У Львові вперше пересадили печінку. Орган взяли у жінки, яка стала донором ще трьом людям

У Львові провели трансплантацію органів одразу чотирьом пацієнтам – одному з яких пересадили печінку. Так Львів став другим містом в Україні, де проводять трансплантацію печінки.

Про це повідомив Олег Самчук, директор Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги, пише Zaxid.net.

Донором органів для цих пацієнтів стала 47-річна львів’янка, яка померла від крововиливу у мозок. Згоду на донорство після констатації смерті жінки дали її мама, брат та син.

За словами Самчука, для цих чотирьох пацієнтів трансплантація стала єдиною надією на життя.

Медики віддали останню шану донорці перед трансплантацією.

У Львові вперше пересадили печінку. Орган взяли у жінки, яка стала донором ще трьом людям
Остання шана. Скріншот з відео Ірини Заславець

Органи львів’янки врятували 39-річну жінку із Житомира з цирозом печінки.

Серце отримав 45-річний одесит. Після інфаркту його власний орган не міг виконувати свою функцію. 

Дивіться також: В Україні створять реєстр донорів крові – Верховна Рада ухвалила законопроєкт

Цю операцію робили спільно з з завідувачем відділення кардіохірургії та трансплантації серця Романом Домашичем. Присутня була команда Інституту серця на чолі з Борисом Тодуровим та Гаврилом Ковтуном. Трансплантацію виконували спільно з завідувачем відділення кардіохірургії та трансплантації серця Романом Домашичем.

Реципієнтами нирок стали жителі Тернопільщини – 35-річна жінка і 47-річний чоловік. Трансплантацію проводили спільно львівські і київські фахівці.

Самчук розповів, що під час трансплантації органів дуже добре спрацювала команда відділення анестезіології та інтенсивної терапії під керівництвом Наталії Матолінець, яка констатувала смерть мозку, а також анестезіологи Христина Орлинська, Рома Гайдук та Юрій Якимович, які забезпечили введення наркозу. Для проведення трансплантацій вони проходили навчання в турецькій клініці Acibadem.