Зміст:
  1. Інструкція: як обрати психолога
  2. Якою має бути перша сесія
  3. За якими ознаками упізнати некваліфікованого психолога

І тоді доведеться лікуватися після такої псевдодопомоги. 

Пацієнтка невролога, психіатра і психотерапевта Сергія Фернандеса де Рівеса після розриву стосунків звернулася за допомогою до психолога. Той послухав її та сказав: "Якби ти була покірнішою, хлопець тебе не покинув би".

"На травматичну ситуацію розриву стосунків накладається оцінка-дорікання психолога. Це провокує ретравматизацію. Щоб опрацювати початкову травму, потрібно було опрацювати ту, що завдав психолог. Хороший спеціаліст не має давати поради чи оцінку ситуації", – пояснює Сергій.

Пацієнти неврологині Олександри Щебет також зіштовхувалися з абсурдними порадами від непрофесійних психологів. 

"Деяким пацієнтам психолог радив не морочити голову і піти посповідатися в церкву. А лікарка-психотерапевтка однієї з клінік порадила пацієнтці з панічними атаками подивитися фільм "Поліанна" про життя дівчинки-сирітки, а в разі виникнення панічних атак жувати скибочку лимона. Усі поради написала рожевою пастою з блискітками", – розповідає неврологиня.

Вона пояснює, що після сеансу хорошого психотерапевта людина виходить із відчуттям полегшення і покращення, а не з додатковим тягарем сорому чи провини.

Через війну психологічної підтримки потребуватимуть близько 15 млн українців, із них близько 3-4 млн треба буде призначати медикаментозне лікування. Такі прогнози озвучив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Президентка Національної психологічної асоціації та психологиня Валерія Палій пояснює LIGA.Life, як не потрапити на некваліфікованого спеціаліста і від якого психолога слід тікати подалі. 

Інструкція: як обрати психолога

Найпопулярніші шляхи пошуку психологів – рекомендації інших та пошук в інтернеті. Незалежно від шляху, вам слід обов’язково перевірити:

  • Освіту психолога

"Це має бути університетська освіта (бакалавр та магістр) із психології чи медичної психології. Післядипломна освіта, де спеціаліст опановує певний метод (КПТ, клієнт-центрована терапія, гештальт-терапія тощо). Бажано, щоб навчання тривало щонайменше три роки. Інколи спеціалісти спочатку опановують метод, потім здобувають вищу освіту. Це також може бути, але зустрічається рідше. Головне, щоб була освіта і додаткова освіта методу психотерапії", – пояснює психологиня.

Університетська освіта важлива, бо дає теоретичну базу, зокрема про роботу мозку та нервової системи, основи психіатрії та клінічної психології. Адже хороший психолог має розпізнати симптоми, які потребують допомоги психіатра, та скерувати клієнта до лікаря.

А тривалі післядипломні програми вимагають від спеціаліста ґрунтованого опанування навичок, власну терапію і роботу під наставництвом. Все це – гарантія якості роботи психолога.

Освіта та належний тренінг – ваше страхування від недобросовісних психологів, які "викачуватимуть" з вас гроші і не даватимуть потрібного результату.

  • Членство у професійному об’єднанні

"Спеціаліст-учасник спільноти психологів постійно продовжує навчатися за допомогою лекцій/семінарів/вебінарів, залишається в курсі професійних новин та змін. Кожне об’єднання має етичний кодекс. У разі його порушення клієнт може поскаржитись у спільноту", – розповідає Валерія.

  • Метод, у якому працює психолог

Якщо ваш психолог говорить про езотерику, магію, чари чи нетрадиційну медицину – тримайтесь від нього подалі. Це – невігластво. Доказовими методами є: когнітивно-поведінкова терапія, психоаналіз, гештальт-терапія, психодрама, схематерапія, травмотерапія, центрована на особистості психотерапія тощо. Найпростіший спосіб дізнатися про метод – написати у Google його англомовну назву. Це допоможе виключити недоказові методи.

"В Україні багато психологів, які розробляють свої авторські методи. Можливо, вони дієві, але не мають доказової бази та не перевірені часом. Наприклад, якщо метод вивчається від 10 років, має різні дослідження щодо застосування та представників у різних країнах світу – це хороша ознака", – додає Валерія.

Також можете запитати про принципи методу у психолога під час домовленості про першу сесію. З одного боку, дізнаєтеся про метод. З іншого, зрозумієте, чи психолог зацікавлений у розмові, чи комфортно вам спілкуватись, чи справляє позитивне враження. 

Проте як зрозуміти, що цей метод підходить саме мені?

"Прочитайте в мережі про його інструменти. Не всім підходять вправи та домашні завдання. Можливо, ви бажаєте розмовних сесій. Якщо інструмент вам до вподоби – зателефонуйте спеціалісту з цього метода і запитайте, з чого складаються сесії. Це допоможе остаточно вирішити", – радить психологиня.

  • Експертиза у темі

Під час домовленості опишіть свій запит. Наприклад: "Останнім часом я дуже агресивний. Через це сварюсь із рідними та друзями. Хочу навчитись не переносити негатив на інших".

"Навіть якщо у вас немає конкретного запиту, але ви відчуваєте потребу розібратися у собі, скажіть про це. Під час сесій експерт знайде, що саме вас стимулювало звернутися, і ви разом зможете сформулювати свій запит", – радить Валерія.

Також запитайте, чи має психолог досвід роботи з такими запитами, які методи використовує і чи вони мають доведену ефективність.

Хороший експерт визнає, що його поле діяльності обмежене. Натомість допоможе знайти фахового спеціаліста.

  • Ціна

Зазвичай у гонорар психолога входить: рівень кваліфікації, супервізія (власна психотерапія психолога), оренда кабінету, винагорода за роботу.

"Назвати допустиму ціну складно – ринок різноманітний. Проте якщо гонорар дорівнює тарифу за поїздку на таксі – це мало, а якщо перевищує цифру в декілька тисяч – забагато", – пояснює психологиня.

  • Умови проведення сесії

Тривалість та частота сесій залежать від методу роботи психолога. Наприклад, в окремих методах спеціаліст може зустрічатися з клієнтом кілька разів на тиждень. У деяких методах сеанси тривають 1,5 год, але найпоширеніший варіант – 1 сеанс на тиждень тривалістю від 50-60 хв. Онлайн чи офлайн? Вирішувати вам. 

"Результативність роботи офлайн та онлайн не має суттєвих відмінностей. Все залежить від індивідуальних побажань та можливостей. Ідеально, якщо спеціаліст та клієнт хоча б раз зустрічаються офлайн у кабінеті. Але в сучасних умовах це опціонально", – пояснює Валерія. 

Якою має бути перша сесія

На першій сесії клієнт зазвичай розповідає про ситуацію, яка його привела до психолога. 

Спеціаліст може попросити розповісти трішки про себе в довільній формі. Це допоможе йому скласти уявлення про клієнта. 

Під час першої розмови хороший спеціаліст може помітити симптоми, які вимагають додаткового обстеження. І скерує до сімейного лікаря, невролога, психіатра чи ендокринолога. 

Інколи клієнтам потрібна допомога різних чи додаткових спеціалістів. Наприклад, Валерія працює з людьми, які мають психічні розлади у колаборації з лікарями-психіатрами. Суто психологічна робота у більшості таких випадків неефективна. 

"Важливо: психолог без лікарської освіти не має права виписувати ліки, навіть заспокійливі. Юридично це заборонено. Якщо він бачить, що клієнту потрібна фармакологічна підтримка, скеровує до сімейного лікаря чи вузького спеціаліста", – зауважує Валерія.

Наприкінці першої сесії психолог має дати зворотний зв’язок – як він бачить цю ситуацію.

Може запропонувати певну кількість сесій та протоколи роботи. Це дає перспективу для людини, а також розуміння, що спеціаліст її почув. "Інакше виникнуть проблеми у подальшій комунікації, нерозуміння цілей, тривалості роботи та очікувань від неї", – розповідає Валерія.

Наприклад, її знайома звернулась до психолога із симптомами депресії. Під час сеансу розповіла про свою бісексуальну орієнтацію. Замість роботи з депресивними симптомами психолог почав "лікувати" її орієнтацію. 

Після першої сесії запитайте себе:

  • Чи я відчув зацікавленість психолога?

  • Чи він мене перебивав під час розповіді?

  • Чи мені було нудно під час сесії?

  • Чи я відчував фізичний або емоційний дискомфорт? Можливо, слова, інтонації чи манери психолога на мене тиснули?

  • Чи мене почув/зрозумів спеціаліст?

"Інколи дискомфорт чи негативні емоції (пригніченість, заклопотаність, сум) можуть виникати через роботу з неприємним досвідом. У такому разі слід обов’язково сказати про це психологу. Проте такі випадки нерегулярні. Якщо ви відчули дискомфорт, вам було нецікаво, а поведінка психолога не сподобалась, не ламайте себе. Краще знайти іншого спеціаліста", – радить психологиня.

Немає визначеного ліміту – скільки разів ви можете змінювати психологів.

Якщо ви правильно фільтруєте для себе інформацію про спеціаліста та метод, то після 1-2 зміни ви знайдете "свого" психолога. 

"Проте якщо клієнт постійно змінює спеціаліста, це вже може говорити про його манеру контакту з людьми. Можливо, так він намагається самоствердитись: "Мені так погано або я такий особливий, що немає адекватного спеціаліста, який би міг мені допомогти", – додає Валерія.

Читайте також: Повернулися додому, де можливі обстріли. Як не зійти з розуму через страх та тривогу

За якими ознаками упізнати некваліфікованого психолога

  1. Адекватний професіонал не дає гучних обіцянок.

Наприклад, "ви точно розбагатієте за рік" або "через місяць ви зустрінете свою долю". Це маркетингові трюки, за якими не стоїть фаховість", – пояснює Валерія.

2. Хороший психолог не призначатиме якомога більше сесій заради заробітку.

Зазвичай після першої сесії спеціаліст пропонує необхідну кількість відвідувань, яка відповідає запиту. "Усні домовленості – важливі. Ми називаємо це контрактом, під час якого проговорюємо правила для ефективної роботи та беремо зобов'язання", – пояснює Валерія.

3. Поганий психолог дає конкретні поради чи рекомендації: як треба вчинити в певній ситуації чи які слова сказати.

Він також коментує приватне життя клієнта чи вчинки, підіграючи йому: "На вашому місці, я б давно розлучився".

4. Поведінка психолога базується на повазі до клієнта.

Хороший спеціаліст не запізнюється, не перебиває розповідь клієнта, не ставить приватних запитань, які не стосуються справи, не говорить багато про себе. Клієнт має відчути, що його уважно слухають і чують. Також поганий психолог може висловлювати зневагу до різних сексуальних орієнтацій, етнічних та гендерних груп.

5. Непрофесійний психолог вступає в стосунки з клієнтом.

Дружба, кохання, шлюб чи навіть співпраця – заборонені. Наприклад, якщо у клієнта є бізнес, психолог не має користуватися його послугами чи знижками. "Подвійні стосунки з клієнтами – зловживання. А дружба між психологом і клієнтом – деструктивна. Психолог знає вразливості клієнта, це дисбалансований формат взаємодії, який не передбачає рівності у дружбі", – додає Валерія. 

6. Нефаховий психолог ставить запитання, які не стосуються проблеми.

Наприклад, клієнт розповідає про сварку з дівчиною в ресторані. Психолог не запитує, у якому ресторані це було і скільки коштувала вечеря.

7. Поганий психолог порушує професійний етичний кодекс, одне з головних правил якого – конфіденційність та повага до прав клієнта.

"Зараз спеціалісти, які працюють із постраждалими від війни, намагаються якомога краще розкрити тему ментального здоров’я у ЗМІ та соцмережах. Проте як аргументи вони розповідають частини індивідуальних історій. Це порушення правила конфіденційності. Ми, спеціалісти, повинні берегти індивідуальну історію кожного, бо за нею стоять почуття та особисті речі", – додає експертка.

Читайте також: Для відновлення пошкодженого житла не замовляйте архітектора, який… Як обрати фахівця