Тепер не тільки йогурт: пробіотики додали в каву та чай
Фото: pexels.com

В нас гарна новина для тих, хто не вживає продукти тваринного походження – скоро можна буде отримувати корисні пробіотики просто випивши чашку кави або чаю. Дослідники NUS (Національний Університет Сінгапуру) створили нові пробіотичні кавові та чайні напої, які наповнені живими пробіотиками, подібними до тих, які живуть в нашому кишківнику.

Двоє докторантів, які працювали над цими двома новими напоями під керівництвом доцента Лю Шао Цюана з NUS Food Science and Technology, стверджують, що їх напої мають чудовий смак й можуть зберігатися охолодженими або при кімнатній температурі понад 14 тижнів й не псуватися, тобто пробіотики будуть продовжувати свою життєдіяльність.

Традиційні пробіотичні носії, такі як йогурти та культивоване молоко, є продуктами на основі молочних продуктів. Зростання веганства, поряд із такими загальними проблемами зі здоров’ям, як непереносність лактози, високий рівень холестерину та алергія на молочні білки, стимулювали тенденцію розвитку немолочних пробіотичних харчових продуктів та напоїв.

Кава та чай – два найпопулярніші напої у всьому світі, й обидва є настоями на рослинній основі, тобто вони можуть бути ідеальним засобом для перенесення та доставлення пробіотиків споживачам.

Більшість комерційно доступних пробіотичних кавових та чайних напоїв не ферментовані. Команда NUS створила нову лінійку цих продуктів, використовуючи процес бродіння, під час якого виробляються здорові сполуки, які покращують засвоюваність поживних речовин, зберігаючи користь для здоров’я, пов’язану з кавою та чаєм.

Новий пробіотичний чай

Щоб створити новий пробіотичний чай, пані Ван Руй, докторант кафедри NUS Food Science and Technology, додала поживні речовини в настої чаю з подальшим ретельним підбором конкретних пробіотиків. Таку чайну суміш треба залишити бродити на два дні, після чого вона готова до вживання.

В цьому процесі можна використовувати будь-який вид завареного чаю. Оригінальний смак напою в основному зберігається. До нього можуть додатися фруктові та квіткові ноти. Також за бажаннями туди можна додати молоко або вершки.

Тепер до корисних властивостей чаю додалися ще пробіотики, які відповідають за здоров’я кишківника й допомагають боротися проти вірусів.

Нова пробіотична кава

Ще одна докторантка кафедри, пані Елсін Чан, створила нову пробіотичну каву, додавши спеціально підібрані поживні речовини до завареної кави, а потім ретельно підібрані пробіотики.

Кавову суміш залишають бродити на добу та поміщають у холодильник. Після цього процесу пробіотичного бродіння охолоджена кава готова до вживання. За бажанням туди можна додавати цукор та молоко.

З цим напоєм трохи складніше, ніж з чаєм. Проблема в тому, що не кожен тип пробіотиків може рости в кавових заварках. Додавання занадто малої кількості поживних речовин не дасть можливості пробіотичного росту, тоді як перебір дасть неприємний смак

Смак варіюється в залежності від типу, але всі вони зберігають характерний смак кави.  Вміст кофеїну зберігається, як і хлорогенова кислота, яка пов'язана з великою кількістю корисних властивостей кави.

Кожна порція пробіотичного чаю та пробіотичної кави містить щонайменше 1 мільярд одиниць живих пробіотиків. Це добова норма, рекомендована Міжнародною науковою асоціацією пробіотиків та пребіотиків.

Обидва докторанти вдосконалюють свої рецепти, щоб покращити смак напоїв. Команда NUS також подала патент на рецепт пробіотичної кави й сподівається співпрацювати з промисловими партнерами для комерціалізації напою.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин