Зміст:
  1. Чотири етапи догляду за шкірою
  2. Як обрати доглядову косметику
  3. Чому важливо читати пакування косметичних засобів

LIGA.Life розпитала дерматовенеролога клініки "Оберіг" Ярослава Лата про обов’язкові етапи догляду за шкірою та базові правила підбору кремів, гелів для вмивання, тоніків та сироваток. Експерт також розповів, як читання пакування може захистити від токсичних компонентів.

Як обрати доглядову косметику і не нашкодити шкірі. Радить дерматолог
Ярослав Лата

Чотири етапи догляду за шкірою

Людям, які не мають діагностованих проблем зі шкірою і не потребують особливих доглядових засобів, потрібні 2 засоби:

  • для очищення (гель, пінка, молочко). Знімають надлишок шкірного сала, бруд та пил, які накопичились на поверхні шкіри протягом дня;

  • для зволоження (крем). Адже після вмивання бажано відновити ліпідну мантію та мікробіом шкіри – її корисний бактеріальний склад. 

До 25 років здоровій шкірі цього комплексу достатньо. Однак після починають проявлятися впливи способу життя (їжа, час на сонці, екологія) на шкіру. Так більш видимими стають:

  • пігментація, як ознака фотостаріння (особливо у людей, які люблять засмагати);

  • динамічні зморшки через активну міміку (наприклад, гусячі лапки в зоні очей);

  • судинна сітка;

  • втомлений вигляд шкіри;

  • відсутність сяяння шкіри;

  • надмірний жирний блиск.

"Також у цьому віці дерматолог може діагностувати зміни, пов’язані з гормональним дисбалансом. Особливо це стосується жінок. Адже 25+ – активний вік для вагітності. Тож через зміну гормонального фону якість шкіри також може зазнавати змін", – пояснює Ярослав.

У такому разі щоденний догляд за шкірою слід посилити підвищенням концентрації активних інгредієнтів. Між очищенням та зволоженням слід додати ще два етапи:

  • тонізація. Тонік виступає провідником активних інгредієнтів сироватки та кремів і забезпечує їх глибоке проникнення у шкіру;

  • сироватка – засіб з високою концентрацією активних інгредієнтів, корисних для здоров’я шкіри.

Читайте також: Не бійтеся ботоксу і не спіть із макіяжем. Як доглядати за шкірою після 30 років

Як обрати доглядову косметику

  • Засоби для очищення

"Вважається, що сила очищувального засобу залежить від його форми", – стверджує дерматолог.

Наприклад, пінка та молочко забезпечують ніжне очищення. Пухирці повітря пінки мінімізують концентрацію засобу, а молочко містить розчин ліпідів, який не пересушує шкіру. Вони підходять для чутливої та сухої шкіри.

Інтенсивніше очищення забезпечує гель, який щільною плівою розподіляється поверхнею шкіри під час нанесення. Сульфати та парабени у його складі розщеплюють залишки шкірного сала, прибираючи його. 

Також існують засоби для вмивання з механічними часточками (бамбуку, глини, пропіленгліколю, кісточок абрикосів). Вони мають ефект легкого скрабу, який змиває залишки бруду, косметики та забирає шар змертвілих клітин.

"Дуже часто в такі засоби додають кислоти, як гліколева чи молочна. Через кисле середовище вони мають антибактеріальний ефект та можуть хімічно відлущувати шар змертвілих клітин", – пояснює експерт.

Однак такі засоби підходять не всім. Агресивне очищення можуть використовувати люди з нормальною шкірою 1-3 рази на тиждень. Однак найліпше він буде доречним у догляді людей з товстою нечутливою шкірою з широкими порами. 

Часто міцелярну воду також сприймають, як засіб для очищення. Однак це не зовсім так. Вона просто забирає поверхневий шар бруду та косметику зі шкіри. Тож сподіватися лише на її чудодійну силу не варто.

  • Тонік

Це необов’язковий продукт у догляді. Однак є лінійки косметики, які передбачають його використання одразу після очищення. 

Його головна функція – відновлення pH шкіри. Тож у складі тоніків є слабкі розчини тих самих кислот чи активних інгредієнтів, які містяться в сироватці чи зволожувальному кремі.

"Є тоніки, які можуть замінити крем. Завдяки ліпідам у складі він здатен зволожити шкіру. Цей засіб підійде людям, які не люблять відчуття косметики на шкірі. Натомість тонік легкий за формою, відтак – невідчутний", – розповідає Ярослав.

  • Сироватка

Це концентрований засіб, тож перш ніж придбати його, слід визначити мету використання. Наприклад, якщо людина має нормальний тип шкіри і хоче просто за нею доглянути, то краще обрати сироватки з вмістом гіалуронової кислоти. Це надасть легке зволоження без закупорювання пор.

Людям з підвищеною чутливістю шкіри слід шукати інгредієнти, які заспокоюють, а саме: рослинні екстракти (гінкго білоби, центелли), ніацинамід, вітаміни А та Е. Також корисними будуть судинні інгредієнти: екстракти виноградних кісточок, пальм та деяких горіхів (макадамія, жожоба). 

Жирній, комбінованій чи проблемній шкірі потрібно уникати зволожувальних сироваток. Інакше це дасть ефект "масло масляне". Обирайте засоби, які підсушують. Зазвичай вони мають більш кисле середовище та містять вітамін С, молочну та гліколеву кислоту, альфа-, бета-, гідроксикислоти. 

  • Зволожувальний засіб

Найбільш розповсюджена форма – крем. Однак за вмістом вони поділяються на дві групи:

  • вода в маслі – класичний крем щільної текстури. У його складі зазвичай є гліцерин, вазелін та масла (какао, жожоба, оливи, кісточок винограду, абрикосу, персика). Вони підходять людям з сухою шкірою;

  • масло у воді має текстуру, що тане. Під дією температури шкіри крем нагрівається та стає більш водяним. Це легкі форми, які підійдуть жирній та комбінованій типам шкіри. 

"В окрему нішу слід виділити флюїди – розчин активних інгредієнтів у водній основі. Він дуже легко випаровується зі шкіри й через це не дає відчуття маски на обличчі. Людям з дуже жирною шкірою такі засоби підходять найкраще", – рекомендує лікар.

Читайте також: Жирна, суха чи комбінована? Як визначити свій тип шкіри та підібрати правильний догляд

Чому важливо читати пакування косметичних засобів

Отже, велику роль у підборі догляду за шкірою відіграє її тип. Однак це не єдиний критерій. Важливо також визначити мету бажаного засобу: "Чого ви хочете досягти за його допомогою?".

Наприклад, бажаєте позбутися пігментних плям на обличчі. Але перш ніж взяти баночку, на якій написано "проти пігментації", важливо уважно прочитати її склад, наголошує дерматолог.

Так за його словами, засоби для лікування пігментації мають містити:

  • вітаміни С та Е;

  • альфа-гідроксикислоти;

  • ретиноїди;

  • гідрохінон;

  • ніацинамід;

  • соєві екстракти;

  • коєву кислоту;

  • флаваноїди;

  • альфа арбутин тощо.

Це ті активні інгредієнти, які забезпечуватимуть належний ефект. Без них засіб – це просто витрачені гроші та маркетинговий гачок.

Людям з чутливою шкірою (з атопічним дерматитом, розацеа, екземою, куперозною шкірою, алергією) заборонені контактні алергени, які можуть міститись в деяких косметичних засобах. U.S. Food and Drug Administration (FDA) до них зараховує:

  • барвники (D&C Yellow #11, #5, FD&C Blue #1);

  • формальдегідні вивільнювачі (бронополь, діазолідініл сечовина, DMDM гідантоїн, quaternium-15);

  • сурфактанти (CAPB, SLS, SLES, ALS);

  • парабени (бутил-, етил-, метил-, пропилпарабен);

  • ланолін та похідні (ланолін, ланоліновий спирт, тваринний віск або жир – wool wax and fat), спирти;

  • подразливі консерванти (MCI, MIT).

Нині на поличках косметичних магазинів можна знайти засоби "без парабенів" та "безсульфатні". Обидва інгредієнти дійсно мають токсичний вплив – агресивно розчиняють бар’єрний та ліпідний шари шкіри. Так вона стає більш чутливою до дії алергенів та бактерій. На додачу сульфати можуть спричинити випаровування вологи зі шкіри. Результат – після вмикання виникає відчуття сухості.

Однак за словами дерматолога, у доглядовій косметиці їх концентрація настільки низька, що людям з нечутливою шкірою перейматися через їхній токсичний вплив не варто. 

Натомість слід виключити зі своєї косметички доглядові засоби, які містять:

  • спирти (етанол, метанол, денатурований спирт, етиловий спирт). Це один з контактних алергенів, який може викликати подразнення навіть у людей з нормальним типом шкіри.;

  • вазелін виконує зволожувальну функцію через здатність утримувати вологу біля шкіри. Однак це спричиняє парниковий ефект – після змивання засобу шкіра втрачає багато вологи, яка накопичується між вазеліном та поверхнею шкіри. Тому вазелінові добавки також можуть викликати виражену сухість.