Зміст:
  1. Досвід бізнесменів та топменеджменту
  2. Поради психологині 
    1. А якщо я все одно відчуваю стрес від роботи?

Повернення у робочий режим після тривалого відпочинку може викликати "післявідпустковий синдром".

Серед його симптомів: безсоння, поганий настрій, низький рівень енергії, роздратованість, відсутність концентрації та тривожність. 

Опитування, проведене компанією The Harris Poll, показало, що 87% учасників бояться повертатися на роботу після відпустки. 

Серед основних причин:

  • повернення до рутини (37%);

  • зобов’язання наздогнати втрачене (31%);

  • відчуття перевантаження від напруженої роботи (27%);

  • обсяг непрочитаних листів та повідомлень (26%).

LIGA.Life розпитала українських бізнесменів та топменеджерів про їхні способи повернення в робочу рутину після тривалих вихідних. А психологиня у методі когнітивно-поведінкової терапії пояснила, як уникнути післявідпусткового синдрому.

Досвід бізнесменів та топменеджменту

СЕО Укрпошти Ігор Смілянський не має можливості повністю відключитися від роботи – навіть у відпустці чи на вихідних має щонайменше дві-три робочі години щодня.

"Після такого режиму не так важко знову входити у стандартний робочий графік. Проте на початку року завжди роблю список пріоритетів. Спочатку зосереджуюсь на головному та терміновому. Інше може почекати, поки повністю наберу робочу форму", – розповідає Ігор.

Співзасновниця Нової пошти та ресторану 100 років тому вперед Інна Поперешнюк має правило: "Щоб добре вийти з режиму вихідних, потрібно туди не входити. Не слід робити жорсткі рамки між роботою та відпочинком". 

Виступає за грамотне планування життя, де є місце роботі, відпочинку і дозвіллю, попри дати та дні тижня. Запевняє, що це допоможе віднайти комфорт та баланс між роботою та відпочинком. 

"Не бачу нічого страшного в тому, щоб 31 грудня тримати справи на контролі та проводити короткі розмови з колегами. 15 хв вирішення робочих питань не зробить з вас шаленого працеголіка", – пояснює Інна.

За її словами, відпочинок має бути щодня. Наприклад, вечірній перегляд фільмів. 

"О 21:00 переглядаю цікаві фільми. Проте якщо отримую повідомлення від клієнта Нової Пошти, що посилка не дійшла або виникли інші проблеми, то одразу реагую, включаюсь та допомагаю. Розв’язала проблему і далі насолоджуюсь відпочинком", – додає Інна.

Олег Гороховський, співзасновник monobank, працює без вихідних і відпочиває під час роботи.

"Коли працюєш на себе – це просто. Хочу працюю, хочу не працюю. Збиратися з думками не потрібно", – додає він.

Голова Ради директорів аудиторської фірми Аксьонова та партнери Geneva Group International Олена Макеєва намагається повністю не відлучатись від робочого процесу навіть протягом тривалих вихідних.

"Залишаю собі творчу роботу на ці дні. У власному бізнесі – це найкращий час та натхнення для роботи в тиші", – додає Олена.

Проте вона визнає, що перший день після повернення з відпустки чи довгих вихідних – стрес. Щоб його уникнути, дотримується чотирьох основних правил:

1. Перед відпусткою сформуйте список завдань, до яких маєте приступити одразу після відпочинку. Встановіть реальні дедлайни.

Не тримайте всі завдання в голові, а перенесіть завчасно їх на зовнішній ресурс: Excel, блокнот або професійний app. Звільніть місце в голові для відпочинку та цікавих ідей, а потім системно поверніться до роботи.

2. Не плануйте на перший день зустрічі та забагато завдань. Розпочніть цей день зі списку коротко- та довготермінових завдань, які спланували перед відпусткою.

Можливо, пріоритети змінилися, з’явилося натхнення на більш творчу роботу. Тому перевірте і відкорегуйте пріоритетність та строки виконання. За словами Олени, відпустка – перевірка завдань на важливість. Тож деякі з них можуть взагалі втратити актуальність.

3. Актуалізуйте всі завдання разом з командою, звірте годинники та проговоріть всі статуси проєктів.

4. Скоротіть робочий час у перший день. Не перевантажуйте себе понаднормовим графіком.

Микола Тимощук, СЕО холдингової компанії UFUTURE, також готує детальний план роботи заздалегідь. Це дозволяє йому повністю розвантажити голову на святах та не перейматися робочими завданнями. 

За його словами, завдяки такому підходу мозок відпочиває, з'являються свіжі ідеї та креативні рішення.

"Після довгих канікул усієї команди рекомендую стартувати рік з помірного робочого ритму, створити можливість для неформального спілкування, обміну досвідом подорожей та свят. Це надовго створює у команді атмосферу довіри та включеності", – радить Микола.

Поради психологині 

За словами Анни Кочуренко, психологині у методі когнітивно-поведінкової терапії, напруження, тривога та стрес через повернення на роботу після свят – відповідь на зміну звичної діяльності. 

"Згадайте свої відчуття протягом перших святкових вихідних. Чи відчували ви напруження? Можливо, несвідомо тягнулися за телефоном, щоб зайти у робочі чати? Те саме відбувається після повернення до роботи – хочеться подивитися серіал, прочитати книгу і не напружувати себе", – пояснює експертка.

Щоб перехід був поступовим та не викликав негативних відчуттів, психологиня радить:

  • Спробуйте техніку "Полярна зірка".

"Цю зірку видно навіть якщо ви зіб'єтеся зі свого шляху. Тобто ваша завдання – знайти те, що допоможе швидко увійти в ритм, змотивувати та почати діяти. Наприклад, моя полярна зірка – позитивні зміни в житті клієнтів. Коли руки опускаються, нагадую собі про це", – радить Анна.

"Полярною зіркою" може стати як щось просте – подорож за місто з родиною на вихідні, так і щось більш масштабне – купівля квартири або отримання бажаного щорічного доходу.

Далі – складіть покроковий план для її досягнення. Встановіть реальні дедлайни, які відповідатимуть вашим силам. 

Наприклад, цього тижня ваша "полярна зірка" – похід на ковзанку з друзями. Розпишіть свій тиждень так, щоб повністю звільнити вихідні від роботи та провести якомога більше часу на ковзанах. 

"Поки хтось буде скаржитись на великий обсяг роботи після свят, ви маленькими кроками йтимете до своєї мети", – додає Анна.

  • Перший тиждень – легкий режим.

За словами психологині, має бути перехідний період між святами та робочими буднями.

"Посмакуйте свята, обговорюючи їх з колегами. Беріть на себе трішки менше завдань, ніж до цього. Ставтесь до себе дбайливо – не перепрацьовуйте та не перенапружуйте себе та свій організм", – радить Анна.

  • Станьте для себе підтримкою.

Протягом першого тижня не вимагайте від себе блискучих результатів, а від організму – легкого пристосування до нового режиму.

"Якщо ви все дитинство каталися на лижах, а потім 10 років не ставали на них, то декілька хвилин ви будете рухатися невпевнено. Проте згодом тіло вам нагадає звичні рухи. Те саме і з робочим режимом. Дайте собі декілька днів або тиждень, щоб призвичаїтись до ранніх підйомів та завантаженого графіка. Згодом ви помітите, що напрацьовані роками звички швидко повернуться, ніби святкових канікул не було".

А якщо я все одно відчуваю стрес від роботи?

Психологиня радить відповісти собі чесно на декілька запитань:

  • Чи подобається мені робота?

  • Якщо ні, то що саме мені не подобається в роботі?

  • Що я відчуваю, думаючи про повернення на роботу: "тільки не це, не хочу" або "які цікаві завдання на мене чекають"?

  • Чи не забагато відповідальності або завдань я на себе беру?

"Не забувайте, що ви маєте певний запас сил. Якщо в автомобіля закінчилось пальне, то ми їдемо його заправляти. А до себе ставимось так, ніби маємо бездонний запас енергії. Враховуйте свої реальні можливості та аналізуйте свої відчуття. Можливо, час переглянути кількість завдань або взагалі місце роботи", – радить Кочуренко.