У Чорному морі виловлюють морських свиней в рази більше допустимого – дослідження

У Чорному морі мешкає щонайменше 250 000 китоподібних – такі результати дослідження, яке тривало 30 місяців у рамках проєкту CeNoBS.

"Спостереження налічують 1755 спостережень китоподібних, що становить щонайменше 253 тисячі китоподібних у Чорному морі, з них щонайменше 9 тисяч в українських водах північного заходу Чорного моря, особинам, 551 спостереження морських птахів і 1588 спостережень антропогенної активності та морського сміття", – йдеться в повідомленні.

Також за темою: Як живуть дельфіни у Чорному морі. Розповідає зоолог

Зазначається, що однією з величезних проблем для китоподібних в усіх морях світового океану залишається випадкова загибель у знаряддях рибальства.

Так, за оцінками, в Чорному морі щорічно у сітках гинуть приблизно від 11 000 до 20 000 морських свиней. 

Це від 5 до 21% від їх загальної чисельності, що значно більше ніж гранично припустимий рівень 1,7%, наголошують дослідники.

CeNoBS – це міжнародний проєкт, що координувався ГО "Маре Нострум" та був спрямований на виконання Рамкової Директиви ЄС про морську стратегію щодо моніторингу китоподібних та підводного шуму через визначення, оцінку та досягнення доброго екологічного стану довкілля. Проєкт фінансувався Європейським союзом при підтримки секретаріату Угоди ACCOBAMS. Участь у дослідженні брали партнери з Болгарії, Румунії, Монако, Туреччини та України.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин