З 21 липня вакцинацію проти ковіду в Україні відкривають для всіх охочих – Ляшко
Віктор Ляшко. Фото пресслужби Форуму Україна-30

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко озвучив дату, коли офіційно почнуть 5-й етап вакцинації в Україні – тобто для всіх охочих.

Про це Ляшко повідомив на брифінгу.

За його словами, з 21 липня всі дорослі 18+, які хочуть вакцинуватися, можуть щепитися проти ковіду у найближчому пункті шеплення, пункті масової вакцинації, чи як організований колектив.

Зараз в Україні щеплюють чотирма вакцинами проти ковіду: AstraZeneka, CoronaVac, Pfizer, Moderna. Вакциною Модерна починають щеплювати від нині, 20 липня, додав Ляшко.

Moderna ще не зареєстрована в Україні. Як тоді нею можуть щепити? Відділ комунікацій МОЗу пояснив це LIGA.Life так.

Для реєстрації препарату виробник вакцини має звернутися до державного регулятора із заявою про держреєстрацію. Така норма діє не лише в Україні, а й у країнах ЄС, США та під час перекваліфікації препарату Всесвітньою організацією охорони здоров'я.

Міністерство наразі веде перемовини з виробником, щоб ця вакцина була зареєстрована в Україні.

"Враховуючи те, що вакцина була дозволена до екстреного застосування регуляторами ВООЗ, США та Європи, Міністерством було прийнято рішення у разі отримання цього препарату як гуманітарної допомоги, дозволити вакцинацію ним проти COVID-19 в Україні. Відповідно до чинного законодавства, ми маємо право використовувати незареєстровані в Україні ліки у разі надзвичайної ситуації", – йдеться у поясненні.

  • 19 липня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що вакцини в Україні достатньо, аби вакцинувати усіх охочих проти коронавірусної хвороби.
  • Від початку вакцинальної кампанії щепили 2 717 790 людей. З них отримали 1 дозу – 2 717 788, отримали 2 дози – 1 461 875. Загалом вкололи 4 179 663 доз.
  • Детальну статистику вакцинації в Україні дивіться на нашому інтерактивному дашборді.