У Ватикані два роки розслідували звинувачення екскардинала в педофілії. І дійшли висновку

Ватикан завершив розслідування, стосовно колишнього американського кардинала Теодора МакКарріка. Слідство дійшло висновку, що підозрюваний дійсно покривав священиків-педофілів і сам був винен у розбещенні малолітніх. 

Про це пише CNN, посилаючись на звіт внутрішнього розслідування Ватикану, ініційований Папою Римським Франциском у 2018 році.

Слідчі два роки намагалися зрозуміти, як МакКарріку вдалося піднятися по ієрархічній драбині так високо, враховуючи низку звинувачень.

Зазначається, що покійний Папа Іван Павло II був попереджений Теодором МакКерріком про звинувачення в сексуальних порушеннях, але все одно вирішив підвищити його до архієпископа Вашингтона.

У документі зазначається, що в кожній з чотирьох єпархій, де служив МакКаррік, знайшлися свідки його злочинів. Всього свідчення дали 90 осіб. 

Слідство встановило, що вперше священник порушив закон ще в 1970-х роках.

МакКарріка підозрювали в домаганнях до молодих священиків, яких він навчав в Нью-Джерсі в 80-х. А більше п'ятдесяти років тому він нібито згвалтував 16-річного юнака.

У звіті йдеться, що католицька церква відхиляла інформацію про злочини МакКарріка, називаючи її необґрунтованою, і довіряла самому священикові, пише The Washington Post.

Ватикан висловив співчуття сім'ям постраждалих. І вважають, що злочинець повинен постати перед законом. 

У примітці до звіту також зазначено, що внутрішнє розслідування звільняє нинішнього Папу Римського Франциска від можливої ​​провини.

Адвокати МакКарріка не стали коментувати розслідування і реакцію Ватикану. 

Зараз обвинуваченому 90 років, він живе на самоті і як і раніше заперечує свою причетність до розбещення малолітніх.