Діти, які перемогли рак, – справжні супергерої. Вони зуміли подолати одного з найпідступніших, найсильніших та найагресивніших ворогів щасливого дитинства.

Рак. Коротке слово з однією голосною, після прочитання якого у дорослих від потилиці до куприка біжить мороз. А діти беруть і перемагають його, втираючи носа усім детерміністам й канцерофобам.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), онкологічні захворювання є першою серед хвороб причиною смертності у дітей та підлітків. Щороку у світі близько 300 000 разів лікарі промовляють: "У вашої дитини рак". Щодня цю фразу чують щонайменше три українські сім’ї.

Ми, дорослі із статистами ВООЗ на чолі, звикли сприймати подібні слова як вирок, проте у країнах із високим рівнем доходу більше 80% дітей (а за окремими діагнозами більше 90%) успішно перемагають хворобу, доводячи, що рак – не вирок. Не вирок він і для маленьких українців.

По-перше, діти сильніші за нас. Вступаючи у боротьбу з онкологією вони мобілізують усі сили та залучають усю медикаментозну підтримку, яку тільки можуть надати лікарі. Дитячі організми витримують більш високі дози хіміотерапії, більш агресивні препарати та протоколи лікування.

Але всі ми знаємо, що один у полі не воїн. Відтак по-друге, дітям потрібна підтримка дорослих і не лише батьків та лікарів, але й суспільства і держави.

Два роки тому (у вересні 2018-го) ВООЗ запустила дванадцятирічну глобальну ініціативу боротьби з дитячим раком. У тому числі завдяки зусиллям фонду Таблеточки Україна була обрана однією із фокусних країн у рамках цього проекту, спрямованого на підвищення виживаності та якості життя супергероїв.

У підході ВООЗ можна чітко виокремити три напрямки допомоги дітям, які наблизять їх до перемоги:

  • Рання діагностика.

  • Доступ до лікування та підтримуючої терапії.

  • Безперервний професійний розвиток медичного персоналу.

Почну з останнього.

Думаю, усі погодяться, що знання та досвід медичного персоналу відіграють вкрай важливу роль в успішному лікуванні. Я навмисно уникаю слова "лікар" чи "лікарі", адже знання та навички медсестер, медбратів та молодшого медичного персоналу не менш важливі для якісного догляду та одужання маленьких пацієнтів.

Я пишаюсь тим, що у Фонді є окрема освітня програма, зокрема "Школа медсестер", яка допомагає медикам йти в ногу із актуальними професійними знаннями та, що не менш важливо, загальними гуманістичними, гуманітарними та технологічними тенденціями. Ми також працюємо із МОЗ над покращенням державних освітніх програм у медичних вишах та післядипломній освіті у сфері дитячої онкології та онкогематології та закликаємо міністерство й державу взяти на себе зобов’язання із розвитку освіти дитячих онкологів та підвищення престижу професії.

Доступ до ліків, медичних процедур та підтримуючої терапії – це сфера, з роботи у якій почались Таблеточки. 2020-го на тлі постійних змін і чвар у державних медичних закупівлях та зриву стандартних календарних строків надходження медикаментів у лікарні, цей напрям знову стає як ніколи актуальним. Розширення номенклатури державних закупівель, збільшення лікарняних бюджетів, реєстрація в Україні новітніх хіміотерапевтичних та імунотерапевтичних препаратів, розвиток новітніх медичних технологій – це далеко не повний перелік того, чого ми очікуємо від очільників профільного міністерства.

Разом із тим, НДСЛ "Охматдит" нарощує обсяги трансплантацій стовбурових клітин кісткового мозку від неродинного донора – операцій, які ще минулого року проводились лише за кордоном. Поки що самі стовбурові клітини для них отримують від донорів з інших країн, проте вже запущений Український реєстр донорів кісткового мозку, який набирає значущості із кожним новим українцем, що реєструється у ньому. Реєстрація проста, для неї необхідно лише відправити ватну паличку зі зразками слини. Саме донорство у більшості випадків мало чим відрізняється від здачі крові. Тому я закликаю кожного молодого українця долучитись.

Ну і нарешті, рання діагностика. Цей пункт не лише про державу і не лише про те, що не можна забирати 104 мілн гривень з програми розвитку лабораторної діагностики онозахворювань. Цей пункт про онконасторогу сімейних лікарів та, що не менш важливо, батьків. Рак, діагностований на ранній стадії легше піддається терапевтичному лікуванню, яке саме по собі стає менш агресивним, менш болісним та менш дорогим.

Саме ми, дорослі, боїмося почути "страшне слово із трьох літер", саме ми боїмося лікувати рак, саме ми не допускаємо і думки про нього, щоб не наврочити. А діти беруть, й перемагають.

Дитячий рак переможний!

Не бійтесь читати та дізнаватись про нього. Гугліть, дивіться ролики на Ютуб та художні фільми. Не бійтесь питати у сімейного лікаря, що ще, окрім застуди, може викликати 37,6, які не знижуються.

Не бійтесь звертатись до онкологів. Не бійтесь контактувати із вашими друзями та знайомими, які зустрілись із раком. 

Реєструйтесь потенційними донорами стовбурових клітин. Ставайте волонтерами в онковідділеннях. Обурюйтесь, коли держава не гарантує достатній рівень доступу до лікування та діагностики. Підтримуйте боротьбу та перемоги дітей над раком. Посміхайтесь лисеньким дітям. Дізнавайтесь історії супергероїв