Зміст:
  1. Що таке адаптогени
  2. Як вони працюють
  3. Найпопулярніші адаптогени
  4. Як додати до раціону
  5. Застереження

Що таке адаптогени

Вікіпедія каже, що адаптогени (лат. adaptogena, adaptatio — пристосування, грец. genos — рід) — лікарські засоби, що полегшують адаптацію (пристосування) організму до різних несприятливих умов (холоду, спеки, браку кисню, іонізуючого випромінювання, промислового забруднення тощо). Можуть бути як рослинного, так й тваринного походження.

Вони підвищують фізичну та розумову працездатність та здатність протистояти стресу. В більшості випадків такі препарати малотоксичні, але, як і всі інші стимулятори, повинні використовуватися з відповідною обережністю.

Саме завдяки здатності підтримувати фізичну форму та імунітет на високому рівні, ці препарати стали особливо популярні серед всіх, хто веде здоровий спосіб життя й активно займається спортом.

Вперше цей термін запропонував у 1960-х роках фармаколог і токсиколог, професор Микола Васильович Лазарєв. Він активно займався дослідженням адаптогенів і вводив їх у свою повсякденну медичну практику.

Як вони працюють

Адаптогени допомагають нашому організму реагувати на короткочасний та довготривалий фізичний чи психічний стрес або відновлюватися від нього. Деякі з них також підвищують імунітет і загальне самопочуття. Дослідження показують, що адаптогени можуть боротися з втомою, підвищувати розумову працездатність, полегшувати депресію та занепокоєння, а також можуть стати вашою персональною чарівною паличкою й нарешті досягти балансу.

Коли ми стикаємось зі стресовим фактором, фізичним чи психічним, наше тіло переживає так званий загальний синдром адаптації (ГАЗ). Це триступенева реакція: тривога, опір та виснаження.

Адаптогени допомагають нам довше залишатися у фазі опору (резистентності) завдяки своєму стимулюючому ефекту. Замість того, щоб здатися в розпал стресового моменту, під час виконання складного завдання чи події, ми досягаємо рівноваги і можемо продовжувати робити свою справу. Це як міні-вакцина від стресу!

Крім того, адаптогени:

  • збільшують рівень АТФ (відповідає за рівень енергії в організмі) і креатинфосфату (контролює потужність);

  • містять сильні антиоксиданти, які захищають мітохондрії, клітинні мембрани та ДНК від пошкоджень;

  • покращують роботу серцево-судинної системи й підвищують постачання тканин киснем;

  • збільшують синтез білків та інших речовин, що відповідають в організмі за "ремонт пошкоджень".

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Найпопулярніші адаптогени

Адаптогени: що це таке й чим вони корисні
Куркума, фото: pexels.com

Найбільш популярні адаптогени рослинного походження. Напевно усі чули про корінь солодки, женьшень та елеутерокок. Доктор Бренда Пауелл, медичний директор Center for Integrative and Lifestyle Medicine в Клівленді, наголошує, що кожен адаптоген має дещо іншу функцію, тому ваш вибір повинен залежати від того, що потрібно вашому організму саме зараз. 

Властивості адаптогенів:

  • женьшень – підвищує робочу пам’ять, покращує час реакції, заспокоює та підвищує імунітет.

  • ашваганда – бореться зі стресом, поліпшує пам'ять, підвищує захисні сили організму та нормалізує функцію щитоподібної залози;

  • астрагал – бореться з втомою;

  • кордицепс – підвищує стійкість до фізичного, розумового та емоційного стресу;

  • ягода годжі – підвищує енергію, фізичну та розумову працездатність, дарує спокій та почуття добробуту, а також може покращити сон;

  • елеутерокок – сприяє підвищенню витривалості, м'язової сили, поліпшує пам'ять і стимулює імунітет;

  • корінь солодки – зменшує стрес;

  • родіола рожева – запобігає фізичній та психічній втомі, підвищує здатність до навчання, покращує пам'ять, підвищує працездатність;

  • ягода лимонника (ягода магнолії) – підвищує витривалість, покращує розумову та загальну працездатність;

  • куркума – підсилює роботу мозку та бореться з депресію.

Як додати до раціону

Адаптогени не дуже смачні, тому замість того, щоб приймати їх як лікарський засіб, набагато приємніше буде додати їх у смузі, супи й навіть до салатних заправок! Препарати, що працюють як стимулятори, краще приймати до обіду, щоб ввечері ви могли спокійно заснути, а от заспокійливі можна пити перед сном.

Рекомендується приймати їх в особливо стресові періоди (декілька днів або тижнів), а потім робити невелику перерву.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Застереження

Адаптогени – це не БАДи, які можна споживати постійно. Перед тим, як щось купувати й додавати до свого раціону, краще проконсультуватися з лікарем, тому що вони впливають на нервову систему! З неприємних побічних ефектів можуть бути безсоння, алергія та індивідуальна непереносимість.

Протипоказання: 

  • вагітності та годування груддю;

  • індивідуальна непереносимість або алергія на компоненти;

  • підвищена нервова збудливість;

  • безсоння;

  • високий артеріальний тиск;

  • лихоманка.