Зміст:
  1. Що має бути в аптечці для тварин
  2. Рани та переломи
  3. Опіки
  4. Переохолодження
  5. Отруєння
  6. Епілепсія

Терор російської армії шкодить не лише українцям, але й тваринам. Вони травмуються через обстріли, отримують опіки під час пожеж після ракетних бомбардувань, мерзнуть на вулиці або у приміщеннях, де немає опалення, страждають від отруєнь та епілептичних нападів.

Анастасія Тиха, лауреатка першої Всеукраїнської зоозахисної премії, з чоловіком вивезли з Ірпеня понад 20 поранених тварин навесні 2022 року. За її словами, серед них були собаки, коти, ховрахи, хамелеони, черепахи та павуки.

"Після деокупації ми повернулися до Ірпеня та відкрили у місті притулок, де приймаємо травмованих тварин та тварин з інвалідністю. Багато з них поводяться агресивно через те, що дуже скалічені. Таких готовий брати до себе не кожен притулок чи ветклініка", – розповідає Анастасія.

5 правил першої допомоги тваринам під час війни
Анастасія Тиха під час евакуації з Ірпеня в березні 2022-го року (Скриншот)

Врятувати життя тварини у небезпечній ситуації може кожен, хто знає правила першої медичної допомоги. Що мати в аптечці та як допомогти тваринам, пояснюють LIGA.Life експерти Всеукраїнського гуманістичного руху UAnimals та міжфракційного об’єднання "Гуманна країна"

Що має бути в аптечці для тварин

Придбайте або зберіть самостійно базовий набір першої медичної допомоги для тварин. Він містить:

  • ножиці;

  • пінцет;

  • марлевий бинт;

  • самофіксувальний бинт або джгут;

  • набір одноразових шприців (маленькі інсулінові шприці - 1 мл, великі – 2 мл);

  • електронний термометр;

  • захисні черевики (на випадок поранення лап);

  • лінійка, олівець або будь-який інший невеликий рівний предмет для накладання шини;

  • оксид цинку (для зупинення кровотечі у разі невеликих поранень);

  • засоби для дезінфекції (хлоргексидин, перекис водню тощо);

  • активоване вугілля чи інші сорбенти;

  • заспокійливі засоби;

  • знеболювальні препарати;

  • антигістамінні препарати (усувають набряки та подразнення дихальних шляхів, шкіри, шлунку, мускулатури, серцево-судинної системи);

  • мазь "Левомеколь";

  • спазмолітик (пригнічує м’язові спазми);

  • антидоти від отруєння (вітамін B6, вітамін К1).

Однак після надання тварині першої медичної допомоги обов'язково зверніться до ветеринара.

Рани та переломи

Зупиніть кровотечу оксидом цинку. Обробіть рану перекисом водню або іншими дезінфекторами. Накладіть на неї марлевий або самофіксувальний бинт чи джгут. Щоб тварина могла ступати пораненими лапами, надягніть на неї захисні черевики. 

Якщо у тварини перелом кінцівки, зафіксуйте її будь-яким невеликим рівним предметом (олівцем, лінійкою тощо) та накладіть шину. За необхідності дайте тварині знеболювальний та заспокійливий препарати.

Опіки

Усуньте джерело опіку: загасіть вогонь або збийте його з тварини. Якщо це неможливо зробити, захистіть найвразливіші частини її тіла: лапи, очі, вуха та ніс. 

Промивайте місце опіку прохолодною водою протягом 3-5 хв. Накладіть на нього компрес з льодом. Після цього зістрижіть шерсть у місці опіку та накладіть стерильну пов’язку. 

У жодному разі не змащуйте опік будь-якими додатковими речовинами та не накладайте на нього вату чи будь-який інший матеріал волокнистої пухкої структури. Це може ускладнити загоєння рани.

Переохолодження

Млявість, зниження активності, відмова від їжі – перші симптоми переохолодження тварин. Щоб не допустити цього, стежте, аби температура у приміщенні не опускалася нижче 20°C.

У разі переохолодження намагайтеся зігріти тварину в безпечний спосіб. Обгорніть її звичайною або електричною ковдрою і віднесіть подалі від вікон та протягів. Зігріти тварину також можна за допомогою пластикової пляшки або гумової грілки, наповненої гарячою водою. 

Невеликих кімнатних тварин (гризунів, рептилій тощо) можна зігріти власним тілом. Для цього обгорніть її будь-якою теплою тканиною (рушником, шарфом, шкарпеткою) та покладіть собі за пазуху.

Отруєння

Перші симптоми отруєння у тварини: сонливість, порушення координації, слиновиділення, піна з рота, виття, втрата свідомості.

Якщо тварина отруїлася і не дихає, зробіть їй штучний масаж серця та вентиляцію легень. Після цього у м’яз задньої лапи треба ввести вітамін В6 (у пропорції 0,5 мл на 1 кг ваги тварини).

У разі отруєння не годуйте тварину насильно та не намагайтеся викликати в неї блювоту – це може ускладнити ситуацію.

Якщо стан тварини погіршується (починаються кривава блювота чи пронос, з’являються млявість, втрата апетиту, судоми, тремтіння, задишка, температура підвищується до 40 градусів), допомогти їй може лише вітамін К1. Його потрібно вколоти під шкіру тварини в області холки з розрахунку 2,5-5 мг на 1 кг ваги.

У разі отруєння незворотні зміни в організмі тварини можуть відбутися за лічені хвилини. Тож за наявності подібних симптомів зверніться до ветеринара не пізніше, ніж за 30 хвилин після їх виявлення.

Епілепсія

Епілепсія у тварин зазвичай є наслідком травми голови під час контузії. У цьому випадку подбайте про те, щоб вона не стикалася з гострими кутами у приміщенні та травматичними предметами навколо.

У присутності тварини уникайте різких спалахів світла та гучних звуків. Вони можуть призвести до епілептичного нападу.

Якщо тварина впала на бік, а з її рота тече слина чи вириваються блювотні маси – це означає, що в неї почався епілептичний напад. Під час нападу в жодному разі не чіпайте тварину. Не намагайтеся притримати її голову чи розтулити щелепу, як це роблять під час епілепсії у людей – западання язика їй не загрожує, а от вкусити може.

Якщо у тварини почався епілептичний напад, якомога швидше відвезіть її до ветеринара. Напад триває довго чи відбувається повторно – її врятує укол антиконвульсанту, який можуть зробити лише фахівці.

Коли напад мине, зафіксуйте його тривалість та за необхідності заспокойте тварину.

Читайте також: Киця-Паляниця. Історії врятованих на війні тварин, яких взяли в сім'ю. Поради спеціаліста