Відео дня. Кліп "Океану Ельзи" і alyona alyona про дітей, які постраждали від війни

Гурт "Океан Ельзи" і реперка alyona alyona презентували пісню та кліп "Країна дітей". Трек на вірш Сергія Жадана, присвячений загиблому під час теракту в Харкові 15-річному Данилу Дідіку.

Довідково: 22 лютого 2015 року біля Палацу спорту в Харкові під час мирного маршу Єдності стався вибух. На місці загинули двоє людей, були поранені ще 11. Згодом двоє поранених померли в лікарні, серед загиблих — правоохоронець і троє учасників акції – Данило Дідік (15 років), Микола Мельничук (18 років), Вадим Рибальченко (37 років), Ігор Толмачов (52 роки). Трьох підозрюваних у теракті спочатку судили, а згодом передали на непідконтрольні території під час взаємного звільнення утримуваних осіб.

"Країна дітей" – присвята дітям України, які постраждали внаслідок війни на сході країни, збройних конфліктів, терактів. Прем’єра в День захисту дітей – це нагадування, що, перш за все, діти потребують захисту від вчинків дорослих, від їх безвідповідальних та жорстоких рішень", – йдеться в описі до кліпу.

Слова до неї написали Сергій Жадан і alyona alyona.

"Для мене це дуже приватна пісня. Попри те, що в ній йдеться про речі, які стосуються нас усіх. Надто щемкою є тема дітей, які мусять робити вибір, які прикривають собою дорослих, які, проростаючи в небо, фактично це небо над нами тримають. Мені дуже б не хотілося, щоби ця композиція сприймалась пафосно. Вона про речі болючі, але такі, що дають надію. Передусім це пісня, звісно, про любов", – написав Жадан.

Для alyona alyona тема теж дуже близька.

"Серед моїх підписників є дуже багато дітей з різних регіонів країни, зокрема тих, які вимушені були покинути східну Україну. Для мене велика честь сказати кілька слів про них, висловити їм свою підтримку і слова вдячності саме в тій манері, в якій я це вмію робити найкраще – присвятити трек", – прокоментувала виконавиця.

Автори підготували дві версії пісні: оригінальну від ОЕ та стилістично іншу від alyona alyona.

Відео на оригінальну версію зняли на початку травня в Лисичанську. Його головними героями стали місцеві діти 8-13 років.

Кошти з монетизації кліпу передадуть на благодійність: Океан Ельзи на творчий розвиток дітей, alyona alyona – на допомогу дітям з орфанними хворобами.

1 червня світ відзначає День захисту дітей. 

Станом на 1 червня 2020 року, за даними ООН, від початку бойових дій на Донбасі (14 травня 2014 року) близько півтори сотні дітей загинули і майже 400 були поранені.