Помер "американський посол культури", поет і видавець Лоуренс Ферлінгетті

Американський поет, видавець і активіст Лоуренс Ферлінгетті помер у віці 101 року. 

Відомо, що помер він у понеділок, 22 лютого, у Сан-Франциско, повідомили в книгарні City Lights, заснованій Ферлінгетті в 1953 році.

"Його цікавість була безмежною, а його ентузіазм – заразливим, і нам буде його дуже не вистачати", – йдеться в заяві.

Його син Лоренцо сказав Associated Press, що смерть видавця була результатом захворювання легенів.

Чим відомий Ферлінгетті

Найвідомішим твором Ферлінгетті був його перший збірник віршів "Коні-Айленд Розуму" (A Coney Island Of The Mind) 1958 року, написаний для джазового супроводу. Але найвідомішим його випуском була скандальна епічна поема Гінзберга "Вій" (Howl), яку багато хто вважає одним з найбільших творів американської літератури.

Ферлінгетті друкував романи і вірші таких авторів, як Джек Керуак, Аллен Гінзберг і Вільям С. Берроуз. 

Як зазначають у City Lights, його рішення відкрити перший в США книжковий магазин в м'якій обкладинці "сприяло демократизації американської літератури" і допомогло почати "рух за широке поширення різноманітних і недорогих якісних книг".

Помер "американський посол культури", поет і видавець Лоуренс Ферлінгетті
Книгарня, заснована Ферлінгетті. Фото: depositphotos.com

"Більше 60 років тих з нас, хто працював з ним в City Lights, надихали його знання і любов до літератури, його мужність у захисті права на свободу вираження поглядів і його життєво важлива роль як Американського посла культури", – йдеться в заяві книгарні. 

Ферлінгетті народився в Нью-Йорку в 1919 році, а в 1951 році переїхав на західне узбережжя, і незабаром його магазин став центром прогресивної політики і магнітом для богемного так званого біт-покоління. 

Відкидаючи основні консервативні цінності, економічний матеріалізм і війну, вони замість цього зосередилися на духовності, людських умовах і сексуальному звільненні, а також на вживанні психоделічних наркотиків. 

В результаті письменники і сам магазин залишаються популярними серед багатьох молодих людей, які шукають гострих відчуттів.

У 1957 році Ферлінгетті та керівництво книгарні City Lights звинуватили в розповсюдженні непристойною літератури через вірші, де згадувалися наркотики, гомосексуальний і гетеросексуальний секс.