"Я не дивлюся Netflix". Інтерв'ю українця, який працює в Netflix, для dev.ua за хвилину

Львів’янин Арсен Костенко працював у світових компаніях EPAM, Grammarly, Sony, Twitter, Pinterest. З 2017 року він працює в Netflix. 

Переказуємо головне з інтерв’ю Арсена виданню dev.ua, яке вийшло 22 жовтня, про те, що допомагає йому не вигорати і чому українці не можуть створити такий продукт, як робить стрімінг-платформа.

Про те, як потрапив у Netflix. У мене з Netflix були попередні знайомства. Вони на мене вийшли, коли я ще в Sony працював. Але тоді у моїй голові було зовсім інше: в Україні нісся 2014 рік. Я не знав, де буду завтра і що робитиму. Я сказав Netflix, що не готовий, і вони чомусь мене запам’ятали. І якось написали знову: у нас тут звільнилася одна позиція, чи не хочеш ти спробувати? Я сказав, давайте спробуємо.

Про українців, які там працюють. Українців в Netflix вистачає. [...] Ті, з ким я легко спілкуюся, тому що вони поруч працюють, це 12 людей з різних відділів. [...] Багато з них у сусідній команді і ми співпрацюємо по роботі. Це люди з Києва, Запоріжжя, Дніпра, Одеси. Залежить від контексту, звісно, але про Україну іноді спілкуємося.

Про популярність продукції Netflix. Люди поступово розуміють, що Голлівуд робить однаковий контент. Тому потрібно брати нових і свіжих людей, які інакше дивляться на світ. [...] Суть у тому щоби знаходити таких цікавих людей і давати їм класний інструмент для редагування, проєктування тощо.

Про створення "Гри в кальмара". Не було такого, що "ось це точно злетить і ми тут виграємо". Значною мірою, це мистецтво відчувати, що людям потрібно.

За темою: Як південнокорейське суспільство надихнуло творців "Гри в кальмара" – Psychology Today

Про те, чому в Україні не випускають такі продукти. Наскільки я розумію, у нас зараз робляться серіали для телебачення. Воно належить олігархам, які володіють значною кількістю каналів. Немає конкуренції. І у каналів немає бажання типу: "А ми зробимо крутіший серіал і відберемо ще більше ринку". [...] Як це відбулося з українською музикою, в якій з’являються круті гурти.

Про український інтерфейс Netflix. Я про неї (українізацію платформи. – Ред.) дізнався в останній момент, коли вже все було вирішено. [...] Люди в Україні про це знали більше, ніж я. Нам у компанії сказали: "О, пацани, вже все готово, запускаємося в Україні". 

Про те, що допомагає не вигорати. Я не дивлюся Netflix. [...] Здоровий сон, здорова їжа і фокус на тому, що тобі важливо_ – ось, що допомагає не вигоряти. У мене немає особистого рецепту, але особистий досвід показує, що такі дрібні речі мають вплив. Якщо я вдень зробив пробіжку і нормально поспав, то він буде набагато кращим.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин