Зміст:
  1. Які переваги дерева і в яких стилях його використовують
  2. Натуральне дерево та імітація: що вибрати
  3. 5 сценаріїв використання дерева в інтер’єрі 

Дерево — найбільш функціональний матеріал, який використовують у дизайні інтер’єру. Воно робить помешкання затишним і теплим, а предмети інтер’єру — тактильними. Сильна сторона дерева у тому, що його можна використовувати не тільки як сировину, а як оздоблення — завдяки кольору і текстурі дерево вдало доповнить практично будь-яку стилістику.

Про дерево в інтер’єрі, його переваги та найактуальніші рішення з цим матеріалом в домашньому інтер’єрі LIGA.Life поговорила з дизайнеркою Вікторією Ремовською, співзасновницею студії Noovo.

Які переваги дерева і в яких стилях його використовують

До основних переваг дерева Вікторія відносить його екологічність (якщо це натуральне дерево), тактильність, теплоту та довговічність.  "Дерево безпосередньо впливає на відчуття, що виникають під час користування інтер'єром, про які ми навіть не замислюємось. Порівняйте: коли ви ходите ногами по плитці — це одне, а коли по дереву — зовсім інші відчуття", — пояснює Вікторія. 

Утім, на думку дизайнерки, дерево сьогодні використовують здебільшого для оздоблення, адже воно має унікальні візуальні характеристики — у кожної деревини свої індивідуальні текстура та колір. Це дозволяє застосовувати її у різних стилістичних рішеннях для покриття підлоги, оздоблення стін чи візуальних акцентів. Також як візуальний елемент дерево гарно поєднується з іншими матеріалами — металом, бетоном, склом тощо. 

Дерево в інтер’єрі: переваги, популярні рішення й способи використання
Фото: noovō design (проєкт 044-73)

Ще однією перевагою дерева є його фактура — те, яке воно на дотик. Необроблене, або так зване грубе дерево, завдяки своїй фактурі теж може бути вдалим елементом інтер’єру — наприклад, у стилях кантрі, шале, лофт. 

Вікторія вважає, що дерево — універсальний матеріал і його можна вдало використовувати у всіх стилях інтер’єру. "Я б не сказала, що дерево якомусь стилю пасує, а якомусь — ні. В сучасному дизайні стилістика перемішана й трансформована. Зараз, навпаки, популярними є еклектичні запозичені, коли поєднують непоєднуване", — коментує вона. 

Дерево в інтер’єрі: переваги, популярні рішення й способи використання
Фото: noovō design (проєкт 044-75)

Однак, в помешканні є зони, де дерево не завжди буде доречним. Наприклад, у вологих зонах дерево слід використовувати обережно через його схильність до гниття. Або ж вибирати тикове дерево, яке стійке до вологи.

Також не варто вибирати дерево для оздоблення у надто активних зонах — у коридорі, холі чи кухні (на підлозі). "Головне те, чого ви прагнете і який взагалі ваш лайфстайл. Бо якщо у вас дитина, кіт, собака, постійний двіж, звісно, вам потрібні більш стійкі матеріали", — зазначає Вікторія. 

Натуральне дерево та імітація: що вибрати

Усе залежить від того, в яких умовах та для чого використовують той чи інший матеріал. Якщо говорити про покриття для підлоги, то паркетна чи суцільна масивна дошка будуть, звісно, дуже якісним та естетично вдалим рішенням, однак — в рази дорожчим. 

Тож якщо бюджет обмежений, доречніше звернути увагу на сучасні імітації дерева. До того ж якість сучасних матеріалів досягла високих показників, а технології дозволяють відтворювати текстуру дерева на будь-яких поверхнях — плитці, HPL-панелях, акрилі. 

Вікторія каже, що на практиці натуральне дерево в інтер'єрі використовується рідко та обмежено — зазвичай це двері (міжкімнатні), паркетна дошка, легкі меблі (стільці або столи), стільниці, дрібні елементи та декор. 

Дерево в інтер’єрі: переваги, популярні рішення й способи використання
Фото: noovō design (проєкт FT-75)

Якщо йдеться про корпусні меблі (шафи, дивани, комоди), то переважно усі вони виготовляються із МДФ-панелей та ДСП, адже це значно дешевше та екологічніше. "Тобто, щоб у всіх вдома стояли гарні шафи, не потрібно вирубувати усі ліси на планеті", — каже дизайнерка. 

"Якщо ж для вас важлива тактильність і ви хочете бачити красиву текстуру дерева, то є вихід — це шпон. Це дуже тонко нарізані листи дерева, які потім клеяться на поверхню, наприклад МДФ. І ви отримуєте шпонований натуральним деревом фасад", — додала дизайнерка. 

5 сценаріїв використання дерева в інтер’єрі 

Ми попросили Вікторію Ремовську назвати найпопулярніші сучасні сценарії використання дерева в інтер’єрі — вона розповідає про 5 найактуальніших та естетичних рішень.

1. Використовуйте дерево для кухонних фасадів.

Дерево в інтер’єрі: переваги, популярні рішення й способи використання
Фото: noovō design (проєкт 044-73)

Зараз популярно вибирати дерево як оздоблення кухонної фурнітури — у цій зоні таке рішення виглядає практичним та водночас додає затишку. Дерев’яні фасади Вікторія радить комбінувати з іншими матеріалами та різними кольорами.

Можна поєднувати й  різні текстури дерева, але важливо, щоб між ними не було сильних перепадів — краще вибирати не більше трьох текстур, бажано схожої колірної гамми. 

2. Використовуйте дерево для покриття підлоги.

Дерево в інтер’єрі: переваги, популярні рішення й способи використання
Фото: noovō design (проєкт 044-75)

Дерев’яна підлога — актуальне й естетично привабливе рішення, яке пасує практично усім сучасним стилям інтер’єру. Якщо зупинились на натуральній деревині, то, на думку Вікторії, оптимальним рішенням буде паркетна дошка. Зазвичай для паркету вибирають дуб — він має найкращу міцність, яскраво виражену, але приємну текстуру, довговічний. Перевагою паркетної дошки є те, що вона піддається реставрації — після шліфування паркету можна повернути його первісний вигляд.

3. Вибирайте дерев’яні стільці та столи.

Дерево в інтер’єрі: переваги, популярні рішення й способи використання
Фото: noovō design (проєкт Dock32-89)

Найбільш доречні такі стільці у зоні їдальні — це рішення завжди додаватиме вашому інтер’єру затишку, відчуття "дому". Якщо на кухні вже є дерев’яні фасади, то дві дерев’яні текстури будуть дуже вдало гармоніювати. Якщо бажаєте вибрати дійсно якісні речі, поцікавтесь моделями відомих брендів, радить дизайнерка. Однак це не означає, що стільці мають бути дуже дорогі — сьогодні якісні стільці та столи можна придбати й в IKEA.

4. Оздоблюйте деревом віконні відкоси.

Дерево в інтер’єрі: переваги, популярні рішення й способи використання
Фото: noovō design (проєкт Dock32-89)

За словами Вікторії, це рішення виконує дві функції: по-перше, воно змінить естетику приміщення, зробить його затишнішим, а також сховає за панелями радіатори опалення. Замість натурального дерева можна використовувати й шпонований ДСП. Рішення пасуватиме для будь-яких інтер'єрів, вважає дизайнерка, а також буде дуже практичним. "Холодні відкоси та радіатор будуть приховані за приємним теплим деревом", — коментує дизайнерка.

5. Вибирайте дерев’яний декор.

Дерево в інтер’єрі: переваги, популярні рішення й способи використання
Фото: noovō design (проєкт 044-73)

Дерево як декор завжди буде доречним елементом дизайну — такі предмети гармоніюватимуть з іншими текстурами дерева та елементами інтер’єру. Використовуйте в помешканні дерев’яні світильники, люстри, рами для картин. Одним із популярних видів дерева сьогодні є ротанг, з нього виготовляють плетені дерев’яні вироби — кошики, світильники, килимки та навіть крісла і столи.