Зміст:
  1. Повернення до 50-х, 80-х, 90-х та 2000-х
  2. Замшеві косухи та бордово-червоні тренчі
  3. Квіткові хустинки та сатинові сумочки
  4. Прозорий верх
  5. Штани з відрізаним поясом
  6. Акцентні колготки та прозорі спідниці 
  7. Від жокейських чобіт до вʼязаних балеток

До весни декілька кроків, тож саме час переглянути свій гардероб і доповнити його весняними тенденціями. Що буде в тренді цього сезону, LIGA.Life розпитала у стилістки Катерини Гребеннікової.

Катерина Гребеннікова

Повернення до 50-х, 80-х, 90-х та 2000-х

"Мода не існує окремо. На тренди впливають події у світі. Наприклад, після пандемії та локдаунів популярності набрала стилістика офісного кору, яка актуальна й донині. Так, ділові костюми та спідниці стали елементами повсякденного гардероба, а не лише професійного", – розповідає стилістка.

Однак протягом кожного сезону зʼявляється й безліч інших трендів та тенденцій. Як зрозуміти, що потрібно саме вам? 

"Будь-який тренд можна адаптувати під свій стиль та гардероб. Головне – обрати те, що буде додавати впевненості, цікавинки в образ та підкреслювати ваші переваги. Але в пріоритеті має бути функціональність. Це допоможе уникнути ситуації, коли навесні купили річ, а восени вона вже буде неактуальною", – запевняє Катерина.

Прозорі тканини та замшеві тренчі. Тренди в одязі весни 2024-го
Office core. Фото: Telegram @katerynagrebennikova

Ідею функціональності підкріплює тренд на вінтаж та ресайклінг (багаторазове використання). Натомість інтерес до люксового сегмента одягу поступово втрачається. А оскільки мода циклічна, то цієї весни повертаються тренди:

  • 1950-х: А-силует у сукнях (обтислий верх та поділ, який розширюється до низу). За словами стилістки, такий жіночий крій повернувся на противагу тривалому тренду на маскулінність та вільність.
  • 1980-х: жакети та сорочки з приталеними силуетами, але масивними плечима. А спортивні бренди повертають у моду велосипедки.
  • 1990-х: спідниці довжиною до коліна. Однак Катерина пояснює, що цей тренд доволі складний і підійде далеко не всім, оскільки візуально "вкорочує" жінку. Також у гардероб слід додати напівпрозорі спідниці. Під них можна підібрати коротшу спідницю або труси-шорти. Альтернатива – поєднання такої спідниці з довгим оверсайз жакетом.
  • 2000-х: тренд на штани низької посадки, топи-бандо і сукні без бретелей.

"Щодо чоловічого гардероба, то є базові три критерії: стильно, комфортно, функціонально. У більшості випадків, коли чоловіки звертаються до мене, то чекають готових швидких рішень. Тож ми підбираємо гардероб, виключно спираючись на їхній спосіб життя", – пояснює стилістка.

Замшеві косухи та бордово-червоні тренчі

Обираючи верхній одяг, Катерина радить звернути увагу саме на фактуру. Найактуальніша нині – замша, наприклад, у тренчах та косухах.

"Минулого сезону було чимало жартів про "навалу" бежевих тренчів. Тож цієї весни раджу обирати або замшеві варіанти, або іншого кольору. Наприклад, нині в тренді бордово-червоний або глибокий вишневий. Також придивіться до вкорочених моделей", – радить стилістка.

Серед інших можливих варіантів верхнього одягу:

  • пальта. Але модель із капюшоном, на запах із поясом ще й довжиною до коліна – вже не актуальна;
  • кейпи, але зважайте, що вони не дуже теплі. Тож підійдуть для кінця квітня-початку травня;
  • бомбери будь-якого кольору та фактури;
  • шкірянки як оверсайз (байкерська), так і приталені. Однак останні з блискавкою збоку та поясом внизу вже не в тренді. Також не варто купувати шкірянки з купою фурнітури. Вона виглядатиме дешево. Ліпше обирайте мінімалістичні варіанти, можна з легкою потертістю, ніби під вінтаж.
Прозорі тканини та замшеві тренчі. Тренди в одязі весни 2024-го
Тренч. Бренд Marsego. Фото: Telegram @katerynagrebennikova

"Щодо кольору шкірянки, то все залежить від вашої портретної зони (обличчя, шия, декольте). Жінкам із темним волоссям можна обирати яскраві насичені кольори (вишнево-червоний, дещо подібний до синього електрика, металік), а зі світлим – згладжені або не дуже насичені (глибокий рожевий, але не "барбі", бузковий, ніжний жовтий, ніби колір вершкового масла). Якщо зробити все навпаки, то кольори будуть забирати на себе увагу", – зазначає Катерина.

Читайте також: Як вибирати та поєднувати кольори в одязі. Поради стиліста

Квіткові хустинки та сатинові сумочки

Вибір головних уборів доволі широкий. Точно будуть у тренді кепки різних кольорів та фактур – від теплих вовняних до звичайних спортивних. Також актуальними залишатимуться кепі, папайки, берети, капори, панамки тощо. Можна експериментувати з фактурами, наприклад, обирати моделі в хутрі

Щодо шаликів, то в тренді дві крайнощі – маленькі легкі хустинки з шовку та подібних синтетичних матеріалів, а також обʼємні теплі шарфи, які мають щільну вʼязку і добре тримають форму. 

"Також за традицією, весною повертається в моду квітковий принт. Тож можна додати в гардероб хустинку з таким принтом".

Не вдалося придбати замшеву косуху? Поповніть свій гардероб сумкою такої фактури. Уявімо образ total black: шкіряні штани, тонкий вʼязаний чорний джемпер і чорна замшева сумка. Це додасть образу необхідний акцент. 

Серед інших трендів:

  • сумка-хобо;
  • оверсайз шопери, в ідеалі також замшеві;
  • портфелі, які відповідають тренду офіс кор;
  • сумка-кошик;
  • з короткою ручкою;
  • з бахромою;
  • ніби зі шкіри крокодила;
  • вечірні сатинові сумочки.

"Останні переходять із вечірнього у повсякденний образ. Наприклад, одягніть джинси, базову футболку актуального фасону (оверсайз із подовженими рукавами), джемпер, а як акцент виберіть чорну, білу чи бежеву сумку із сатиновим фінішем", – радить Катерина.

Прозорі тканини та замшеві тренчі. Тренди в одязі весни 2024-го
Замшева сумка. Бренд Mango. Фото: Telegram @katerynagrebennikova

Прозорий верх

Оскільки в березні зазвичай ще холодно, то светри не втратять своєї актуальності. Нині в тренді моделі "запозичені у дідуся чи бабусі". Також можна поповнити гардероб кошлатими варіантами. 

Цього сезону на першу позицію виходять жакети приталенішого силуету. Оверсайз із прямими плечима та вкорочені моделі теж будуть актуальними цієї весни. Щодо інших верхніх елементів образу, у тренді:

  • блузи та топи з відкритими плечима;
  • напівпрозорі блузи та лонгсліви;
  • лонгсліви з драпіруванням;
  • блузи з обʼємними в романтичній стилістиці рукавами;
  • футболки з написами у стилі 2000-х;
  • мереживні кофтинки;
  • вʼязані светри та топи з металевою блискучою ниткою;
  • шкіряні вироби.
Прозорі тканини та замшеві тренчі. Тренди в одязі весни 2024-го
Лонгслів із драпіруванням. Бренд Noma Studio. Фото: Telegram @katerynagrebennikova

"На чоловічих показах також були напівпрозорі тканини, хутро, вʼязка. Наприклад, багато сорочок та інших плечових виробів. Однак у повсякденному житті чоловіки навряд чи таке будуть носити", – додає стилістка.

Читайте також: Червоні колготи та дуже довгі пальта. Тренди зими 2023-2024

Штани з відрізаним поясом

Джинси – база будь-якого гардероба. Однак нині актуальний чистий денім без додаткових вкраплень та елементів. Найпопулярніший колір – індиго. Виняток – джинси з легким переливом кольорів. Їх краще поєднувати з максимально нейтральним верхом. Наприклад, однотонною футболкою.

Оверсайз моделі теж залишаються в тренді. У чоловічому гардеробі на піку популярності саме обʼємні штани (і спортивні, і класичні), а також комбінезони. Такий собі стиль робочої уніформи.

Джинси-кльош та штани-карго не втратять своєї актуальності. Однак слід зважати на тип своєї фігури. Адже жінкам із широкими стегнами кишені в карго будуть лише додавати обʼєму. 

"Цього сезону повертаються в моду капрі (штани до коліна). Особливо актуальними будуть джинсові варіанти".

Щодо звичайних штанів, то популярними будуть моделі:

  • класичніші штани-"цигарки";
  • з ультрависокою посадкою під груди;
  • з кльошем від коліна;
  • шкіряні палаццо. Можна навіть поекспериментувати з латексною фактурою;
  • з цікавими деталями, як-от піднятий пояс із прорізами. Візуально здається, що пасок ніби відрізали взагалі. 

"Напівпрозорість стосується не тільки блузок, але й штанів. Під них можна одягати шортики або ж використовувати оверсайз жакети чи футболки, які будуть прикривати сідниці", – радить експертка та додає: "З кольорів у тренді – білий, а з принтів – квітковий. Також можливі різні блискучі фактури, як шовк та атлас або шкіра".

Прозорі тканини та замшеві тренчі. Тренди в одязі весни 2024-го
Шкіряні штани. Бренд Zara. Фото: Telegram @katerynagrebennikova

Важливо також врахувати, щоб верх та низ гармонійно між собою поєднувалися. Є "правило трьох акцентів". Наприклад, можемо взяти напівпрозору блузу з обʼємним рукавом. Це вже два акценти, третім буде срібне взуття. У такому разі штани мають бути максимально нейтральними та простими, як звичайні джинси чи класичні штани. Натомість додати до цього образу асиметричну спідницю або штани з кишенями вже буде занадто. 

"У чоловічих образах взагалі нині тренд на монохромність. Наприклад, повністю чорні костюми. Навіть є моделі – жакет + шорти", – додає Катерина.

Акцентні колготки та прозорі спідниці 

Цієї весни довжина спідниць може варіюватися від максі до міні-міні. Однак тренд на прозорість не пройшов повз і цього елементу. Прозорі спідниці – на піку популярності. Серед інших цікавих і актуальних моделей: спідниці на запах, а також із малюнком, подібним до картини. 

Чорно-білі сукні також будуть трендовими. Як і перенесення святкових елементів у повсякдення. Тож, поціновувачі блискіток та леліток, настав ваш час! Квітковий принт, бахрома, драпірування, незвичайні вирізи та відкриті плечі (сукні без бретелей) – актуальні фасони весняного гардероба. 

"І не забувайте про маленьку чорну сукню та А-силуети, які повернулись до нас із 1950-х".

Щодо колготок, то вибирайте або класичні чорні, або яскраві варіації: червоні, бордові, сірі, коричневі тощо. Натомість принти у вигляді горошку, сердечок відходять на другий план. Не хочете експериментувати з кольором – придбайте мереживні. Вони також актуальні. 

Від жокейських чобіт до вʼязаних балеток

Серед теплого весняного одягу в тренді: класичні челсі, високі жокейські чоботи, ботфорти вище коліна або чоботи з манжетами. На тепліший сезон підійдуть лофери, балетки та туфлі моделі Mary Jane.

Прозорі тканини та замшеві тренчі. Тренди в одязі весни 2024-го
Челсі. Бренд Vagabond. Фото: Telegram @katerynagrebennikova

"Балетки вибирайте напівпрозорі або в сіточку. Ближче до літа можна придбати балетки кроше, тобто вʼязані гачком. Також лакова шкіра буде доречною. Щодо підборів, то в тренді кітен хілл (невисокі та тонкі). Наприклад, можна обрати мюлі (взуття з відкритою пʼяткою) з гострим носиком та такими підборами. Але дуже високі підбори, як у 2000-х, теж поступово набирають популярності", – радить стилістка та підсумовує: "Насправді серед взуття немає прям суворого антитренду. Все можна адаптувати під стиль, спосіб життя та вподобання конкретної людини".