:

  1. Налийте 600 мл води в миску і розчиніть морську сіль, помішуючи руками.
  2. Додайте 100 г борошна і перемішайте руками.
  3. Коли борошно розчиниться, додайте свіжі дріжджі, перемішуйте до їх повного розчинення.
  4. На цьому етапі поступово додавайте борошно, перемішуючи. Коли тісто стане густішим, перекладіть його на стіл. Не забудьте спочатку присипати його борошном.
  5. Замісіть тісто, допоки не отримаєте м’яку та еластичну консистенцію.
  6. Накрийте його і залиште на 18 годин за кімнатної температури.
  7. Після закінчення часу сформуйте кульки вагою 270 г. Покладіть їх у миску, потім накрийте їх і залиште ще на 4-6 годин.
  8. Посипте стіл борошном.
  9. Вийміть одну з кульок. Створіть круглу основу для піци, працюючи кінчиками пальців від низу догори, не забувши, щоб по краях залишився обідок шириною 1 см.
  10. Переверніть піцу догори дном і повторіть процес.
  11. Повторіть цей процес двічі з кожного боку. Потім підійміть основу, перекиньте її в іншу руку та покладіть на стіл.
  12. Очистьте помідори від шкірки. Подрібніть їх руками або блендером до густої консистенції.
  13. Додайте дрібку солі та листя базиліка, цілі або подрібнені руками.
  14. Налийте на основу трохи томатного соусу.
  15. Наріжте моцарелу шматочками та намажте щедрою кількістю соусу.
  16. Додайте ще кілька листочків базиліка та крапельку оливкової олії.
  17. Якщо ви використовуєте піч на дровах, то готуйте піцу за температури 450°C максимум 90 секунд. У духовці піца має випікатися за температури 246°C протягом 14-16 хвилин.

Смачного!

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин