Син ветерана США створив застосунок, щоб побороти його кошмари. І допоміг багатьом

Колишній ветеран армії США Патрік Склузачек після війни в Іраку в середині 2000-х отримав посттравматичний стресовий розлад (ПТСР), ночами він прокидався від кошмарів. Його син, Тайлер, вирішив допомогти батьку, створивши спеціальний застосунок.

Про це повідомляє CNN.

"Мені було всього 13, коли він повернувся з Іраку, але я знав, що він був зовсім іншою людиною. Раніше він був таким активним і щасливим. Після війни він був просто пригнічений, апатичний, дратівливий, і, що найгірше, він не спав. Було важко бачити мого батька таким", – пригадує Тайлер.

Тому в 2015 році Тайлер створив застосунок для розумного годинника, який відстежує, керує і зупиняє кошмари. 

Застосунок, який називається NightWare, Тайлер винайшов на останньому курсі коледжу Макалестер. Пристрій одержав дозвіл від Управління з продовольства і медикаментів США (FDA). 

NightWare працює, використовуючи частоту серцевих скорочень і руху людини, щоб визначити, коли їй сниться кошмар. Потім він вмикає легкі вібрації, щоб витягнути людину з кошмару, не розбудивши її.

За словами батька Тайлера, після війни боротися з кошмарами йому допомагав тільки алкоголь. Утім через це псувалося його особисте життя.

"Я втратив роботу. А потім я втратив дружину, потім стало гірше з алкоголем, і я втратив наш будинок. Я дійсно втратив все", – ділиться Патрік.

Кошмари тривали дев'ять років, поки його син не розробив застосунок. Його Тайлер одразу і випробовував на батькові.

Тайлер тестував кілька прототипів програми за допомогою телефону Android і годин Pebble, поки не довів його до такого ступеня, що, за його словами, кошмари батька повністю припинилися і його життя почало налагоджуватися без алкоголю та кошмарів.

За словами Тайлера, це також зблизило їх з батьком, так як раніше вони не могли порозумітися.

ПТСР – психічний розлад, різновид неврозу, що виникає в результаті переживання однієї чи кількох психотравмівних подій, таких як, наприклад, військові дії, теракти, аварії чи стихійні лиха, катастрофи, насильство. Дослідження показують, що серед людей з посттравматичним стресовим розладом кошмари можуть снитися від 71% до 96%, в порівнянні з 5% населення в цілому. Сьогодні програмне забезпечення NightWare вбудовано в Apple Watch – обидва разом служать в якості медичного пристрою, що відпускається тільки за рецептом, яке було клінічно оцінено і схвалено FDA, повідомив CNN представник NightWare.