В Болівії знайшли метелика, якого не бачили сто років, змію-прапор і ще 19 нових видів

Вчені оголосили про відкриття 20 нових видів в Болівійських Андах, а також про спостереження за рослинами і тваринами, яких не бачили десятиліттями. 

Про це пише CNN.

Висновки були зроблені в ході 14-денної експедиції в березні 2017 року, яку очолював Тронд Ларсен з некомерційної екологічної групи Conservation International. 

За словами Ларсена, дослідникам вдалося заново відкрити для себе види, які вважалися вимерлими.

Серед хмарних гірських лісів дослідники виявили "гірську гадюку", болівійську змію, яка має забарвлення прапора і ліліпутську жабу, а також чудові види орхідей і метеликів. 

Надзвичайно отруйна гірська гадюка має великі ікла і чутливі до тепла ями на голові, що допомагають виявляти здобич. 

Змія із забарвленням Болівійського прапора отримала свою назву через яскраві червоні, жовті і зелені кольори. Вона мешкала на на найвищій частині гори, яку вчені досліджували. 

В Болівії знайшли метелика, якого не бачили сто років, змію-прапор і ще 19 нових видів
Змія-прапор. Фото: Trond Larsen Conservation International

За словами Ларсена, ще одне відкриття входить до числа найменших амфібій в світі. Жаба-ліліпут має крихітний сантиметр в довжину. І вона чудово маскується – цьому сприяє коричневий колір жаби і її схильність ховатися в товстих шарах моху і грунту.

Долина Зонго, де перебували дослідники, всіяна квітками орхідей, що розрізняються за розміром, формою і кольором. 

У нещодавно виявленої орхідеї "Гадюки" є частини, які майстерно імітують комах, змушуючи їх переносити пилок. Хоча відкриття є новими для науки, вони знайомі місцевим громадам корінних народів. 

Дивіться також: Як у мильній бульбашці. У В’єтнамі виявили новий вид змій з незвичною лускою

Нещодавно виявлений бамбук регулярно використовувався корінними народами для виготовлення будівельних матеріалів і виготовлення духових музичних інструментів. 

Команда Ларсена заново відкрила чотири види, які вважалися вимерлими, в тому числі гіпнотизуючу "диявольську жабу", яка має чорний колір з темно-червоними очима. Востаннє її бачили 20 років тому, до того, як на території збудували греблю гідроелектростанції. Після численних спроб знайти жабу було вирішено, що цей вид більше не існує. 

Серед чотирьох видів також метелик-сатир, якого востаннє бачили 98 років тому, зустріли ​​в підліску долини Зонго.

В Болівії знайшли метелика, якого не бачили сто років, змію-прапор і ще 19 нових видів
Метелик, вид якого востаннє бачили близько 100 років тому. Фото: Trond Larsen, Conservation International

Деякі з цих тварин можуть мешкати лише тут, і Ларсен каже, що велика частина дикої природи регіону змушена адаптуватися до наслідків зміни клімату. Багато видів переміщуються на височини в пошуках більш прохолодних умов, подорожуючи по лісах, провідним в гори. 

"Якщо ви не збережете ці лісові коридори недоторканими, ці тварини і рослини не зможуть рухатися і не зможуть пристосуватися до цих мінливих умов", – пояснює Ларсен. 

Крім того, що цей район є притулком для дикої природи, він також важливий для людей, що живуть поблизу. За словами Ларсена, місцеві жителі залежать від лісів як будівельних матеріалів, а район Зонго поставляє гідроелектроенергію і воду для Ла-Паса і інших регіонів. Conservation International заявляє, що отримані дані служать аргументом на користь захисту району та допоможуть розробити плани сталого розвитку регіону. І місцева влада регіону погоджується з дослідниками.