Зоозахисників обурив кліп на пісню від України на Євробачення. Що кажуть автори ролику

Кліп українського гурту Go_A на пісню-учасницю Євробачення-2021 SHUM обурив зооактивістів.

З відповідною заявою виступила організація UAnimals, свої претензії вони аргументували твердженнями орнітологів.

"Одразу кілька незалежних орнітологів, переглянувши відео, підтвердили UAnimals, що в кліпі знято не звичайну пташку, а представника виду "Канюк степовий", який в Україні є під загрозою зникнення", – розповідають зоозахисники. 

В організації зауважують, що наразі таких птахів на території країни дуже мало, тому з ними потрібно поводитися вкрай обережно. 

"У середині минулого століття чисельність цього виду на нашій території настільки зменшилась, що його навіть вважали зниклим. Зараз канюк степовий потрохи відроджується і на сьогодні чисельність виду в Україні складає близько двох сотень пар. Це надзвичайно хиткий баланс, тому цих птахів треба берегти, а не експлуатувати заради розваг", – пояснюють в UAnimals.

Зоозахисники додають, що птах внесений до Червоної книги України, тому володіння пташкою має підтверджуватись спеціальними документами.

На це автори відео відповіли, що знімальний процес не був для птаха травматичним, а до зйомок залучили спеціалістів-орнітологів, йдеться в заяві на сайті Суспільного мовника.

Кажуть, що знятий птах не живе в дикій природі, а ще пташеням був врятований після травми і виріс у звіринці. Тому він не призвичаєний жити у природніх умовах.

Крім того, щоб тварина не зазнала стресу, зйомки проводили неподалік місця його проживання, хоча ця локація не була зручною. 

Птах знявся лише в одній сцені, де він сидить на руці у солістки. Його участь у зйомках тривала менше хвилини. Решта відео за участю птаха, яке глядач бачить у кліпі – це відео, придбане на стоках.

"Птах спокійно сидів у мене на руці. Потім ми подивилися одне одному в очі й птах розправив крила. Це був дуже хвилюючий момент. Цей момент ми зняли дуже швидко і весь час поруч стояли люди, які стежили, щоб усе було добре", – прокоментувала сцену з канюком солістка гурту Go_A Катерина Павленко.

Автори ролику додали, що метою появи у відео птаха, занесеного до Червоної книги України, було привернення уваги до виду, що вимирає, та відродження природи у Чорнобильській зоні відчуження.

  • Євробачення-2021 проведуть 18, 20 і 22 травня в нідерландському Роттердамі.