Мережу збентежила задача про глінтвейн в підручнику для третього класу. Що каже видавець

У видавництві  "Світич", підручник якого викликав непорозуміння в батьків, відповіли на зауваження щодо задачі.

Мова про підручник для третьокласників "Я досліджую світ". Підручник, рекомендований Міністерством освіти і науки, використовують на уроках "Основи здоров’я". 

16 листопада директор київської школи № 210 Дмитро Ламза виклав фото сторінки із завданням у себе в фейсбуці після того, як на це звернули увагу батьки школярів.

"Телефонують до мене батьки учнів 3-го класу (не моя школа) із простим запитанням: як пояснити дитині, що таке глінтвейн? У мене німа пауза… А тепер запитання: як вчитель має пояснити дитині, що таке глінтвейн і чого діти його хотіли пити?", – зазначив Ламза.

Генеральний директор видавництва "Світич" Олексій Андрусич пояснив, що завдання "реалізує державний стандарт початкової освіти" та має на меті сформувати в дітей негативне ставлення до куріння та алкоголю.

Дивіться також: У шкільний підручник з хімії вставили "народні лайфхаки" із сайту Асоціації пенсіонерів

Він зазначив, що у завданні вибрали глінтвейн, оскільки діти часто бачать його на різдвяних ярмарках, а інші алкогольні напої можуть не викликати спокуси.

За словами Андрусича, завдання входить до загального сюжету підручника, де діти подорожують Україною. 

"Зокрема потрапляють і в мальовничі Карпати. І того, хто хоч раз відвідав один з популярних вітчизняних гірських курортів, глінтвейн на горі не здивує. Бо його там продають. Так само як і гарячий чай, каву та їжу. Ідея "зігрітися глінтвейном" звісно приходить від дорослих, тому завдання й уточнює "як інколи це роблять дорослі", – каже директор видавництва.

Він зазначив, що вчителі не контролюють, що відбувається за шкільними дверима, і припускає, що діти можуть побачити як старші родичі "гріються" алкогольними напоями.

"Нам не хочеться про таке говорити. Проте завдання школи – попереджати. І 3-4 класи – це якраз той час, коли говорити ВЖЕ можна і ЩЕ не пізно", – каже Андрусич.

Наразі, за словами Олексій Андрусича, дискусія з директором школи Дмитром Ламзою "закінчилася мирно", освітяни та видавці порозумілися і погодилися разом "працювати на розвиток поколінь".