Зміст:
  1. Міфологія кольорів у гардеробі
  2. Як підібрати колір одягу й чи зважати на кольоротип?
  3. Як колір одягу може впливати на наш зовнішній вигляд?
  4. Які кольори актуальні у цьому сезоні?
  5. Як комбінувати кольори в образі?

Коли навколо все цвіте та наповнюється барвами, хочеться і самим виділятися й бути яскравими. Але як це правильно зробити? Адже існує безліч кольорів та відтінків, які можуть покращити наш зовнішній вигляд або ж, навпаки, зіпсувати його. Яскраві та пастельні, холодні та теплі, світлі та темні — їх так багато, що можна заплутатися. 

Як підібрати колір одягу та вдало поєднати його з іншими в образі? Які відтінки сьогодні актуальні та як вони впливають на наш зовнішній вигляд? Про це LIGA.Life запитала стилістку Вікторію Стебловську

Вікторія Стебловська
Вікторія Стебловська

Міфологія кольорів у гардеробі

Існує чимало міфів щодо того, які кольори можна і не можна використовувати у гардеробі тим чи іншим людям. Ось деякі з них: 

  • Чорний, білий, бежевий і сірий кольори пасують абсолютно всім. 

Такі кольори не мають яскравості та насиченості й називаються ахроматами. Зазвичай їх використовують як базу для образів. Утім, у деяких випадках ці кольори можуть зіпсувати загальний вигляд. 

  • Не варто використовувати більше одного активного кольору в одязі. 

Активними кольорами вважають червоний, помаранчевий та жовтий, пасивними — синій та фіолетовий. Досить часто їх використовують не як основні, а лише для акценту й те — з величезними обмеженнями. Утім, стилістка Вікторія Стебловська зазначає: можна добре поєднувати до трьох різних кольорів у одязі, не враховуючи вже відомих нам ахроматів.

  • Людям розміру Plus Size не можна використовувати у гардеробі яскраві кольори.

Помилково вважається, що яскраві кольори привертають зайву увагу до форм людини. Але це не так. Насправді вдало підібраний колір, фасон і тканина додають образу привабливості, незалежно від фігури. Тому не варто концентрувати увагу лише на тьмяних і темних відтінках, тим паче якщо вам вони не до вподоби. 

Як вибирати та поєднувати кольори в одязі. Поради стиліста
Фото: Unsplash

Як підібрати колір одягу й чи зважати на кольоротип?

Одним із найпопулярніших методів підбору кольорів у гардеробі є поділ за кольоротипом: зима, весна, літо й осінь. Кожен із них поділяється ще на три підтипи. Вважається, що автором цього концепту є швейцарський художник Йоганнес Іттен. 

За його теорією, кольоротип людини залежить від відтінків шкіри, очей і волосся:

  • холодний підтон шкіри, висока контрастність очей та волосся на фоні обличчя — ви "зима";
  • холодний підтон шкіри та приглушена контрастність рис обличчя — "літо";
  • теплий підтон шкіри, контрастні очі та волосся — "осінь";
  • теплий підтон шкіри та приглушена контрастність рис обличчя — "весна". 

Підтон шкіри радять визначати при природному денному освітлені на тлі білої серветки або ж за кольором вен (сині — холодний, зеленуваті — теплий). Контрастність залежить від того, наскільки ваші очі та природний колір волосся виділяються на фоні обличчя. 

За цим підходом представникам кольоротипу "зима" пасуватимуть холодні та яскраві кольори, "весні" личитимуть світлі пастельні відтінки, а "літу" — холодні пастельні тони. Що ж стосується "осені", то представникам цього кольоротипу пропонують обирати природні теплі відтінки. 

Однак, стверджує Вікторія Стебловська, не варто покладатися виключно на цей метод, адже сучасні стилісти його практично не використовують:

"Кольоротипів лише чотири (12 — з підтипами), а людей — мільярди. Представники одного типу можуть настільки сильно відрізнятися одне від одного, що якийсь конкретний колір комусь може пасувати, а іншим — ні. Тому я б не радила дотримуватися виключно цього методу".

Натомість експертка радить визначати, пасує вам колір чи ні, на практиці — просто прикласти його до обличчя. Вдало підібраний відтінок підкреслить вашу зовнішність, зробить погляд виразнішим, а колір обличчя — здоровим. 

Чи означає це, що потрібно відмовитися від решти тонів? Ні. Але, пояснює стилістка, їх варто використовувати за межами портретної зони, наприклад, у взутті, спідниці чи брюках. Тобто що далі від обличчя, то більше простору для експериментів із кольором можна собі дозволити. 

"Варто гратися кольорами: зверху використовувати більш активні або ті, які нам пасують. А інші опускати нижче", — пояснює Вікторія Стебловська.
Як вибирати та поєднувати кольори в одязі. Поради стиліста
Фото: Pexels

Як колір одягу може впливати на наш зовнішній вигляд?

Кольори та відтінки в одязі не просто змінюють образ, а впливають на настрій та риси обличчя. Саме тому, зазначає експертка, у портретній зоні потрібно використовувати найкращі кольори, які ви відкрили для себе самостійно перед дзеркалом або зі стилістом. На що варто звернути увагу?

  • Придивіться до кольорів, які підкреслюють ваші очі. Зелені та блакитні відтінки одягу у портретній зоні чудово пасуватимуть власникам відповідного кольору очей. Такі речі не лише фокусуватимуть увагу на погляді, а й зроблять його більш глибоким та виразним.
  • Світлі та яскраві кольори у портретній зоні можуть візуально освіжити шкіру та підсвітити обличчя.
  • Свіжі пастельні кольори можуть зробити зовнішність милішою. Пудровий рожевий чи приглушений блакитний відтінок додадуть образу ніжності.
  • Якщо ж ви хочете додати образу трохи сексуальності та брутальності, варто звернути увагу на темні кольори: червоний, винний, темно-зелений, яскраво-синій. 

Які кольори актуальні у цьому сезоні?

Мода постійно змінюється, і залежно від сезону той чи інший колір стає більш або менш популярним. Цього сезону, за словами Вікторії Стебловської, варто звернути увагу на такі кольори: 

  • небесно-блакитний;
  • яскраво-лаймовий і салатовий;
  • жовтий;
  • яскраво-помаранчевий і помаранчевий на межі з червоним (відтінок сицилійського апельсина);
  • малиновий;
  • синій електрик.
Як вибирати та поєднувати кольори в одязі. Поради стиліста
Фото: Freepik

Як комбінувати кольори в образі?

Визначити свої кольори та відтінки — це лише пів справи. Важливо також правильно їх поєднати в образі.

"Не існує ніяких заборон чи обмежень, є лише певні рекомендації. Якщо ви не хочете або ще не готові одразу одягати речі яскравих кольорів, то варто почати з чогось меншого. Наприклад, додавайте до базового одягу якихось нейтральних тонів яскраві елементи у вигляді ременя, взуття, сумки чи хустинки", — пояснює Вікторія Стебловська. 

Наприклад, до звичного образу жінки можуть додати яскравий жакет або хустинку — останню можна зав'язати на голові або сумці. Чоловіки ж, зазначає стилістка, зазвичай дотримуються тактики більш приглушених і темних кольорів. Тому вони можуть спробувати для початку додавати коричневий, синій, оливковий, насичено-зелений (смарагдовий) або яскраво-теракотовий відтінки.

Як вибирати та поєднувати кольори в одязі. Поради стиліста
Фото: Freepik

Сміливці можуть експериментувати з більшою кількістю кольорів. Без жодних проблем можна поєднувати до трьох відтінків — головне, аби вони подобалися і пасували вам. Але, зазначає Вікторія Стебловська, є певні аксіоми — поєднання кольорів, які практично завжди будуть доречними: 

  • сірий та яскраво-рожевий, сірий та червоний;
  • синій та коричневий, усі відтінки шоколадного кольору та синьо-блакитного;
  • жовтий і фіолетовий — сміливе поєднання, яке здатне приємно вас вразити;
  • зелений та оранжевий, зелений та синій;
  • рожевий та білий;
  • рожевий та червоний — цієї комбінації багато хто боїться, але вона може мати вдале втілення у вашому образі.

"Не стримуйте себе та експериментуйте з кольором. Але пам’ятайте: важливо, аби кольори не суперечили одне одному й один відтінок не перетягував усю увагу лише на себе", — підсумовує стилістка.