Шкарлет звинуватив Гройсмана та Гриневич у популізмі: грошей на зарплати вчителям не було
Сергій Шкарлет. Фото: пресслужба Мінцифри

Цю заявку МОН випустило як реакцію на "численні звернення до Міносвіти" від освітніх профспілок, заявляє пресслужба відомства.

МОН заявляє, що в листах профспілки обурені відтермінуванням до 2022 року постанови Уряду від 10 липня 2019 р. № 822 "Про оплату праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників закладів і установ освіти і науки".

Що ж відбулося? Є закони "Про освіту" та "Про наукову і науково-технічну діяльність". І постанова Уряду Гройсмана, міністром освіти тоді була Лілія Гриневич, започатковувала виконання норм цих законів. 

Але у Держбюджеті коштів на виконання постанови не було, заявляє нинішній МОН.

"Рішення Уряду, ухвалене 10 липня 2019 року, мало виключно популістський характер і не розв’язувало питання зміни системи оплати праці та не було підкріплене наявністю коштів у бюджеті", – йдеться в заяві.

З цим рішенням далі давала раду команда Анни Новосад, міністерки освіти в уряді Гончарука. Тоді вони теж відтермінували втілення постанови в дію через брак коштів до 31 грудня 2020 року.

"Якби в постанові сказали, з яких джерел можна взяти ці десятки мільярдів гривень, було б легше", – казала свого часу Анна Новосад. Мінфін тоді, у вересні 2019 року, давав зведену інформацію з регіонів, що це додаткових майже 45 млрд грн.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для український родин

За розрахунками ж нинішнього МОН, на реалізацію постанови необхідно додатково щонайменше 50 млрд грн із бюджетів різних рівнів.

І цього року ситуація повторилася. Уряд Шмигаля, міністром в якому є Сергій Шкарлет, пропонує відтермінувати підвищення зарплат по цій постанові ще на рік – до 31 грудня 2021 року.