У Римі знайшли рештки палацу. Ймовірно, там жили папи до Ватикану
Фото: EPA

У Римі знайшли залишки середньовічного палацу. Ймовірно, саме в ньому жили папи, перш ніж зробити Ватикан своєю резиденцією. 

Про це повідомляє Reuters.

Це складна архітектурна споруда, яку виявили біля Собору Святого Івана Хрестителя на Латеранському пагорбі у центрі Риму. Розкопки повʼязані з ремонтом, який планують завершити до так званого Ювілейного (Святого) року, який припадає на 2025 рік.

У Міністерстві культури Італії заявляють, що розкопані стіни захищали монументальну базиліку Patriarchio, яка задумувалась ще у 4 столітті імператором Констянтином.

У Римі знайшли рештки палацу. Ймовірно, там жили папи до Ватикану
Фото: EPA

"Це надзвичайно важлива знахідка для міста Риму та його середньовічної історії, оскільки у наш час на площі ніколи не проводилися масштабні археологічні розкопки", – йдеться у заяві.

Початкову структуру будівлі поетапно розширили між 9 та 13 століттями. Папство перебувало в ній до 1305 року, тобто до тимчасового переїзду до Авіньйона, Франції.

Ювілейний рік настає раз на 25 років. Це особливий період у католицькій церкві, під час якого папа римський надає вірянам повну індульгенцію – відпущення гріхів. Однак це може статися лише за виконання певних умов, зокрема здійснення паломництва чи інших добрих справ. 

Події, присвячені Святому року, розпочнуться вже в грудні 2024 року. Прогнозують, що в цей час Рим відвідають понад 30 млн паломників та туристів.