В Австралії зафіксували нову мову. Нею розмовляють 350 осіб
Фото: unsplash.com

Лінгвісти задокументували, нову, на їхню думку, мову, пише IFL Science. Вона розвивається у віддаленому селі Ладжаману, що на півночі Австралії. Його населяє народ варлпірі. 

Легка варлпірі, або варлпірі рампаку, – змішана мова, створена через міксування елементів австралійської англійської з варлпірі (мовою аборигенів, якою розмовляють кілька тисяч корінних жителів Північної Австралії) та креольською англійською.

Вперше про "нову мову" заговорили у 2005 році завдяки Кармел О'Шеннессі, професорці лінгвістики Австралійського національного університету.

За її словами, мова виникла ще у 1970-1980-х роках, коли дорослі представники народу варлпірі почали використовувати англійські або креольські слова. Але коли діти чули ці речення, то слова з різних мов зливались в одну. 

З роками система легкої варлпірі лише розвивалась і навіть встигла стати рідною для деяких людей у Ладжаману. Нині нею розмовляють приблизно 350 осіб, більшість з них – молодші за 40 років. Все це ставить традиційну мову варлпірі "під загрозу зникнення".