Як вибрати скакалку: види, матеріали, довжина
Фото: Depositphotos.com

Скакалка здається максимально примітивним спортивним снарядом і, взагалі, що там її вибирати? Проте, опинившись у спортивному магазині перед полицею зі скакалками можна несподівано розгубитися: тут довгі й короткі, з мотузки й гуми, з обтяжувачами й без. Яку вибрати саме вам? Розбиратимемося разом.

Види скакалок

Стрибки через скакалку сприяють зміцненню м'язів ніг та формуванню правильної постави, а також покращують роботу дихальної та серцево-судинної систем. Скакалка  це універсальний спортивний снаряд, її використовують для тренувань як аматори, так і олімпійські чемпіони. Тому, відповідно до потреб кожного, існують різні види скакалок.   

Класична скакалка ‒ це оптимальний варіант для початківців. Вона підходить для різних тренувань: від аеробіки до тренувань на витривалість. 

Атлетична скакалка ‒ її використовують спортсмени-професіонали для тренувань м'язів рук та плечей. Вона важить близько трьох кілограмів, а тому може сильно травмувати. 

Швидкісна скакалка ‒ з її допомогою можна досягти високої швидкості ‒ 5-6 обертів на секунду. Вона підходить для занять фітнесом, мета якого ‒ схуднути.

Скакалка з обважнювачами ‒ атлетичні та швидкісні скакалки можуть мати обважнювачі. Якщо обважнювачі (підшипники чи стрижні) знаходяться у руків'ях, то можна задавати високу швидкість. Якщо обважнювачі знаходяться у тросі (вбудована пружина), то скакалка буде надавати додаткового навантаження м'язам плечей.  

Також скакалки можуть мати вбудований механічний чи електронний лічильник обертів.

Матеріал

Скакалка складається з двох елементів: троса та руків'їв. Матеріал, з якого вони виготовлені, впливає на якість тренувань та зносостійкість скакалки.    

Трос може бути виготовлений з гуми, нейлону, полівінілхлориду (ПВХ), силікону, мотузки чи сталі. Початківцям та дітям найкраще вибрати скакалку з нейлону, мотузки та ПВХ. Це легкі матеріали, з яких виготовляють класичні скакалки для легких тренувань. Вартість такої скакалки від 40 гривень. 

Як вибрати скакалку: види, матеріали, довжина
Фото: Depositphotos.com

Скакалки з силікону та гуми підійдуть для занять середньої складності, тим, хто вже має певну фізичну підготовку. Вартість таких скакалок від 100 гривень. Вони мають середню зносостійкість, на відміну від тих, що виготовлені зі сталі та шкіри. Однак, скакалки з цих матеріалів підійдуть лише професіоналам. Вони можуть завдати серйозних травм спортсмену, що не має належної підготовки. Вартість скакалок зі шкіри чи сталі від 300 гривень.

Руків'я можуть бути виготовлені з:

Пластику ‒ він приємний на дотик, хоча, якщо руки спітніють, пластикові руків'я можуть вислизнути.  

Неопрену ‒ цей матеріал добре вбирає зайву вологу, тому руків’я залишаються сухими і не вислизають. Це найоптимальніший варіант.

Дерева ‒ це зручний і практичний матеріал, який не викликає алергії.

Металу ‒ забезпечує додаткове навантаження м'язам рук і плечей. Використовують для виготовлення атлетичних скакалок.

Бажано, щоб на руків’ях були насічки або гумові елементи, що допомагають краще утримувати скакалку.

Довжина

Вибір довжини скакалки залежить від зросту людини. Якщо скакалка буде занадто довгою, за неї можна зачепитися, якщо закороткою ‒ доведеться високо підіймати ноги. Довжину тросу деяких скалок можна регулювати.

Приблизні розрахунки довжини тросу відповідно до зросту людини: 

  • зріст до 150 см – довжина тросу 1.8 м;
  • зріст 151-167 см – довжина тросу 2.5 м;
  • зріст 168-175 см – довжина тросу 2.8 м;
  • зріст 176-183 см – довжина тросу 3 м;
  • зріст від 183 см – довжина тросу 3.5-3.8 м.