Зміст:
  1. Що таке фасція
  2. Як підтримувати здоров’я фасції
    1. Щоденний стретчинг
    2. Використовувати масажні роли
    3. Час від часу відвідувати сауну
    4. Пити достатню кількість води
    5. Уникати стресових ситуацій
    6. Відвідати спеціаліста

Що ми зазвичай робимо, коли відчуваємо скутість та біль у тілі? Багато хто йде на масаж та одразу відчуває полегшення, але мало хто розуміє причини виникнення проблем.

Справа може бути у фасції – сполучній тканині, яка оточує м’язи, групи м’язів, внутрішні органи, кровоносні судини та нерви, пов’язуючи одні структури між собою, дозволяючи іншим плавно та вільно ковзати одна над одною під час руху. Вона буває різних видів.

Що таке фасція

Фасція складається з безлічі різних типів колагену, еластину та декількох типів клітин, включно з телоцитами та фасціоцитами. Це дуже гнучка конструкція, яка здатна протистояти великим односпрямованим силам натягу.

Волокна чимось схожі на зв’язки та сухожилля, оскільки всі вони зроблені з колагену, але відрізняються за функціями: зв’язки приєднують одну кістку до іншої, сухожилля приєднують м’яз до кістки, а фасції оточують м’язи або інші структури.

Просто уявіть собі тоненьку, прозору й дуже еластичну та міцну плівку, яка огортає наші м’язи, сухожилля, зв’язки та внутрішні органи, та заповнює собою порожнини, як вата. Якщо ви коли-небудь готували м’ясо, то повинні були бачити цю тонку плівку. Саме вона дозволяє нам рухатися й передає сигнали від однієї структури до іншої, як натягнута струна.

Наприклад, у вас може бути стиснутий м’яз в одному місці, а відчувати біль та скутість рухів ви можете зовсім в іншому – просто вільний рух вже перекрито, і все, що йде нижче місця ураження, працює з перебоями. 

Для того, щоб поверхні фасції легко ковзали одна по одній і дарували нам легкість та свободу руху, існує спеціальна речовина, яка змащує цю сполучну тканину. Проміжна рідина, яка виконує функції мастила, на 50% відсотків складається з білка й на 50% - з води. Тому одна з причин втрати здатності вільно рухатися – недостатня кількість води в організмі. Коли ці білки добре гідратовані, вони утворюють слизьке мастило, яке дозволяє волокнам легко переміщатися й групуватися.

Тобто, найкращими ліками для вас може стати регулярне поповнення водних запасів, і це повинна бути саме чиста вода, а не сік, чай або компот.

Здорова фасція подарує вам:

  • покращену симетрію та вирівнювання тіла;

  • посилений приплив крові, що означає швидше відновлення після фізичного навантаження;

  • зменшення появи розтяжок і целюліту;

  • позбавлення від рубців;

  • знижений ризик отримання травм;

  • менше щоденних болів;

  • покращені спортивні показники.

Крім цього, внутрішні органи функціонуватимуть краще, зникнуть проблеми з ШКТ (здуття, закрепи тощо) та багато інших переваг.

Ознаки проблем з фасцією:

  • скутість рухів у шиї, ліктях, руках, колінах або спині;

  • посилення болю під час виконання фізичних вправ;

  • різкий біль внизу стопи біля п’яти;

  • біль, оніміння та поколювання в пальцях;

  • знижена гнучкість та обмежений діапазон рухів;

  • зниження міцності;

  • запалені суглоби;

  • поколювання, оніміння або слабкість.

Як підтримувати здоров’я фасції

Щоденний стретчинг

Фахівці радять робити хоча б 10-хвилинну розтяжку щодня. Розтягування, яке подовжує ваші м’язи, може допомогти зняти напругу у м’язах, що є одним з елементів фасції, пояснює Грейсон Вікхем, фізіотерапевт.

Для досягнення найкращих результатів він рекомендує виконувати вправи від 30 секунд до однієї хвилини, але не змушуйте себе терпіти біль. Якщо відчуття стають занадто неприємними, краще поверніть до попереднього положення або взагалі припиніть виконувати вправу.

Використовувати масажні роли

Спеціальний масажний рол – чудовий варіант перевірити своє тіло, щоб точно визначити, де саме фасція занадто щільна і знаходиться в постійному тонусі, тобто напружена. Просто сядьте на ролик й дайте м’язам поговорити з вами.

Під час катання, коли ви потрапляєте на больову точку або щільне місце, сядьте й працюйте над ним від 30 до 60 секунд, оскільки розслаблення не приходить миттєво. З часом це допоможе відновити фасцію до оптимального стану здоров’я.

Час від часу відвідувати сауну

Ходити в сауну завжди було популярно, але тепер користь доведена ще й науково. У дослідженні, опублікованому в журналі SpringerPlus, науковці виявили, що і традиційні парові сауни, і інфрачервоні прискорюють відновлення м’язів після фізичних вправ та швидше позбавляють від болів.

Інше дослідження, опубліковане в Journal of Human Kinetics, показало, що сидіння в сауні протягом 30 хвилин підвищує рівень жіночого гормону росту (HGH), який допомагає нашому організму розщеплювати жири та нарощувати м’язи.

Пити достатню кількість води

Як ми вже зазначали вище, вільний рух фасції забезпечується спеціальною міжклітинною рідиною, яка складається з білків та води. Що більше рідини отримуватиме ваше тіло, то більшу свободу руху ви матимете. Вода – найкращі ліки для фасції, звісно ж, якщо там немає запалення або рубців через травми.

Уникати стресових ситуацій

Іноді скутості в тілі можуть мати не фізіологічні, а психологічні причини. Хронічний стрес та певні негативні думки напряму впливають на положення нашого тіла та рухи – ми починаємо горбитися, рухи стають занадто скутими та невпевненими. Фасція стискається й затискається разом з нашими думками, тож іноді позбавлення від негативу може подарувати бажану свободу.

Відвідати спеціаліста

Якщо ви постійно відчуваєте напруження в тілі, діапазон рухів обмежений, а розтяжка та масажні роли не допомагають, можливо, настав час звернутися до фахівця. Він допоможе визначити проблемне місце та обере лікування. Оскільки фасції настільки взаємопов’язані, одна ділянка може впливати на інші, без спеціальної освіти та досвіду відшукати проблемне місце самостійно майже неможливо.

Тож пийте більше води, робіть щоденну розтяжку, займайтеся йогою, ходіть з друзями у сауну, приділяйте своєму тілу більше уваги, пізнайте його та полюбіть, й воно обов’язково відповість вам взаємністю та подарує радість легкості та свободи рухів.

Більше спорту та корисних порад – у нашому Телеграм каналі Бути здоровим – просто.