Український ютуб-канал Geek Journal заблокують через скаргу 1+1. Що кажуть сторони

YouTube з 28 січня заблокує україномовний канал Geek Journal блогера з псевдонімом Тайлер Андерсон, для якого він записує кіноогляди.

Про це повідомив сам блогер на фейсбук-сторінці Geek Journal.

Причиною такого рішення Андерсон називає чотири скарги на ролики каналу, які подав канал "1+1". 

У скаргах йдеться, Geek Journal порушує авторське право їхніх продуктів. Тайлер стверджує: його згадки контенту ТСН підпадають під визначення "fair use".

20 січня на каналі опублікували ролик "Як втратити все за 30 років? Коли 1+1 став г+г? СВ Шоу, Імперія кіно, Шоу довгоносиків, ТСН". Наразі це відео недоступне на каналі.

Український ютуб-канал Geek Journal заблокують через скаргу 1+1. Що кажуть сторони
Заблокований ролик. Скріншот з YouTube

Новина про блокування каналу викликала бурхливу реакцію в соцмережах. В українському твіттері хештег #saveGeekJournal піднявся на перше місце.

Наразі Тайлер Андерсон створив новий канал на YouTube, на який уже підписалося понад 15 500 користувачів.

Представники "1+1" в коментарі MediaSapiens пояснили, що принцип fair use, на який посилається Тайлер Андерсон каналу, не можна застосувати до каналів з монетизацією та, зокрема, до заблокованих відео, оскільки вони містять рекламну інтеграцію.

"У відповідь на заяву автора YouTube-каналу Geek Journal щодо упередженості Групи 1+1 media у блокуванні інтернет-контенту, інформуємо, що 1+1 media виступає за захист авторського права та боротьбу з незаконним використанням контенту медіахолдингу на усіх майданчиках. Регулярно, за допомогою власної розробки – технологічного сервісу захисту авторських прав SUDUM, – група оперативно виявляє та блокує піратський контент в інтернеті, у тому числі на відеохостингу YouTube. Лише за два останні роки програмою SUDUM було виявлено та заблоковано понад 270 тисяч відео, а із Google видалено більше 110 тисяч посилань на піратський контент, що порушує авторські права", – йдеться в коментарі.

І наголосили, що контент 1+1 media, як і інших медіагруп, оглядачі і блогери можуть використовувати лише за попередніх домовленостей з правовласниками. 

"У випадку з Geek Journal, компанія не отримувала жодних повідомлень чи запитів щодо використання власного контенту. У тому числі після першої скарги, яка була надіслана восени минулого року. У свою чергу, Група 1+1 media відкрита до діалогу з авторами каналу Geek Journal та запрошує команду на зустріч з метою ознайомлення з правилами щодо використання авторського контенту на YouTube та обговорення ситуації, що склалася", – відповіли представники каналу журналістам.

Доповнення:

Блогер Тайлер Андерсон у відповідь на заяву 1+1 стверджує, що медіа-група "сильно підміняє поняття і трохи зловживає правом".

Також він погодився зустрітися чи переговорити телефоном.

Андерсон зауважив, що в цьому випадку не був застосований сервіс автоматичного блокування SUDUM, а це робили в ручному режимі, так одне із заблокованих відео було опубліковане ще 2-3 роки тому. 

"На нашу не дуже юридичну (поки що) думку дії медіа-групи 1+1 містять ознаки зловживання правом і ми готові це обговорити", – додав блогер.

Команда Тайлера Андерсона створила Geek Journal п'ять років тому. Блогер неодноразово критикував продукт "1+1" за те, як у ньому зображають українців, банальність, плагіат та регулярне використання російської мови і дублювання російських серіалів.