За два місяці на порушення закону про мову скаржились майже тисячу разів – Офіс Омбудсмана
Фото з сайту Мова. ДНК нації

.Про це повідомляє пресслужба Офісу мовного Омбудсмана.

Загалом за два місяці дії статті 30 мовного закону (з 16 січня по 16 березня 2021 року) на адресу Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 944 повідомлення щодо захисту прав на отримання інформації та послуг державною мовою, усунення перешкод та обмежень у користуванні державною мовою.

382 звернення – через відсутність української версії вебсайтів про надання послуг та сайтів інтернет-магазинів, частина сайтів за замовчуванням не українськомовні.

211 звернень стосуються порушення прав в обслуговуванні – в магазинах, супермаркетах, у громадському харчуванні, банках, салонах краси, ветклініках – не розмовляли українською з клієнтом.

Офіс Омбудсмана фіксує, що продовжують рости звернення щодо порушення мовного законодавства місцевою владою. Щодо використання недержавної мови депутатами місцевих рад надійшло 48 повідомлень.

Цікаво, що з Львівської області надійшло 88 звернень, які стосуються переважно порушень в інших регіонах України (про порушення у Львівській області – 3), із Харківської – 74, Одеської – 38, Дніпропетровської – 35, Чернігівської – 32, Запорізької та Полтавської – по 19, Вінницької – 10.

"Якщо порушення ваших прав супроводжується образами, приниженням, нецензурною лайкою чи публічним приниженням державної мови, раджу невідкладно звертатися до Національної поліції України", – зазначив Тарас Кремінь.

Що робити, коли ваше право на українську мову порушують:

  • Якщо ваше право на отримання інформації чи послуг українською порушене, потрібно насамперед, спробувати владнати ситуацію на місці та попросити працівника обслуговувати вас державною мовою, звернутись до керівництва закладу або на "гарячу лінію" установи.
  • Якщо вам відмовили, можете подати скаргу до Уповноваженого, заповнивши форму на сайті.
  • Якщо є питання, працює номер 044 293 11 79, працює у робочі дні з 9:00 до 17:00.