Болі у спині та шиї можуть виникати з різних причин. Зазвичай вважають, що причини в неправильній поставі та надмірне сидіння за комп'ютером.

Але насправді проблеми глибші й починаються ще з дитинства. Від того, що ви просто зменшите "сидячий" час, больові відчуття не зникнуть. 

Для цього треба, по-перше, сходити до лікаря й дізнатися, чи все у вас гаразд й чи немає протипоказань, а потім звернутися до тренера (бажано фізичного терапевта), який підбере відповідні вправи, які підходять саме вам, й складе план тренувань.

Також пам'ятайте, що вправи – не одноразова акція, вони спрацюють, якщо виконувати їх та підтримувати силу та здоров’я м’язів спини упродовж життя.

LIGA.Life запитала у фізичного терапевта  Павла Петренка про причини проблем зі спиною і які вправи можна виконувати для виправлення постави.

Поради реабілітолога

Павло Петренко, реабілітолог, фізіотерапевт та прикладний кінезіолог. Освіта – Міжнародний Університет "Україна", спеціальність: Фізична терапія, ерготерапія. Навчався кінезіології в Українській Асоціації Прикладної кінезіології. Має стаж роботи шість років. Працював фізичним терапевтом у реабілітаційному центрі Амбулаторія спини, в медичному центрі Симетрія. Останні два роки працює у власному закладі.

Найчастіше дорослі звертаються зі скаргами на болі в області шиї, між лопаток, попереку.

Трохи рідше турбують коліна та область кульшового суглоба. Якщо відштовхуватися від думки класичної медицини та лікарів пострадянських часів, до яких ми найчастіше потрапляємо, та їх вихованців, то причина больових відчуттів – переохолодження, сидяча робота або малорухливий спосіб життя, вік, сколіоз або можливі травми.

Вони обов’язково відправлять вас на МРТ, щоб виявити протрузії, килу, остеохондроз або запалення в тканинах. 

На мою думку, і зараз вся наша медицина також рухається у цьому напрямку, але причини трохи інші.

З дитинства сидячий спосіб життя в школі,  пізніше – в університеті, змушує центральну нервову систему перебудовувати м'язи під  малорухливий спосіб життя. І з того часу формується неправильний м'язовий баланс, який змушує організм більше використовувати м'язи для сидіння, а не для бігу, стрибків, носіння важких предметів , нахилів, підйомів тощо.

Поки ми в юному віці, наші м'язи ще здорові, у правильному біохімічному стані, але коли цей режим дисбалансу продовжується роками, вони починають хворіти.

Сколіоз, кіфоз та інші типи неправильної постави – це, найчастіше, компенсація нервової системи, так вона намагається пристосуватися до нашого способу життя. Звичайно, є вроджене викривлення, але про нього наразі не говоримо.

Кіфоз – це викривлення верхнього відділу хребта. Може бути як надбаним, так і спадковим.

Один із типів порушення постави людини — вигин назад у грудному відділі (грудний кіфоз). Проявляється у вигляді сутулості (синдром "круглої спини").

Сколіоз – захворювання опорно-рухового апарату, що характеризується викривленням хребта у фронтальній (боковій) площині з розворотом хребців (торсія) навколо своєї вертикальної осі. Сильні сколіози є причиною деформації тулуба та його вкорочення, й призводять до зменшення об'єму грудної клітки та черевної порожнини.

Також є різка зміна температури (переохолодження), негативні емоції (стрес, нервування) й поява кил – це вже провокація й так напружених роками ще з дитинства м'язів.

На щастя, виправити поставу у дорослому віці можливо!

Те, наскільки можна скоректувати проблеми, залежить від ступеня викривлення, але ситуацію можна поліпшити завжди. Для цього потрібні постійні тренування. Адже якщо перестати тренуватися, поліпшена постава повертатиметься до попереднього стану (м’язам набагато комфортніше перебувати у звичному "неправильному" стані). 

Але тут треба зауважити, що всі заняття можливі лише з дозволу лікаря. Це важливий фактор. Якщо є протипоказання, краще спочатку усунути проблеми, а потім вже виконувати вправи.

Вправи для здорової спини за рекомендаціями Павла

Вправи для хребта. Як позбутися сутулості

 

Три вправи проти остеохондрозу – лікар показав, як подолати болі в спині

 

Як виправити кіфоз

 

Вправи для виправлення постави

Більше спорту та корисних порад – у нашому Telegram-каналі Бути здоровим – просто.