Зміст:
  1. Sustainable-рішення та "трушні" матеріали: тренди від balbek bureau
  2. Вінтаж, "нефейковість" та зношені фактури: тренди від replus bureau
  3. Позачасовість та відхід від мінімалізму: тренди від Sivak+Partners studio

Все нове рано чи пізно набридає, хочеться чогось нового. В інтер'єрі це не так про "новизну", як про контекст — поняття "комфортно та красиво" змінюються дуже швидко і залежать від місця, часу та суспільства загалом. Розкіш, килими та мармур — уже давно не в моді, натомість сьогодні інтер’єри тяжіють до чесності та натуральності. 

Щоб зрозуміти, що буде "комфортним та красивим" у 2024 році, LIGA.Life попросила команди провідних українських архітектурних бюро поділитись власними прогнозами — які тренди у дизайні нам слід очікувати у 2024 році? Публікуємо головні тенденції від balbek bureau, replus bureau та Sivak+partners studio.

Sustainable-рішення та "трушні" матеріали: тренди від balbek bureau

Тренди-2024: Що буде популярним у дизайні та інтер’єрі 2024 року

"Тренди скороминущі — не наздоженеш. Однак є прийоми та елементи, які ще довго будуть популярними. Наприклад, натуральні, "трушні" або так звані raw-матеріали — дерево, цегла, метал, каміння, шкіра, тканина. Все тактильне та фактурне, за що є зачепитись оку та до чого хочеться доторкнутись", — ділиться Наталія Стуконог, Lead Architect майстерні balbek bureau.

За словами дизайнерки, в інтер’єрах 2024 року варто очікувати активне використання фанери — з виразною текстурою або навіть пофарбованої. 

У наступному році як і раніше буде актуальним все екологічне, recycled та sustainable, з мінімальним негативним впливом на навколишнє середовище, екологію та людину. "З любов'ю до планети та довкілля", — зазначає Наталія.

Тренди-2024: Що буде популярним у дизайні та інтер’єрі 2024 року
Фото: balbek bureau

"Тихий та спокійний мінімалізм потроху відходить у минуле. І на зміну йому з’являються яскраві кольори та їхні сміливі поєднання. Вінтажні меблі — це класно і з погляду повторного використання. Варто очікувати насичення інтер'єру декором, патернами, різними фактурами. Все, що надає простору життя, історії та наповнення", — підкреслила дизайнерка.

Вінтаж, "нефейковість" та зношені фактури: тренди від replus bureau

Тренди-2024: Що буде популярним у дизайні та інтер’єрі 2024 року

"В новому році 100% посилиться вже відчутна мода на вінтаж. Але буде все більше бажання зберегти так звану "старість" та зношеність вінтажу — йдеться про неідеальні фактури, кольори", — розповідає Христина Бадзян, співзасновниця replus bureau.

Дизайнерка каже, що "зараз починається нова епоха, коли предмети диктують, як буде виглядати інтерʼєр, а не дизайнер, який цей інтер'єр малював". За її словами, тепер на перший план виходять справжність та "нефейковість" — коли матеріал чи предмет мають пошкодження, які раніше хотілося б відреставрувати, тепер людям це починає подобатись, вони хочуть бачити це у своєму інтерʼєрі.

"Нещодавно у Лондоні я спілкувалась з продавцем на Peckham Salvage Yard (місцева барахолка, — Ред.). Він каже, що в останні місяці перестав реставрувати свої товари, бо люди просто їх не купують після реставрації! "Це виглядає як нове", — кажуть відвідувачі барахолки й не хочуть це купувати. Натомість хочуть зношені шкіряні крісла, потерті дерев'яні комоди. Відновлений предмет, який складно відрізнити від старого — вже мало кому цікавий", — ділиться досвідом Бадзян, яка зараз працює у Британії.

Тренди-2024: Що буде популярним у дизайні та інтер’єрі 2024 року
Фото: niccrillyhargravephotography (replus bureau)

Аналогічно з вінтажем збільшиться попит на прості й доступні матеріали, завдяки яким можна робити вишукані та неповторні інтерʼєри — звичайна бляха, керамічні будівельні блоки, необроблене дерево, найдешевша плитка, recycled-предмети, матеріали з розпродажів, залишки старовини. 

"Саме з такою сировиною зараз працюють топові дизайнери при розробці флагманських бутіків, готелів чи ресторанів. Щоб отримати унікальний інтер'єр — потрібно використати для його втілення унікальний матеріал, про який, швидше за все, не подумає конкурентний дизайнер. Мода на дорогі та ексклюзивні матеріали пройшла", — коментує дизайнерка. 

Метал, що покривається патиною або корозією, дерево, що зношується від користування, стіни, що не бояться подряпин чи ударів — саме такі тенденції будуть популярними у 2024-му та й в наступні роки. 

Тренди-2024: Що буде популярним у дизайні та інтер’єрі 2024 року
Фото: replus bureau

Серед кольорів популярними будуть пастельні з вкрапленнями хайлайтерів — кольорів, які ми звикли бачити на маркерах для виділення тексту. Фоновий колір стін вже не такий важливий — більше значення матимуть предмети, їхня історія, дух часу та місця. "А колір — це лише заповнення плям", — наголошує Бадзян.

Популярним стає рішення залишати без змін оригінальний, "рідний" колір або вигляд стін. "Якщо приміщення в новобудові — то залиште видиму фактуру кладки. Якщо в історичній будівлі — можна зняти нашарування фарби до більш автентичних та старіших, або залишити частково пошкодженні попередніми власниками покриття цих стін. Не варто намагатись створити якусь ілюзію новизни. Якщо ви зараз в помешканні починаєте ремонт і у вас старі радянські стіни — встановіть дорожчі меблі, а стіни залиште без змін", — радить дизайнерка зі Львова.

Позачасовість та відхід від мінімалізму: тренди від Sivak+Partners studio

Тренди-2024: Що буде популярним у дизайні та інтер’єрі 2024 року

"Новини, тренди, мода — все стало швидкоплинним настільки, що завтра його замінює щось інше. Інформаційний простір переповнений так, що ми сьогодні вже не памʼятаємо, про що сперечались вчора. Емоція, що не зберігається до завтра — виглядає штучною, відчувається дешево і маніпулятивно. Тож напевне найяскравіший тренд, який відчувається вже зараз — це роздратування швидкоплинністю. У сфері дизайну люди починають тяжіти до прийомів, які є поза часом", — розповідає Олексій Гулеша, співзасновник дизайн-студії Sivak+Partners.

Тренди-2024: Що буде популярним у дизайні та інтер’єрі 2024 року
Фото: sivak+partners

Світ стає дедалі більш мінливим і небезпечним, тому другий тренд, на думку дизайнера, полягає у безпеці — люди шукатимуть її у будь-якому вигляді, як у фізичному, так і емоційному. "Вже зараз поширеним стає тренд купувати друге житло у більш безпечних, на думку людей, куточках планети", — додає Олексій. 

Дизайнер передбачає певний відхід від мінімалізму — "зсередини житло стає все менш мінімалістичним". У помешкання повертаються предмети минулих епох, історичні памʼятки, емоційні речі, що викликають приємні спогади про час, коли життя було не таким бентежним. 

"Всі ці пластики та матеріали, що не зношуються — починають дратувати. Люди хочуть мати поряд щось живе, чесне, нехай це буде натуральне дерево, чи камінь, чи тканина, чи рослини", — переконаний Гулеша.

На дизайн у 2024 році безпосередньо впливатиме спосіб життя людей — тепер ми знову збираємо вініл, знімаємо на плівку, заводимо домашніх улюбленців, яскраві шумні вечірки тепер не в моді, натомість ми збираємось тісними й домашніми колами. Всі ці соціальні явища потребуватимуть нового підходу до проєктування простору, який ми всі неодмінно "побачимо і відчуємо".

Тренди-2024: Що буде популярним у дизайні та інтер’єрі 2024 року
Фото: sivak+partners

"Якщо 3 роки тому у нас замовляли настільки експериментальні штуки, що кілька квартир були взагалі повністю чорні, то зараз майже неможливо уявити людину, яка в такому інтерʼєрі буде почуватися врівноважено. Від кожного клієнта ми чуємо фразу "спокійні кольори" і ця фраза, на мій погляд, описує всю палітру 2024 року", — констатує Олексій Гулеша.