Lie To Me. Як зрозуміти, коли вам брешуть – поради від поліцейського психолога
Фото: depositphotos.com

Корал Дандо – дипломований вчений, психологиня та консультантка судового психолога. До повернення в університет вона понад 10 років служила офіцером поліції Лондона, тож точно знає, коли її водять за ніс. У своїй колонці на Psychology Today дає прості поради, які допоможуть зрозуміти, що у когось зараз почне рости ніс.

Психологи давно турбуються, як визначити, коли хтось говорить неправду. Наукова література та наукпоп на тему людського обману неосяжна. Колишні професійні слідчі написали незліченну кількість книг. Соціальні мережі пропонують тисячі швидких та простих методів, а безліч навчальних курсів та посібників обіцяють навчити вас, як швидко розкрити брехню.

Але, на жаль, немає жодного надійного показника обману. Якби у нас був ніс, як у Піноккіо, все було би набагато простіше, але в реальному житті так не буває. Це складно через те, що кожен брехун поводиться по-різному й демонструє одну, кілька, або жодну з перерахованих ознак: сміх, посмішку, рух рук та пальців, самоторкання, заїкання, вираз очей та емоції, які іноді в них можна побачити. Хтось може вдавати, що не пам’ятає такого або занадто довго відповідає –  все це спостерігається у брехунів, але все одно не може бути 100% ознакою неправди.

Насправді дослідження показують, що люди не вміють виявляти обман. Якщо ви не психолог з відповідною спеціалізацією або не слідчий, то спіймати на брехні ви можете когось з близьких. Наприклад, батьки часто бачать, коли їхні діти говорять неправду або намагаються щось приховати.

Брехня, зазвичай, розумова діяльність. Коли ви намагаєтесь когось обкрутити, напружувати мізки доводиться більше, ніж коли ви говорите правду. Тому ловити брехуна краще на питаннях, але робити це треба правильно.

Як розпізнати брехню

Ставте правильні запитання

Слова – головні носії обману, тому кожне питання повинно викликати якомога більше слів у відповідь. Це означає, що краще ставити відкриті питання, на які не можна просто відповісти "так" чи "ні". Наприклад, запитайте "Розкажи мені все про те, що ти робив, поки живеш у Нью-Йорку?", замість "Ти кажеш, що жив у Нью-Йорку?". Перше змушує відповідати повно й детально.

Не ставте безглуздих питань

Не питайте лише заради того, щоб щось сказати. Краще переконайтеся, що кожне запитання наближає вас до мети – виявлення правди.

Використовуйте тактику

Краще спочатку запитувати те, на що ви вже й так знаєте відповідь, але в жодному разі не показуйте це співрозмовнику. Це дозволить зрозуміти, кажуть вам правду чи ні. Потім, коли ви почнете ставити вже потрібні вам питання, на які ще не знаєте відповідь, спостереження за реакцію людини допоможе виявити брехню.  

Слухайте, а не розмовляйте

Допитувачі повинні говорити якомога менше, щоб дати собі час уважно вислухати опонента, добре подумати й повністю зрозуміти відповіді на свої запитання. Задавайте лише важливі питання й слухайте.

Не поводьтеся агресивно або занадто настирливо

Допити у відділку – складна соціальна взаємодія, яка може стати приємнішою та набагато продуктивнішою, якщо слідчі взаємодіятимуть з людьми у процесі збору інформації. Розмова повинна розслабити, дати відчуття безпеки.

Включіть у свої запитання якийсь часовий елемент

Перемикання між минулими, теперішніми та майбутніми намірами часто може бути настільки складним завдання для брехунів, що вони ненавмисно виявляють свій обман. Починають робити помилки та дають відповіді, які  суперечать собі та/або об’єктивним фактам, відомим допитуваному.

Ставте роз’яснювальні запитання

Ці типи запитань вимагають більш детальної інформації про попередню відповідь чи початковий виклад. Брехуни можуть намагатися уникати детальної розповіді, а також бути непослідовними під час повторення подробиць.

Пам’ятайте, що навіть із використанням цих психологічних трюків, виявлення брехунів залишається складним завданням. Поведінка людей дуже складна. Вони можуть нервувати й через це плутатись у деталях, або бути просто неуважними.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин