Зневоднення та тривога – як нестача води в організмі впливає на психічне здоров’я

Вживання великої кількості води покращує ваше фізичне здоров’я різними способами.

Вона підтримує безперебійний кровообіг, сприяє травленню та втраті ваги, полегшує рух суглобів та допомагає організму засвоювати поживні речовини з їжі – і це не всі переваги.

У води виявили ще одну цікаву властивість – вона важлива для підтримки психічного здоров’я. Дегідратація може збільшити ризик тривоги та депресії.

Зв’язок між зневодненням та депресією

Багато досліджень вказують на зв'язок між зневодненням та вищим ризиком тривоги.

У більшості цих досліджень ефект зневоднення на рівень тривожності був незначним, тож потрібні додаткові дослідження, щоб краще зрозуміти вплив нестачі води на настрій, психічне здоров’я та мислення.

Наприклад, в одному з досліджень, проведеному у 2018 році, вивчили понад 3000 дорослих. Виявилося, що ті, хто пив більше води, мали менший ризик тривоги та депресії, ніж ті, хто пив менше.

У невеликому дослідженні 2014 року вчені вивчали, як збільшення або зменшення споживання води впливає на настрій людей.

Вони виявили, що ті, хто зазвичай п'ють багато води, почувалися менш спокійними, менше задоволеними та більш напруженими, коли починали пити менше.

Якщо ж збільшити загальне споживання води, люди в дослідженні відчували більше щастя, незалежно від своїх питних звичок.

Кількість випитої води може впливати на інші аспекти вашого настрою, крім тривоги. Кілька досліджень виявили зв'язок між питною водою та депресією,  спантеличеністю та втомою.

Також можливо, що вода може вплинути на якість сну. Дослідження на цю тему неоднозначні, але принаймні одне показує, що зневоднення пов’язане зі зменшенням годин сну.

Ознаки зневоднення

Підвищена тривожність може бути одним із багатьох ознак того, що ви не отримуєте достатньо води, але є простіші ознаки:

  • спрага;

  • сухість у роті;

  • зміни шкіри, включаючи сухість та почервоніння;

  • темно-жовта сеча;

  • запор;

  • підвищення артеріального тиску;

  • прискорене серцебиття;

  • сонливість або втома;

  • головний біль або нудота.

 Добова норма води

Академія харчування та дієтології пропонує жінкам випивати близько 9 склянок води щодня, а чоловікам – близько 12,5 склянок.

Кількість може змінюватися залежно від вашого віку та фізичної активності. Для того, щоб розрахувати свою точну добову норму, можна скористатися онлайновими калькуляторами або спеціальними мобільними застосунками.

Для того, щоб не забувати пити воду, завжди тримайте пляшку з нею неподалік від себе. Можете навіть виставити таймер, який би нагадував, що саме зараз час випити води.

Також їжте багаті водою фрукти та овочі. До 20 відсотків може надходити через їжу, тому включення фруктів та овочів з високим вмістом води може допомогти вам у зволоженні.

Не забувайте пити воду, й будете не тільки здоровими, але й спокійними.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин