Зміст:
  1. Бережи здоров’я змолоду
  2. Ознаки, які вказують на проблеми з чоловічим здоров’ям
  3. Профілактика для чоловічого здоров’я 

Як стимулювати вироблення тестостерону, які ознаки вказують на проблеми з чоловічим здоров’ям та коли варто звернутися до фахівця, LIGA.Life розповів заслужений лікар України, уролог-андролог Костянтин Сілін.

Бережи здоров’я змолоду

"Зі своєї практики скажу, що чоловіки звертаються до лікаря, коли вже зовсім щось болить чи є серйозні порушення еректильної функції. Частіше жінки вмовляють коханого своєчасно подбати про своє здоров’я", – каже Костянтин Сілін.

Як зберегти чоловіче здоров’я: пояснює лікар уролог-андролог
Фото Костянтина Сіліна

Додає: приділяти увагу здоров’ю хлопчика треба з народження:

  • не перегрівати статеві органи підгузками;
  • вчасно реагувати, якщо з’являються такі порушення як фімоз (не відкривається головка статевого члена) або почервоніння зовнішніх геніталій;
  • у перші місяці після народження переконатися, що яєчка розташовані в калитці (мошонка), а не лишилися у черевній порожнині;
  • купувати хлопцю труси "боксерки" та вільні штани, skinny jeans не варто.

За його словами, особливу приділити пильними потрібно бути  у період статевого дозрівання хлопчика, коли у нього з’являються перші ерекції та полюції.

Пояснює: дитина може неправильно оцінити ситуацію, тож дорослий має до 11 років розповісти хлопцю про "вологі сни".

Зокрема, що ці явища фізіологічні й починається період його дозрівання.

Сілін розповідає, що і хлопчики, і чоловіки мають вести здоровий спосіб життя та приділяти увагу спорту, оскільки це сприяє виробленню чоловічого статевого гормону тестостерону.

Зокрема, для хлопців корисні басейн, футбол, айкідо, групові заняття, наприклад, баскетбол та волейбол. Але треба уникати видів спорту під час яких хлопець може травмувати інтимну зону. 

Лікар наголошує, що важливо пояснити дитині, що яєчка -  це основна залоза, яка виробляє тестостерон, від адекватного рівня якого залежить якість здоров’я та щоденне самопочуття. 

"Не акцентуйте в підлітковому віці виключно на репродуктивній функції яєчок.

Важливо, щоб хлопець розумів, що дбати про свої зовнішні геніталії треба і для загального здоров’я, тобто, щоб мати гарну пам’ять, гарний настрій, сили для щоденних ігор та спортивних секцій", – пояснює Костянтин Сілін.

Уролог-андролог додає: чоловіки, які ведуть малорухливий спосіб життя, відчувають зниження вироблення тестостерону, отже, порушення еректильної функції.

Проблема може з'явитися у будь-якому віці. Іноді трапляється у юнаків під час першого сексу через хвилювання абощо. 

Якщо буде підтримка партнерів, то все налагодиться. Іноді ж, якщо реакція була неадекватною, юнак може зосередитися на невдачі, а  майбутньому це  нерідко  стає причиною тяжкої форми еректильної дисфункції. 

"Але це незначний відсоток молодих людей, які мають подібні проблеми. Загалом еректильна дисфункція характерна для чоловіків більш зрілого віку, коли зменшується кількість чоловічих статевих гормонів й порушується еректильна функція", – розповідає лікар.

Загалом рівень тестостерону починає зменшуватися після 35-40 років. Але це за умові, що чоловік має нормальні метаболічні процеси та здорові судини. Якщо у 30 років вже є підвищення артеріального тиску більше ніж 130/90, то це ризик порушення пружності судин та процесів ерекції.

Ознаки, які вказують на проблеми з чоловічим здоров’ям

З початком статевого життя можуть з'являтися різні захворювання. Чоловікам слід звернути увагу на наступні симптоми:

  • проблеми з сечовипусканням – часті походи в туалет. Тобто чоловік помітив, що став частіше бігати до вбиральні, або нема відчуття повного спорожнення сечового міхура;
  • будь-який дискомфорт під час сечовиділення;
  • поява в'ялого струменя під час сечовипускання;
  • біль в ділянці мошонки або внизу живота чи заднього проходу;
  • виділення з уретри будь-якого кольору або незвичайні виділення;
  • порушення якості та тривалості ерекції;
  • почервоніння зовнішніх геніталій;
  • свербіж або печія в ділянці інтимної зони.

У такому випадку треба звернутися до лікаря і не займатися самолікуванням. 

За словами Сіліна, якщо чоловік не відчуває проблем зі здоров’ям, йому достатньо ходити на обстеження раз на рік, особливо після 40 років.

Під час обстеження треба здавати кров на індекс НОМА (визначення резистентності до інсуліну), індекс вільного тестостерону, ліпідограму, загальний аналіз крові, тиреотропний гормон, а також специфічний аналіз, простато-специфічного антигену, підвищений рівень якого вказує на наявність патології передміхурової залози.

"Його треба здавати щорічно після 40 років. Бо одним з частих місць локалізації онкологічних патологій у чоловіків може бути передміхурова залоза (простата)", – каже лікар.

Тобто до 40 років чоловіки проходять обстеження, якщо є якісь скарги, після 40  – регулярне обстеження в уролога або андролога, здаючи аналіз на ПСА (простатичний специфічний антиген).

"З віком треба слідкувати за артеріальним тиском, рівнем холестерину та робити профілактику гіпертонічної хвороби та атеросклерозу, які також можуть бути причиною еректильної дисфункції", – додає Костянтин Сілін.

Лікар наголошує: батьки мають з раннього віку привчати сина дбати про своє здоров’я, оскільки чоловіки зазвичай не помічають початкові ознаки порушення свого чоловічого здоров’я, які активно проявляються саме після 40 років. А що пізніше виявили порушення, то важче лікування та відновлення. 

Профілактика для чоловічого здоров’я 

Для збереження здоров’я чоловіка треба дотримуватися збалансованого харчування (у раціоні має бути зелень, овочі, фрукти, нежирні сорти м’яса та риба), мати фізичні навантаження, відмовитися від шкідливих звичок.

"Нині популярні різноманітні психостимулятори, але вони негативно впливають на чоловіче здоров’я. А чоловікам, які захоплюються бодібілдингом, не слід самостійно призначати собі гормони тестостерону чи його аналогів, аби наростити м’язи. 

Бо у тих, хто довго займається бодібілдингом і вживають гормони, починає погано вироблятися власний тестостерон й пригнічується сперматогенез. Тобто у чоловіків розвивається безплідність", – пояснює андролог-уролог.

Додає: якщо є необхідність додавати препарати до фізичних навантажень, слід проконсультуватися з лікарем і тренером.

Також для збереження здоров’я чоловіки мають турбуватися, щоб секс був захищеним.

"Правильно вдягнутий презерватив під час кожного статевого акту, особливо анального – запорука, що не доведеться лікувати захворювання, які передаються статевим шляхом", – наголошує Костянтин Сілін.

А також треба добре відпочивати та боротися зі стресами та депресією, оскільки гормони стресу негативно впливають на чоловіче здоров’я. І, головне, не забувати проходити планові обстеження чи звертатися до лікаря у разі потреби, не займатися самолікуванням.