Як організувати робочий простір вдома з користю для здоров’я. П’ять простих порад
Фото: pixabay.com

Проводити багато часу сидячи взагалі не дуже корисно, а коли робоче місце для цього зовсім не пристосовано, тіло починає страждати ще більше. 

Згодом через це у людей виникають больові відчуття та скутість у шиї та спині, дискомфорт в кистях або зап’ястях, головний біль та проблеми зі стегнами.

Звісно, ми не можемо повністю переобладнати наші домівки під робочі місця як в офісі, але точно можемо зробити нашу працю з дому комфортнішою.

Виправте положення свого тіла

Якщо хочете уникнути проблем з поставою, ви повинні сидіти прямо з розслабленими плечима і тримати лікті на одному рівні з клавіатурою.

Мішель Депрес, віце-президент компанії One Call радить підняти стілець і, якщо потрібно, додати підставку для ніг, щоб вони не висіли. Верхня частина монітора повинна бути приблизно на рівні брів, якщо не використовуються біфокали (спеціальні окуляри).

Якщо у вас є біфокальні окуляри й ви переглядаєте екран знизу лінз, під час використання ноутбука розгляньте можливість додавання стояка, щоб підняти екран ноутбука до рівня брів.

Якщо ви дивитесь вниз, щоб побачити те, що відбувається на екрані, підніміть його за допомогою книг або коробок. Це допоможе утримувати хребет вирівняним й позбавить від майбутнього болю через неправильне положення шиї.

Зверніть увагу на руки

Коли ви друкуєте на клавіатурі, ваші руки повинні бути по боках, а кут у ліктях – 90 градусів.

Якщо на вашому стільці є підлокітники, Депрес рекомендує відрегулювати їх, щоб забезпечити розслаблені плечі та використовувати лише тоді, коли ви робите перерву.

Підтримка попереку

Хороший спосіб підтримати спину – переконатися, що сідниці міцно притиснуті до спинки стільця.

Мануальний терапевт Орландо Капіро пропонує використовувати невелику подушку або згортати рушник й класти його між попереком та спинкою крісла. До речі, це також дуже допомагає у подорожах, коли ви довго сидите в літаку або в машині.

Це повинно дозволити вашій нижній частині спини трохи вигнутися назад і не падати вперед.

Робіть перерву для відпочинку очей

Ми годинами дивимося в екрани – це не дуже добре для здоров’я наших очей незалежно від того, де та ким ми працюємо. 

Депре запропонувала кожні 15-20 хвилин робити просту праву – фокусувати увагу на віддаленому об’єкті в кімнаті протягом декількох секунд перед тим, як повернути погляд до монітора.

Рухайтесь та виконуйте прості вправи на розтяжку

Спеціалісти рекомендують рухатися та відходити від комп’ютера кожні 20-30 хвилин. Потрусіть злегка руками, виконайте прості вправи на розтяжку та часто міняйте позиції під час роботи.

Можна тягнутися під час перевірки електронної пошти. Поставте їжу якомога далі від робочої станції, і якщо під час телефонної конференції ви не повинні бути за комп’ютером, розгляньте можливість короткої прогулянки у кімнаті, хоча краще було би трохи прогулятися на вулиці.

Більше спорту та корисних порад – у нашому Telegram-каналі Бути здоровим – просто.