Ціни на алкоголь ростуть, але українці купують. Найпопулярніше в АТБ, Сільпо та Епіцентрі
Фото: depositphotos.com

В Україні пришвидшується споживча інфляція. Серед іншого, зросли ціни на алкоголь.

LIGA.Life розіслала запити в українські мережі супермаркетів Сільпо (Fozzy Group), АТБ, VARUS, NOVUS, Food Market від Епіцентра та Велмарт, щоб дізнатися, як змінилися ціни на алкоголь, чи стали українці купувати менше та яким напоям віддають перевагу.

Як змінилися ціни на алкоголь

Ціни в середньому зросли на 30% через те, що постачальники підвищили закупівельну ціну, пояснюють в АТБ. 

"Усі алкогольні напої подорожчали в середньому однаково, оскільки всі комплектувальники (пляшки, етикетки, фольга) купують в одному місці", – пояснюють в АТБ та додають, що сьогодні у Європі існує криза, пов’язана з ростом вартості газу та закриттям багатьох виробників скла.

Криза та ріст курсу долара – головні фактори впливу на підвищення цін. Поки не нормалізується ситуація в Україні та Європі, можна очікувати збільшення ціни на товари у скляних пляшках, зазначають в АТБ.

Середній ріст цін на алкоголь в Епіцентрі – 35-40% залежно від категорії. Утім, враховуючи інфляцію та зростання цін, купівельний чек у гривнях не змінився. 

"Найбільше подорожчали вина через дефіцит продукції, зумовлений втратою постачальниками складських запасів та площ. Низка українських виробництв потрапили під окупацію. Окрім того, не можна імпортувати вина у період дії закону про "критичний імпорт". Це все призвело до підвищення цін та попиту на продукцію", – додають у Food Market.

Українці купують алкоголь рідше?

Протягом квітня-травня 2022 року алкоголь купували рідше, стверджують в Епіцентрі. Проте під час покупок значно побільшало позицій у чеку. 

"Нині ситуація дещо стабілізувалася – українці купують продукцію за потреби. За даними Food Market, за вісім місяців 2022 року продажі у мережі зросли майже вдвічі у порівнянні (у штуках) з минулим роком", – пояснюють у компанії та додають, що це можна пояснити й розвитком мережі. Food Market – молодий гравець на ринку, який відкрився у 2021 році.

Натомість в АТБ алкоголь почали купувати рідше, порівнюючи показники за останні пів року. Причина – комендантська година та часові межі продажу алкоголю, які встановлюють обласні воєнні адміністрації.

Який алкоголь купують українці

Вибір алкоголю має сезонність, запевняють представники українських супермаркетів. Восени збільшується попит на міцні алкогольні напої (горілку, коньяк, віскі). Ця тенденція спостерігається з року в рік. 

Однак у 2022 році АТБ помітила підвищення попиту на міцні напої ще у квітні. Серед їхніх покупців збільшився попит на горілку, але зменшився на вина, ігристі та лікери. 

В Епіцентрі у десятку найбільш популярних товарів увійшов віскі з часткою 30% від усіх алкопродажів. А в Сільпо споживачі залишаються вірними своїм вподобанням і обирають те, що й до повномасштабної війни. Але у річному вимірі попит на міцний алкоголь все ж зріс на 15-30%.

Єдине – змінилися цінові вподобання. Відчутна перевага брендів, які пропонують нижчі ціни та акційні пропозиції, стверджують у Fozzy Group. Цю тенденцію спостерігають й інші мережі.

У Food Market від Епіцентра найбільший попит має алкоголь цінової категорії "середній мінус", "середній" та "економ". А "середній плюс" та "преміум" нині  купують значно рідше. Також споживач почав більше реагувати на промо і цінові активності.

"Українці обирають дешевші товари, але з урахуванням роздрібної ціни з 24 лютого середній чек дорожчий, ніж був до повномасштабного вторгнення", – додають представники АТБ.

Читайте також: Як економити на продуктах. 7 простих правил