В Україні не виявлено випадків та підозр на холеру – головний санітарний лікар
Фото: Іван Антипенко/ЕРА

В Україні не виявлено випадків холери, пише головний санітарний лікар Ігор Кузін у своєму Facebook. Підозр також не зареєстровано.

Однак він не заперечує, що на підтоплених територіях внаслідок руйнування Каховської ГЕС існують ризики погіршення ситуації щодо інфекційних захворювань, зокрема і холери.

Епідемічна ситуація прогнозована та керована, йдеться у пості. Однак у поверхневих водоймах вже зафіксовано значне перевищення мікробіологічних показників.

Тому купатися чи використовувати таку воду для обробки харчових продуктів не можна.

"Особлива увага до риби – виловлювати та вживати рибу із забруднених водойм заборонено. Це відповідальність кожного з нас", – додає санлікар. 

Нині проводять лабораторні дослідження питної води усіма відомствами і службами. За підсумками проведених досліджень, вода, яка подається або підвозиться населенню, бутельована – відповідає Державним санітарним правилам та нормам і є безпечною для споживання.

Однак Кузін наголосив, що критично важливо зараз не використовувати воду з індивідуальних криниць на раніше підтоплених територіях. Адже це становить загрозу для здоров’я і може викликати захворювання.

  • Вночі 6 червня 2023 року російські окупанти підірвали Каховську гідроелектростанцію. На Херсонщині оголосили евакуацію. Компанія Укргідроенерго заявила, що Каховська ГЕС після вибуху повністю зруйнована і не підлягає відновленню.

  • 7 червня на зустрічі з журналістами Ігор Кузін заявив, що затоплення може потенційно спровокувати ускладнення епідемічної ситуації в Україні. Особливо це стосується групи гострих кишкових інфекцій. Детальніше про це – читайте за посиланням.