Помер Роланд Франко – онук Івана Франка і "хрещений батько" станції Академік Вернадський

Вночі 11 серпня помер український вчений-інженер Роланд Франко – останній онук Івана Франка. Про це повідомили на фейсбук-сторінці Міжнародного фонду Івана Франка.

Йому було 89 років.

"Колектив Міжнародного фонду Івана Франка глибоко сумує з приводу смерті засновника та голови правління Міжнародного фонду Івана Франка. Світла пам’ять про цю добру людину назавжди залишиться в наших серцях і серцях тих, кому пощастило з ним працювати, товаришувати та спілкуватися. Ми не в змозі змінити обставини. Лише просимо Бога дати сил перенести біль втрати, а душу покійного прийняти в Царство небесне", – йдеться в повідомленні.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Роланд Франко – український учений-інженер, дипломат, громадський діяч. Кандидат технічних наук. Народився 28 березня 1931 року у Львові.

Завдяки йому в 1996 році Україні безкоштовно передали від Великої Британії науково-дослідну станцію "Фарадей" (нині станція "Академік Вернадський") в Антарктиці. 

Перша українська експедиція, яка прибула на станцію 28 листопада 1995 року, назвала Роланда Франка "хрещеним батьком української антарктичної станції".

Також Роланд Франко вів активну громадську діяльність. Був заступником голови правління Всеукраїнського фонду відтворення видатних пам'яток історико-архітектурної спадщини імені О. Гончара, виконувачем обов'язків голови Фонду, віце-президентом, згодом завідувачем відділу міжнародних відносин (до 2008 р.), консультантом президента Міжнародного науково-технічного університету імені академіка Ю. Бугая. Був членом правління Національної спілки краєзнавців України.

З 2015 року – головою правління Міжнародного фонду Івана Франка.

Він заснував Міжнародну премію імені Івана Франка, яка вручається за вагомі здобутки та значні заслуги науковців у галузі україністики та соціально-гуманітарних наук.

Читайте також: "Залишався глибоко вільним". 10 яскравих історій відомих людей про Олександра Ройтбурда