"Відчуття безпеки": попри постійні обстріли, в Харкові відкрилася міжнародна виставка (Фото)
Фото: ЦСМ "ЄрміловЦентр". Підготовка до воркшопа Томаса Гіршгорна

Виставка об'єднала понад 30 митців і мисткинь із понад десятка країн, які пережили війну або давно працюють із цією темою. Майже третину мистецьких творів було створено спеціально для проєкту. 

Відкриття виставки також відвідав швейцарський художник Томас Гіршгорн, відомий своїми монументальними інсталяціями у публічному просторі. 

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

"Відчуття безпеки": попри постійні обстріли, в Харкові відкрилася міжнародна виставка (Фото)
Фото: ЦСМ "ЄрміловЦентр". Художник Томас Гіршгорн

Один із найбільш відомих українських митців Павло Маков, який живе та працює в Харкові, переосмислив свої роботи 1990-х років і трансформував їх у нову інсталяцію "Ліжко, килим, брошка" теж спеціально для проєкту.

"Відчуття безпеки": попри постійні обстріли, в Харкові відкрилася міжнародна виставка (Фото)
Фото: ЦСМ "ЄрміловЦентр". Художник Павло Маков і його інсталяція "Ліжко, килим, брошка"

В оновленій інсталяції з приліжкового килимка 1996 року, діамантової брошки та предметів, що створювали відчуття захисту і прихистку на початку вторгнення в лютому 2022 року, художник зображає травматичну реальність, у якій ми живемо. 

Організатори проєкту наголошують на символізмі того, що місце його проведення "ЄрміловЦентр" від початку повномасштабного вторгнення розміщується у підвальних приміщеннях Харківського національного університету імені Василя Каразіна.

"24 лютого 2022 року наш артпростір за добу став сховищем і точкою збору харківських митців та мисткинь. Так центр сучасного мистецтва став шелтером для мистецької спільноти Харкова, але й не припинив бути майданчиком культури та мережування. Мистецтво як притулок — наскрізна лінія всього проєкту", розповідає директорка центру Наталія Іванова.