Як обрати тип медитації, який підходить саме вам. Коротка інструкція
Фото: pexels.com

Хоча практика пов’язана з багатьма різними релігійними вченнями, в сучасному світі вона стосується не стільки віри, скільки зміни свідомості та досягнення внутрішнього спокою, зменшення стресу у розпал напруженого графіка та вимогливого життя.

Не існує правильного чи неправильного способу медитації. Важливо знайти практику, яка відповідає вашим потребам та доповнює вашу особистість.

Існує дев'ять популярних видів медитаційної практики:

  • медитація уважності;

  • духовна медитація;

  • цілеспрямована медитація;

  • медитація руху;

  • мантра-медитація;

  • трансцендентальна медитація;

  • прогресивна релаксація;

  • медитація доброзичливості;

  • візуалізація-медитація.

Не всі стилі медитації підходять для всіх. Ці практики вимагають різних навичок та мислення. Тож як обрати ту, яка підходить саме вам?

Міра Дессі, авторка медитації та холістична дієтологиня розповідає Healthline.com, що практика повинна викликати відчуття комфорту та бажання продовжувати медитувати.

Медитація уважності

Медитація уважності бере початок від буддистських вчень і є найпопулярнішою технікою медитації на Заході.

У медитації уважності ви звертаєте увагу на свої думки, коли вони проходять через ваш розум. Не потрібно з ними нічого робити – ви просто спостерігаєте й берете до уваги будь-які закономірності.

Ця практика поєднує концентрацію та усвідомлення. Можливо, вам буде корисно зосередитися на предметі або на своєму диханні, спостерігаючи будь-які тілесні відчуття, думки чи почуття.

Духовна медитація

Духовна медитація використовується у східних релігіях, таких як індуїзм та даосизм, та в християнській вірі.

Це трохи схоже на молитву – ви розмірковуєте про тишу навколо вас й прагнете глибшого зв’язку зі своїм Богом або Всесвітом.

Для посилення духовного досвіду зазвичай використовують ефірні олії: ладан, миро, кедр, сандал.

Духовну медитацію можна практикувати вдома або в місці поклоніння. Ця практика корисна для тих, хто процвітає в тиші та прагне духовного зростання.

Цей тип медитації хороший для людей, у яких немає вчителя, який би їх скеровував, оскільки його можна легко практикувати самостійно.

Цілеспрямована медитація

Цілеспрямована медитація передбачає концентрацію за допомогою будь-якого з п’яти почуттів. Наприклад, ви можете зосередитись на чомусь внутрішньому, наприклад, на своєму диханні. Спробуйте порахувати намистини у чотках, послухати гонг або вдивитись у полум’я свічки.

Ця практика може бути простою в теорії, але початківцям може бути важко спочатку тримати фокус довше, ніж кілька хвилин.

Якщо ваш розум блукає, важливо повернутися до практики й змінити фокус.

Як випливає з назви, така практика ідеальна для тих, хто потребує додаткової уваги у своєму житті.

Медитація руху

Це активна форма медитації, де рух керує вами. Вона може містити прогулянку лісом, садівництво, цигун та інші форми руху. Медитація руху корисна для людей, які знаходять спокій у дії або русі.

Мантра-медитація

Мантра-медитацію можна знайти у багатьох вченнях, включно з індуїстськими та буддистськими традиціями. Цей тип медитації використовує повторюваний звук, щоб очистити розум. Це може бути слово, фраза або звук, наприклад, популярний "Ом".

Байдуже, вимовляєте свою мантру голосно чи тихо. Проголошуючи мантру деякий час, ви стаєте пильнішими та співзвучнішими своєму оточенню. Це дозволяє відчути глибший рівень обізнаності.

Деякі люди насолоджуються таким варіантом, оскільки їм легше зосередитись на слові, ніж на диханні. Це також хороша практика для людей, які не люблять мовчання й насолоджуються повторенням.

Трансцендентальна медитація

Трансцендентальна медитація – популярний вид медитації. Ця практика була предметом численних досліджень у науковій спільноті. Вона призначена для тих, хто любить структуру й серйозно ставиться до ведення практики медитації.

Прогресивне розслаблення

Також відома як медитація сканування тіла, прогресивна релаксація – це практика, спрямована на зменшення напруги в тілі та сприяє розслабленню

Часто ця форма медитації передбачає повільне підтягування та розслаблення по одній групі м’язів у всьому тілі.

У деяких випадках це може також спонукати вас уявити собі ніжну хвилю, що протікає у вашому тілі й допомагає зняти будь-яке напруження.

Ця форма медитації часто використовується для зменшення рівня стресу та розслаблення перед сном.

Медитація доброзичливості

Медитація доброзичливості використовується для посилення співчуття, доброти та прийняття себе та інших.

Зазвичай це передбачає відкриття розуму для отримання любові від інших, а потім надсилання ряду добрих побажань коханим, друзям, знайомим і всім живим істотам.

Оскільки цей тип медитації покликаний сприяти співчуттю та доброті, він може бути ідеальним для тих, хто відчуває гнів чи образу.

Візуалізаційна медитація

Візуалізаційна медитація – це техніка, орієнтована на посилення почуттів розслабленості та спокою за допомогою візуалізації позитивних сцен або образів.

Ця практика дає змогу яскраво уявити сцену та використати всі п’ять почуттів, щоб додати якомога більше деталей.

Інша форма передбачає уявлення того, як ви досягаєте певних цілей, й має на меті посилення фокусу й підвищення мотивації.


Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин