Як економити на продуктах. 7 простих правил
Фото: depositphotos.com

В Україні пришвидшується споживча інфляція. Швидко дорожчають більшість оброблених продуктів, м’ясні, імпортні (рис, цитрусові, банани) та алкоголь.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Як тепер ходити в супермаркет і не витрачати зайвого? Дієтологиня видання Healthline радить дотримуватися базових правил:

  • Складіть план

Список продуктів допомагає уникнути імпульсивних покупок та зайвих товарів, які згодом зіпсуються і їх доведеться викинути. Дослідники підрахували, що в середньому люди викидають приблизно 30% їжі, яку купують.

Плануйте тижневий раціон. Це зменшить вірогідність додаткових витрат на замовлення доставлення або купівлі фастфуду.

  • Переконайтеся, що дійсно їсте те, що купуєте

Консерви та заморожені продукти можуть зберігатися довго. Натомість свіжі овочі, фрукти, м’ясо та рибу слід з'їдати швидко.

Також подумайте над альтернативним використанням продуктів. Наприклад, зварений рис додайте в салат, а частину сирників, які не зможете з’їсти сьогодні-завтра, заморозьте. 

  • Стежте за знижками

Мережі супермаркетів пропонують щотижневі знижки або акційні товари. Зазвичай їх анонсують на офіційних сайтах та в мобільних застосунках магазинів. Можна стежити за ними.

Звикли замовляти онлайн – не забудьте зареєструватися, щоб отримати додаткові бонуси та промокоди. А щоб зекономити на доставленні, обирайте опцію самовивозу.

Дієтологиня радить змінити тактику планування: подивитися, які продукти акційні, а вже потім планувати свій тижневий раціон. 

  • Знайдіть альтернативний білок

Відмовлятися від поживних речовин заради економії не варто. Якщо м’ясо чи морепродукти здаються вам дорогими, урізноманітніть раціон рослинними джерелами білкабобовими.

За бажанням обирайте дешевші види м’яса, наприклад, замість свинини – курку. А якщо маєте місце в морозилці, то зробіть запаси м’яса та риби на випадок здорожчання.

  • Дивіться на термін придатності

Обираючи продукти, переконайтесь, що встигнете їх з'їсти до закінчення терміну придатності. Наприклад, не варто купувати йогурт, термін придатності якого закінчується завтра, а вдома чекає недопитий попередній. Інакше доведеться викидати одразу два.

  • Зазирніть у холодильник та кухонні шафи

Інвентаризація потрібна не лише магазинам, але й домашній кухні. Тож перш ніж піти в магазин чи скласти список продуктів, перегляньте, що є у вашому холодильнику чи коморі. Можливо, свого зіркового часу чекає пачка макаронів та заморожені овочі, які можна поєднати на обід. Перегляд продуктів також допоможе запобігти їхньому псуванню.

  • Змініть магазин

Спробуйте прогулятися районом та подивитися, які інші продуктові мережі працюють неподалік. Згодом оцініть їхній асортимент, ціни та акційні пропозиції. 

Якщо маєте час, поєднуйте шопінг в різних магазинах. Можливо, це не дуже зручно, але економно.

Читайте також: Якими продуктами можна запастися надовго і як їх зберігати, щоб не зіпсувалися. Інструкція