Таємний поціновувач динозаврів. Залишки ТіРекса Стена пішли з молотка за рекордну суму
Скелет тиранозавра Стена. Фото – christies.com

Залишки тиранозавра, який жив близько 67 мільйонів років тому, продали на аукціоні за 31,8 мільйона доларів, що є світовим рекордом для скам'янілостей динозаврів. 

Про це пише BBC.

Майже готовий скелет тиранозавра "Стена" тепер належить анонімному покупцеві, який забезпечив важливу заявку на "Вечірній розпродаж ХХ століття" у вівторок, 6 жовтня в Нью-Йорку.

Вартість залишків тірекса значно перевершує вартість тиранозавра "Сью", якого Польовий музей у Чикаго купив за 8,4 мільйона доларів в 1997 році. 

"Сью" понад два десятиліття мав титул "найдорожчого динозавра" – до цього тижня.

Джеймс Хислоп, керівник відділу науки і природної історії Christie's, в своїй заяві назвав можливість купити Стена "шансом, що випадає один раз на покоління".

Підписуйтесь на LIGA.Life в Instagram: тільки корисна інформація для український родин

"Таких тиранозаврів, як цей, на ринку просто немає", – сказав він, зауваживши на розмірах Стена. 

Його розмір – понад 12 метрів (це як трьохдверний автобус МАЗ 203) в довжину і близько 4-х метрів у висоту.

Залишки Стена містять 188 кісток, що становить близько 70% повного скелета. За характеристиками скелета можна припустити, що він був чоловічої статі.

Зазначається, що особливо добре зберігся череп Стена і на ньому є колоті рани, які свідчать про те, що тварина була пов'язана з іншими тиранозаврами. 

Деякі з ран Стена, здається, частково зажили до того, як тварина померла, приблизно в свої 20 років. 

З огляду на, що покупець залишається невстановленим, неясно, де тепер буде Стен. Палеонтологи сподіваються, що Стен залишиться доступним для публіки, а не захований в приватній колекції.

Тірекса Стена виявив у 1987 році його тезка – палеонтолог-аматор Стен Сакрисон, в Південній Дакоті. Весь цей час залишки культового тиранозавра красувалися в Інституті геологічних досліджень Блек-Хіллз в Хілл-Сіті, Південна Дакота. Екземпляр виставили на продаж за рішенням суду 2018 року, між акціонерами музею, які є братами.