10 продуктів для здорової печінки
Фото: pexels.com

Печінка виконує багато важливих завдань, починаючи від виробництва білків, холестерину та жовчі до зберігання вітамінів, мінералів і навіть вуглеводів. Саме в ній зберігається глікоген, який ми потім використовуємо як джерело енергії.

Також вона розщеплює токсини – алкоголь, ліки та природні побічні продукти метаболізму. Тому очевидно, що підтримання її в тонусі важливо для збереження нашого здоров’я.

Спеціалісти Healthline.com радять споживати наступні 10 продуктів, які допоможуть впоратися з цим завданням.

Кава

Багато досліджень довели, що вживання кави захищає печінку від хвороб навіть у тих, хто вже має проблеми з цим органом.

Наприклад, вживання кави допомагає знизити ризик цирозу або постійного пошкодження печінки у людей з хронічними захворюваннями цього органу.

Вживання кави також зменшує ризик розвитку поширеного типу раку печінки та допомагає боротися із запаленням.

Цей напій навіть пов’язаний із меншим ризиком смерті у людей із хронічними захворюваннями печінки, до того ж найбільша користь спостерігається у тих, хто п’є щонайменше три чашки на день.

Ці переваги походять від здатності кави запобігати накопиченню жиру та колагену, двох основних маркерів захворювань печінки. Крім того, вона також зменшує запалення та підвищує рівень антиоксиданту глутатіону, який нейтралізує шкідливі вільні радикали.

Чай

Вважається, що чай взагалі корисний для здоров’я (особливо зелений), але він має особливу користь для печінки. Наприклад, японське дослідження виявило, що вживання 10 чашок зеленого чаю на день покращує здоров’я печінки.

Дослідження, проведене серед людей з неалкогольною жировою хворобою печінки, показало, що вживання зеленого чаю з високим вмістом антиоксидантів протягом 12 тижнів покращувало рівень печінкових ферментів, а також допомагало зменшити окислювальний стрес та жирові відкладення в печінці.

Ще одне дослідження на мишах показало, що екстракт чорного чаю нівелював багато негативних наслідків дієти з високим вмістом жиру, а також покращив показники крові, які вказують на стан печінки.

Грейпфрут

Грейпфрут містить антиоксиданти, які природним чином захищають печінку. Двома основними антиоксидантами, що містяться в грейпфруті, є нарінгенін і нарингін.

Вони захищають орган, сприяючи зменшенню запалення та посиленню її захисних механізмів. 

Це було підтверджено дослідженнями на тваринах, однак на цей час дослідження на людях, як і дослідження грейпфрута або самого грейпфрутового соку, відсутні.

Чорниця та журавлина

Чорниця і журавлина містять антоціани – антиоксиданти, які надають ягодам яскравих кольорів. Вони також пов’язані з багатьма перевагами для здоров’я.

Кілька досліджень на тваринах показали, що журавлина та чорниця, а також їх екстракти або соки можуть допомогти зберегти печінку здоровою.

Вживання цих фруктів протягом 21 дня захищало печінку від пошкоджень. Крім того, чорниця сприяла посиленню імунітету.

До того ж дослідження з екстрактом чорниці показали, що він пригнічує ріст клітин раку печінки людини в дослідженнях з пробірки. Однак необхідні додаткові дослідження, щоб визначити, чи можна цей ефект відтворити в організмі людини.

Введення цих ягід у ваш раціон – це хороший спосіб переконатися, що печінка забезпечена антиоксидантами, необхідними для збереження здоров’я.

Виноград

Виноград, особливо червоний і фіолетовий, містить різноманітні корисні рослинні сполуки. Найвідоміший – ресвератрол, який має ряд переваг для здоров’я.

Дослідження виявили, що виноград та виноградний сік можуть мати різні переваги для здоров’я – зниження запалення, запобігання пошкодження та підвищення рівня антиоксидантів.

Невелике дослідження на людях із неалкогольною жировою хворобою печінки показало, що доповнення екстрактом виноградних кісточок протягом трьох місяців сприяло поліпшенню функції печінки.

Буряковий сік

Сік буряка є джерелом нітратів та антиоксидантів – беталаїнами. Вони корисні для серця та зменшують окислювальні пошкодження та запалення.

Хрестоцвіті овочі

Хрестоцвіті овочі, такі як брюссельська капуста, броколі та зелень гірчиці, відомі своїм високим вмістом клітковини та характерним смаком. Вони також містять багато корисних рослинних сполук.

Дослідження в клітинах печінки людини показало, що брюссельська капуста та екстракт паростків броколі сприяють підвищенню рівня детоксикаційних ферментів та захищають печінку від пошкоджень. Цей ефект зберігався навіть тоді, коли ці овочі відварювали

Дослідження на людях обмежені, але поки хрестоцвіті овочі виглядають як дуже корисна їжа здоров’я печінки.

Горіхи

У горіхах багато жирів та інших поживних речовин, включно з антиоксидантами вітаміну Е, а також іншими корисними рослинними сполуками. Вони особливо важливі для здоров’я серця та печінки.

Дослідження 2019 року показало, що дієта з великим вмістом горіхів пов’язана зі зниженням ризику неалкогольної жирової хвороби печінки.

Жирна риба

Жирна риба містить омега-3 жирні кислоти, які допомагають зменшити запалення та пов’язані з меншим ризиком серцевих захворювань.

Аналіз 2016 року показав, що вони також сприяли зниженню жиру та тригліцеридів у печінці тих, хто страждає неалкогольною жирною хворобою печінки або неалкогольним стеатогепатитом.

Але тут треба бути обережним із концентрацією омега-3 жирних кислот та омега-6 жирних кислот. Завелика кількість цих речовин може навпаки призвести до проблем з печінкою.

Оливкова олія

Оливкова олія вважається здоровим жиром через її численні переваги для здоров’я серця та покращення метаболізму. Однак вона також позитивно впливає на стан печінки.

Одне невелике дослідження, проведене серед 11 людей з неалкогольною жирною хворобою печінки, показало, що споживання однієї чайної ложки (6,5 мл) оливкової олії на день покращує рівень ферментів печінки та жиру.

Декілька недавніх досліджень виявили подібні ефекти споживання оливкової олії у людей, включно з меншим накопиченням жиру в печінці, покращенням чутливості до інсуліну та покращенням рівня печінкових ферментів у крові.

Більше їжі та смачних рецептів – у нашому Telegram-каналі Mood food.