Зміст:
  1. Як наважитись на похід у гори
  2. З чого почати підготовку до походу
  3. Що брати з собою в похід
  4. Як правильно зібрати рюкзак

Як наважитись на похід у гори

Якщо любите гори, але не впевнені, чи фізично витримаєте цей експеримент, почніть з найлегшого – літнього походу в українські Карпати.

"У Карпатах є вибір між ночівлею в наметах та зупинкою в будиночку. У першому випадку ви носите усі речі з собою, у другому рюкзак залишається в будинку, а з собою берете лише найнеобхідніше", – пояснює Яна.

За її словами, це питання не лише комфорту, але й фізичних можливостей. Людям з травмами колін, спини, ніг ходити з рюкзаком 12-14 кг буде важко і боляче.

"Раніше всі були скептично налаштовані до людей, які ходили в похід і ночували в будиночку. Називали їх матрацниками. Але зараз місія туристичних клубів – популяризувати походи в гори. Більшість все ж погоджується на такий досвід за умови ночівлі в будинках".

Для людей, які мають бодай мінімальну фізпідготовку та не бояться дискомфорту чи важкого рюкзака, ночівля в наметах – шанс по-справжньому відчути атмосферу гір та природи Карпат.

У середньому тривалість першого походу – три дні. За цей час можна побачити красу природи, культурну спадщину та піднятися на дві вершини: Говерлу та Петрос або на Хом’як та Синяк.

Також експертка не радить йти в перший похід без досвідченого інструктора. 

"Природа – це стихія, яка не підпорядковується людині. Під час походу є ризики, до яких потрібно бути готовими. Наприклад, в Карпатах є дикі ділянки з неочищених дерев та чагарників. Там можна загубитися, втратити купу часу і тільки за декілька днів вийти у цивілізацію".

Через незнання місцевості людина може заблукати. Так холод та ніч застануть людину на маршруті. Також є ризик впасти в урвища, підковзнутися та підвернути ногу. Взимку ситуація погіршується. До усіх ризиків додається обмороження та втрата свідомості.

Перший похід у Карпати: як підготуватись, що взяти з собою та як скласти рюкзак
Фото туристичного клубу "Кулуар"

З чого почати підготовку до походу

Потрібно визначитися з тривалістю та умовами походу: ночівля в будинках чи наметах. Також обрати головну мету походу: прогулятися горами, піднятися на вершину чи відвідати конкретні пам’ятки. Від цього залежить вибір спорядження та фізична і психологічна підготовка.

Похід з інструктором також полегшує такі питання, як розрахунок продуктів, вибір маршруту та орієнтування у просторі. Туристам не потрібно до походу вчити основи орієнтування в гірській місцевості за природними символами, компасами чи паперовими картами.

"Наразі більшість інструкторів користуються спеціальними GPS-пристроями, де завантажені карти місцевості. Також популярні туристичні маршрути Карпат марковані стрілками або спеціальними мітками на деревах, каменях та стовпцях. Вони також допомагають орієнтуватися".

Після визначення мети, тривалості, умов та інструктора слід переходити до вибору оснащення.

Що брати з собою в похід

Рюкзак

Основні параметри похідного рюкзака для початківця:

  • вага (без речей) – 1,5-2 кг;

  • місткість – 60-80 л.

Пам’ятайте, що купівля рюкзака з більшими параметрами – спокуса для набирання непотрібних речей в похід.

"Не купуйте похідний рюкзак в інтернеті без примірки. Краще це зробити в магазині. Для цього покладіть у рюкзак речі вагою 8-12 кг та погуляйте магазином протягом 15-20 хвилин. Також перевірте, чи не ріжуть лямки на плечах та пояс на стегнах. Якщо вам комфортно і ви не відчули болю, то цей рюкзак вам підходить", – пояснює Яна.

Похідне оснащення

Для походу з наметами:

  • Намет має бути двошаровим, з внутрішньою частиною та зовнішнім тентом. Зазвичай його ділять між собою декілька людей. Про це слід запитати в інструктора.

  • Спальний мішок з температурою комфорту +2-+5. Для літніх походів синтетичного спальника вистачить.

  • Туристичний килимок з товстого матеріалу. Його використовують під час ночівлі в спальному мішку та за потреби в таборі. Будьте уважні, килимок для йоги не підійде для походу, адже він занадто тонкий.

Незалежно від місця ночівлі, краще взяти з собою:

  • Трекінгові палиці – додаткова опора для туриста. Палиці для скандинавської ходьби не підійдуть. Трекінгові мають металевий наконечник та міцнішу конструкцію для рівноваги на складних маршрутах. Вони також знімають напруження з колінних суглобів.

  • Сидушка – мінікилимок, який захищає сідниці від холодної поверхні та бруду під час привалів.

  • Дощовий захист рюкзака. Інколи він продається в комплекті з рюкзаком. У іншому випадку придбайте його окремо в спортивному чи туристичному магазині.

  • Великий дощовик або пончо – захист від дощу, який покриває не тільки усе тіло, але й рюкзак.

Перший похід у Карпати: як підготуватись, що взяти з собою та як скласти рюкзак
Фото туристичного клубу "Кулуар"

Взуття

Яна рекомендує взяти дві пари взуття: трекінгові черевики та крокси або шльопанці. 

Черевики мають бути високими, щоб фіксувати гомілковостопний суглоб. Обирайте взуття з товстою підошвою для гарного зчеплення з поверхнею. 

Натомість трекінгові кросівки не фіксують гомілку, тому на складних маршрутах є ризик отримати травму.

Щодо матеріалу, купуйте черевики не з жорсткої шкіри або з комбінованого синтетичного матеріалу. Додаткова перевага – мембранні вставки, які захищають ноги від дощу та дозволяють їм дихати.

Крокси або резинові сланці – зручне взуття для відпочинку у таборі чи в будиночку. Вони допомагають ногам відновитися після дня в шкіряних черевиках.

Одяг

Експертка запевняє, що всього має бути три комплекти одягу для походу влітку:

  • мембранний: куртка та штани, які захищають від дощу та вітру;

  • ходовий: легкі синтетичні шорти та футболки.

  • утеплювальний: термобілизна (заміна піжамі), тонка пуховка або флісові штани і кофта.

"Ключова вимога – ходовий одяг має бути синтетичним. Бавовна нефункціональна. Вона швидко мокріє та довго висихає. Наприклад, ви спітніли, але згодом з’явився вітерець. Ваша спина має бути сухою, щоб її не продуло".

Також слід взяти захист від сонця: окуляри, головний убір (кепка, панамка, капелюх) або пов’язку – баф. Його можна одягнути на шию та захистити губи, вуха і шию від сонця або на голову – замість кепки.

Гігієнічні засоби

Базовий набір: мило, маленька пляшка шампуню, зубна щітка та паста. Усі інші косметичні та гігієнічні засоби слід брати за індивідуальною потребою.

Для захисту від сонця придбайте сонцезахисний крем з SPF 50. Ним слід намастити усі відкриті частини тіла. Щоб захистити губи від вітру та сонця, не забудьте гігієнічну помаду.

Аптечка

"В інструктора зазвичай є колективна аптечка з базовими медикаментами: від отруєння, поранень та головного болю. Якщо людина має індивідуальні особливості, слід подбати про це до походу і взяти усі необхідні ліки", – радить Яна.

Технічне оснащення

Візьміть додаткові павербанки та акумулятори на телефон та фотоапарат. Окрім цього, придбайте налобний ліхтарик. Він знадобиться під час повернення до табору пізно ввечері або впродовж приготування вечері. Бажано взяти для нього додатковий комплект батарейок.

Документи

У Карпати потрібно взяти з собою паспорт та гроші. Проте деякі магазини, які видають оснащення на прокат, потребують документи під заставу. Тому водійське посвідчення чи інша альтернатива паспорту буде у пригоді.

Усі документи слід покласти у герметичний пакет, щоб захистити їх від дощу.

Перший похід у Карпати: як підготуватись, що взяти з собою та як скласти рюкзак
Фото туристичного клубу "Кулуар"

Посуд

"Існує правило КЛМН: з собою в похід потрібно взяти кружку, ложку, миску, ніж. Усе має бути металевим, з нержавійки або з харчового пластику чи силікону. Жодної кераміки, скла та фарфору. Вони важкі та легко б’ються".

Також візьміть з собою багаторазову пляшку для води. 

Продукти

Розрахунком продуктів займається інструктор. Він передбачає на три дні: сніданки, перекуси та вечері. Під час обіду група перебуває в русі, тому часу на повноцінний прийом їжі немає. Замість нього – обідній перекус.

За словами Яни, приблизне меню може виглядати так:

  • сніданок – гречана каша з м’ясом;

  • обідній перекус – бутерброди з сиром, шинкою чи ковбасою. Солодощі та горішки.

  • вечеря – борщ, харчо, банош, а також кава та чай.

Відповідного до меню, інструктор розробляє харчову розкладку і визначає, скільки грамів кожного продукту потрібно на людину. Є готові нормативи для походів. Наприклад, порція гречки на людину – щонайменше 80 г. Тобто на 12 людей потрібно принаймні 960 г гречки на один сніданок. 

"Інструктор також купує усі продукти на групу. Після зустрічі в Івано-Франківську вони розподіляються між учасниками походу: хтось несе гречку, а хтось – консерви".

Для групи, яка ночуватиме в наметах, необхідне "кострове" спорядження. Якщо табір зупиняється на ніч у зоні лісу, група розводить багаття. Проте якщо ночівля вище зони лісу, тоді використовують спеціальні газові пальники з балонами. Інструктор розраховує, скільки потрібно газу на групу та збирає самостійно балони та казанки для приготування їжі. 

Порада. За словами Яни, для першого походу не потрібно купувати нове дороге оснащення та одяг. Намет, спальний мішок, трекінгові палиці можна взяти в оренду або попросити у знайомих. Синтетичний та мембранний одяг продається в секонд-хендах та магазинах-дискаунтерах. 

Адже перший похід – це лише спроба. Якщо після ви зрозумієте, що хочете розвиватись у туристичному напрямку, то можна поступово придбати нове оснащення. В іншому випадку не витрачайте кошти даремно.

Перший похід у Карпати: як підготуватись, що взяти з собою та як скласти рюкзак
Фото туристичного клубу "Кулуар"

Як правильно зібрати рюкзак

Зібравши усі необхідні речі, їх потрібно правильно розкласти у рюкзаку. Експерти радять:

  1. Складіть всі речі в герметичні мішки або в пакети, щоб вони не промокали.

  2. Найважчі речі розташуйте посередині (від поясу до лопаток) ближче до спини. Якщо покладете їх зверху, то рюкзак нагадуватиме неврівноважений маятник.

  3. Крихкі предмети та речі, які часто використовуєте, кладіть ближче до верху.

  4. Розкладайте речі так, щоб був баланс і жодна сторона не переважувала іншу.

Головне правило – не беріть нічого зайвого. Усі речі мають бути функціональними і необхідними. Пам’ятайте, що рюкзак – найкращий друг, якого потрібно нести на собі до самої вершини гори.

Відео: Youtube-канал "Taras Pozdnii. Цель: 14х8000"